Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Što Osijek može naučiti od Plzena, Europske prijestolnice kulture 2015.?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2016. 14:42 
Naslov:  Što Osijek može naučiti od Plzena, Europske prijestolnice kulture 2015.?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas je u svečanoj dvorani osječkog HNK održana prezentacija iskustava češkog grada Plzena koji je bio Europska prijestolnica kulture prošle godine.

Brojnim Osječanima obratila su se dvojica članova organizacijskog odbora EPK projekta iz Plzena, Radovan Auer i Petr Šimon, koji su u kraćoj PowerPoint prezentaciji prikazali rezultate i iskustva svojeg „vladanja“ kulturnom scenom Europe u 2015. godini.



Plzen, grad prethodno poznat po Pilsen pivu, sa 170.000 stanovnika, konzervativan i tradicionalan, dosta se promijenio nakon što je ponio titulu EPK. Financijske koristi su brojne: Plzen je u prošloj godini posjetilo više od milijun turista, što predstavlja povećanje od čak 70% u odnosu na godinu dana ranije, svi smještajni kapaciteti su konstantno puni, a procjenjuje se da je grad samo od toga imao 40 milijuna EUR prihoda, što je dvostruko više od cjelokupnog proračuna za projekt EPK (20 milijuna EUR).



Druga, možda još važnija korist, jest ulaganje u održivost cijelog projekta i nakon 2015. godine. Tako se kao velika turistička atrakcija Plzena nametnuo DEPO2015, multimedijski i multifunkcionalni prostor nastao transformacijom starog autobusnog kolodvora u okupljalište umjetnika. Tu je i bivša tvornica Škode koja je prenamijenjena u znanstveno-edukativni prostor poput osječkog BIOS-a te cijeli niz programa, volonterskih inicijativa, kulturnih manifestacija i programa prekogranične suradnje, posebice sa susjednom Njemačkom, koji će osigurati da EPK priča Plzena traje i ove i idućih godina.

U ime domaćina, Grada Osijeka, kandidata za EPK 2020. godine, zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham naglasio je kako je Grad jučer Ministarstvu kulture predao Bid Book 2, sveobuhvatan dokument sa svim elementima kandidature Osijeka. Najavio je kako će 17. ožujka komisija iz Zagreba obići Osijek, a 23. ožujka deseteročlana delegacija grada na Dravi „branit će“ osječku kandidaturu na unakrsnom ispitivanju pred komisijom u Zagrebu. O uspjehu ta dva događaja ovisi konačan ishod kandidature Osijeka, a rezultati će biti obznanjeni na tiskovnoj konferenciji koja će se održati 25. ožujka.

Govoreći o suradnji s Plzenom, Ham je naglasio kako je najvažniji savjet koji su dobili od svojih kolega taj da budu prepoznatljivi, originalni i da naglasak stave na posebnosti Osijeka koje ga izdvajaju od ostalih gradova kandidata. Zbog toga je osječka kandidatura bazirana na tri stupa: predstavljanju bogate kulturne baštine Osijeka, njegove visoko razvijene kreativne i IT industrije te činjenice da je riječ o urbanom centru u dominantno ruralnom području.

Ljerka Hedl, pročelnica Odjela za kulturu, izvijestila je ukratko o studijskom putovanju koje je delegacija Grada imala krajem prošle godine u Plzen kako bi na licu mjesta vidjela pozitivne strane titule EPK. Predstavnici gradske vlasti optimistični su i vjeruju da će titulu EPK za 2020. ponijeti upravo Osijek, a nama ostaje da sačekamo još nekoliko tjedana i vidimo je li njihov optimizam bio utemeljen.



Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Pročitajte i..
Osijek dobio potporu gradova iz regije za kandidaturu za EPK
Kako je Povjerenstvo ocijenilo Osijek kao grad - kandidat za EPK 2020.
[VIDEO] Novosadski srednjoškolci pružili podršku osječkoj kandidaturi za EPK 2020.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: