Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U prvih šest mjeseci ove godine 562 prekršajne prijave za nasilje u obitelji u OBŽ-u

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.11.2015. 20:01 
Naslov:  U prvih šest mjeseci ove godine 562 prekršajne prijave za nasilje u obitelji u OBŽ-u
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je u organizaciji Grada Osijeka, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije i Ženske udruge Izvor održana javna rasprava na temu zaštite od nasilja u obitelji.

Rasprava je održana 25. studenog, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kojeg su Ujedinjeni narodi službeno proglasili 1999. godine.

Predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom iznijeli su cijeli niz zabrinjavajućih i alarmantnih podataka. Tako je predstavnik PU Osječko-baranjske izvijestio kako su u prvih šest mjeseci ove godine podnesene ukupno 562 prekršajne prijave za nasilje u obitelji. Tri četvrtine počinitelja (76%) su muškarci, a 69% oštećenika su žene.

Također, tijekom prvih šest mjeseci 2015. godine na Prekršajni sud u Osijeku privedena je 221 osoba optužena za nasilje u obitelji, od kojih je također 75% (170) bilo muškaraca. To je dokaz da se nastavlja trend veće izloženosti žena obiteljskom nasilju.

Ono na što je upozoreno na raspravi je činjenica da pored „klasičnogfizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, sve više maha uzima pojava ekonomskog nasilja. Procjene za Hrvatsku kažu kako je svaka treća žena doživjela neki oblik ekonomskog nasilja od strane svog partnera, dok svaka šesta žena doživljava ekonomsko nasilje na radnome mjestu.

Najčešći oblik ekonomskog nasilja na radnom mjestu očituje se u činjenici da žene dobivaju manju plaću od svojih muških kolega na istom radnom mjestu, dok je u posljednje vrijeme sve više izražena pojava mobbinga.

Na raspravi je doneseno i nekoliko preporuka za učinkovitiju prevenciju i zaštitu od nasilja u obitelji, no još jednom je naglašeno kako je nasilje u obitelji globalni problem koji i dalje buja, unatoč svim mjerama, akcijama i programima za njegovo suzbijanje.



Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.11.2015. 20:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nezaposlenost socijalna nepravda dakle nezdravog življenja je svaki dan sve više u OBŽ..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
jacika
Offline
Ukupno postova: 296
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.11.2015. 4:21 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ljudi ginu za slobodu..Onda dođu pred (proble)matičara te ju izgube čim izgovore "da"!!
Pitanje je samo kako će tko reagirati kada to shvati?!?!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: