Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u knjižnici, vol. 6/15 Uživajte u ljetu uz knjigu! [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.06.2015. 20:02 
Naslov:  Đelo od Gisko predstavlja nove naslove u knjižnici, vol. 6/15 Uživajte u ljetu uz knjigu! [nagradna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dok mnogi ljetne dane preferiraju provesti uz napet krimić i neko lakše štivo, drugi koriste priliku uhvatiti se u koštac s vrhovima svjetske književnosti. Odabir je samo vaš, a mi vam donosimo pregled novopristiglih naslova u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek. Uživajte u ljetu uz knjigu.



Za početak "Nema se što učiniti". Ta sintagma gotovo savršeno opisuje stanje nacije: svi su odustali od svega, od svojih života, od ideja i ideala, no jesu li zbog toga naši životi stali, jesmo li pred krajem svijeta i postojanja ili postoji još poneko zrnce optimizma? Možemo li pronaći ono nešto što će nas održati na životu? Bez obzira na to je li riječ o ljubavnim jadima, senilnosti, sitnim podmetanjima, odnosima između ljubavnika, majke i kćeri, brata i sestre, sve priče u zbirci "Nema se što učiniti" karakterizira pamtljiva, gotovo filmska atmosfera u kojoj se točno i precizno, a opet nježno ocrtava često mučna stvarnost. Korana Serdarević u dvadeset četiri priče istkala je pokrivač zahvaćaju sve nijanse i toplinu života.

Henry je uspješan pisac. Otmjen je, velikodušan i vrlo opasan. Henry je zapravo beskrupulozni hohštapler koji si je osigurao izrazito lagodan život. Njegova ljubavnica s njim je, na nesreću, zatrudnjela, a on bi sada sve morao reći svojoj ženi. No, mora li joj zaista priznati baš sve? To bi mu uništilo život. Jednostavnije bi bilo kada bi ljubavnicu eliminirao. Ali, upravo pri tom pokušaju Henry će učiniti nepopravljivu pogrešku. Roman "Istina i druge laži" mnogo je više od napetoga trilera, to je istodobno i kvalitetan psihološki portret čovjeka koji, zapleten u nerazmrsivo klupko vlastitih neistina, prestaje razaznavati granice istine i životne fikcije koju je stvorio. Sascha Arango u jednakoj je mjeri uspio stvoriti uzbudljivu kriminalističku priču koliko i postaviti intrigantna pitanja o tome koliko destruktivnu ulogu u našim svakodnevnim životima igraju prešućene istine, sitne i velike laži, dvoličnost, obmana i prijevara.

Jednoga ranog, hladnog siječanjskog jutra istražitelja Kurta Wallandera pozvali su na osamljeno seosko imanje na kojem je netko na strašan način napao i opljačkao stari bračni par. Kad je vozilo hitne pomoći stiglo na mjesto događaja, muškarac je već bio mrtav. U bolnici i njegova supruga podliježe teškim ozljedama. Neposredno prije smrti još se jedanput vraća svijesti te na pitanje prisutnog službenika kriminalističke policije o počinitelju uspijeva izustiti samo riječi koje bi mogle biti ključne za istragu. Wallander zna da ta važna informacija ni u kojem slučaju ne smije izaći u javnost. No, unatoč visokom stupnju tajnosti posljednje riječi stare žene na neobjašnjiv način ipak procure u javnost… Ukoliko ste ljubitelji švedskih krimića roman "Ubojica bez lica" Henninga Mankella pravi je odabir za vas.

Rachel svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da će svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuca. Jedna će joj kuca posebno zapeti za oko. Umislit će si da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život, kako ga ona vidi, savršen je za razliku od njezina koji se nakon razvoda počeo raspadati. A onda će se dogoditi nešto šokantno. Samo na minutu, prije nego što vlak krene dalje Rachel će shvatiti da život idilične obitelji nije tako savršen. Sve će se promijeniti, savršena će obitelj završiti na naslovnicama novina, a Rachel u njihovoj kući i postati dio života koji je dotad samo gledala iz vlaka. "Djevojka u vlaku" Paula Hawkinsa savršeno je napisan i pripovjedački genijalno zamišljen roman.

Libby Day bilo je sedam godina kad su joj majka i sestre stradale u ubilačkom pohodu pobjesnjelog sotonista. Jedina je preživjela noćni masakr, a na suđenju je tvrdila da je njezin petnaestogodišnji brat Ben ubojica. Kad ostane bez novca, dvadeset četiri godine poslije prisiljena je na suradnju s Kill Clubom. Članovi te neobične organizacije opsjednuti su davnim ubojstvima, ali pritom uvjereni u Benovu nevinost. Uz njihovu pomoć Libby počinje potragu za istinom koja će razbuditi stare sablasti i dovesti je do šokantnih otkrića... Autorica "Oštrih predmeta" i "Nestale", Gillian Flynn napetim trilerom "Mračna mjesta" osigurala je svoje mjesto među najboljim suvremenim piscima psiholoških trilera.

Pred vama je nevjerojatna i ispovjedna proza naslova "Razdvojene" autorica Anaise Bordier i Samanthe Futerman uz Lisu Pulitzer. Samantha Futerman, 25-godišnja američka glumica, spremala se za filmsku premijeru svojeg novog filma kad je ugledala poruku svoje vršnjakinje Anais Bordier, francuske studentice dizajna. Anais je poruku poslala nakon što je na YouTubeu pogledala Samanthin video i shvatila da izgledaju identično. Nije se radilo samo o izgledu, saznala je da djevojka na snimci ne samo da izgleda isto kao ona već s njom dijeli i isti datum i mjesto rođenja, grad u Južnoj Koreji. Samantha je prihvatila poziv i započela komunikaciju s njom preko društvenih mreža. Dvije djevojke, odgojene u različitim sredinama – jedna kao jedinica, a druga kao najmlađe od troje djece – uskoro doznaju da dijele puno više od izgleda. U potrazi za odgovorima, nakon što je i znanstveno dokazano da su sestre, djevojke dolaze u Koreju kako bi saznale nešto više o svojem podrijetlu, ali i o zemlji u kojoj su razdvojene.

Navečer, 21. kolovoza 1986, za mlada mjeseca, u dolini u sjeverozapadnom Kamerunu izumro je sav život. Kokoši, pavijani, zebui i ptice mrtvi padaju u travu, isto kao i 1746 muškaraca, žena i djece. Razaranja nema: kolibe i palme su neokrznute. To su činjenice. Ali što se dogodilo? "Ugušena dolina" analizira svaku fasetu tog zagonetnog masovnog umiranja, u priči nalik trileru koji se odvija od Islanda do Havaja. Precizno i s velikom sposobnošću predočavanja Frank Westerman otkriva tri sloja istine, pri čemu se svaki put mijenja pogled na misteriju. Autor čitatelja vodi kroz šumu priča koje su u dvadeset pet godina niknule u dolini smrti.

Kada je toga poslijepodneva odveo svoja tri sina na predstavu Velikog Lindemanna i pristao na pozornici asistirati majstoru hipnoze, skeptični i neambiciozni pisac Arthur Friedland nije ni slutio da će već iste večeri isprazniti obiteljski bankovni račun, uzeti putovnicu i nestati na 24 godine. Sada, kad im se putovi iznova spajaju, Arthur je književna zvijezda tamna sjaja, a njegovi odrasli sinovi muškarci su koji prolaze svaki kroz vlastitu krizu: Martin je svećenik bez vjere, Iwan slikar bez talenta, a njegov blizanac Eric beskrupulozni poslovni čovjek čiji se svemir te 2008. urušava, prijeteći da ga usisa za sobom. Dok za Daniela Kehlmanna propituju sveto trojstvo religije suvremenog čovjeka – novac, umjetnost i Boga – svaki od junaka romana "F" neka je vrsta prevaranta, no svaki nas ujedno vodi korak bliže onome što bi lako moglo biti istina.

Jedno odvjetnikovo pismo može promijeniti sve. Kada krene u potragu za naslijeđenim maslinikom i zaplete se u ralje hrvatske birokracije jer treba raščistiti stanje u zemljišnim knjigama da bi dobila ono što joj je ostavila baka Oliva, pripovjedačica Alida Bremer započinje potragu za vlastitim korijenima, za pričama koje se u njezinoj obitelji nikada nisu ispričale. "Olivino nasljeđe" roman je o Dalmaciji, o njezinim okusima i mirisima, o ženama i muškarcima, o Hrvatskoj koja je i dalje podijeljena i nesretna, o privatnim povijestima koje može razotkriti samo netko tko nije uronjen u našu svakodnevicu. O životu između dva jezika i dvije države, vlastitim dilemama i snovima, zapuštenome masliniku, napuštenoj kući i starom otomanu na kojem je nekoć, opterećena svojim strahovima, Oliva po cijele dane ležala strepeći za svoje kćeri i unuke.

Kad čovjekov omiljeni slon iščezne, poremeti se ravnoteža njegovog cijelog života. Zbog grčeva od gladi, mladi par u ponoć odlazi opljačkati McDonald's. Jedna žena saznaje da je neodoljiva malom zelenom čudovištu koje izmili iz njenog vrta. Žena koja ne može zaspati budi se u svijetu sumraka polusvjesnosti u kome sve izgleda moguće, čak i smrt. U svakoj od ovih priča u knjizi "I slon iščeznu : i druge priče", Haruki Murakami odlučno napada normalno. Većina zbirki kratkih priča djeluje putem uzajamnog djelovanja različitih glasova. Ova nudi više nego zadovoljavajuću formu romana, jedinstvo tona i bogatstvo povratnih detalja, koje stvara vlastitu teksturu, špageti, travnjaci, hamburgeri, ispijanje piva, mlađe sestre, nedjeljna popodneva, ime čovjeka…

Još jedan novitet pristigao u GISKO krije se pod naslovom "Godine panike : kako podnijeti udaju prijateljica, preživjeti hvatanje buketa i biti sretna bez prstena" Doree Lewak. Događa li vam se ovakvo nešto: Uhvati li vas užas kad dobijete pozivnicu za nečije vjenčanje? Oblije li vas hladan znoj kad čujete riječi čipka, kristali Swarovski, hvatanje buketa...? Razmišljate li o pomirenju s bivšim iako je već zaručen? Jesu li vam "zabrinuti prijatelji" za rođendan poklonili mjesečnu pretplatu za Iskricu, Match.com, Zoosk...? Ako su svi odgovori potvrdni, zakoračile ste u godine panike! Što vam je, dakle, činiti? Bacite se istog trenutka na ovu zabavnu knjigu! Uz istinite životne priče paničarki, nužne savjete ili osvajačke taktike i strategije koje će vam priskrbiti pobjedničko mjesto u utrci za oltar, knjiga "Godine panike" vodič je svakoj curi koja želi preživjeti godine soliranja, savladati paniku (ako je uhvati), osvojiti svoga Savršenoga i pritom se osjećati sjajno.

Dr. Joe Dispenza smatra da smo placebo mi sami - naše misli, stavovi, uvjerenja i percepcije koje oblikuju našu stvarnost pa tako i zdravlje. Donosi potvrđene slučajeve ljudi koji su oboljeli pa čak i umrli jer su povjerovali u, pokazalo se, pogrešno postavljenu fatalnu dijagnozu. Ako je moguće da naše misli budu tako moćne, zašto ih ne iskoristiti za ozdravljenje i kvalitetniji život? Dr. Dispenza navodi brojne primjere polaznika svojih radionica koji su se snagom uma izliječili od raka, bolesti srca, artritisa, depresije, Parkinsonove bolesti, bolesti štitnjače, multiple skleroze i drugih bolesti. Na temelju najnovijih znanstvenih istraživanja na području kvantne fizike, neurologije, psihologije, biologije i hipnoze dr. Dispenza oblikovao je model transformacije koji nas poučava kako postići placebo-učinak. Knjiga sadrži i upute za vođenu meditaciju koja pomaže promijeniti duboko ukorijenjena vjerovanja i percepcije, što je prvi korak prema ozdravljenju umom koje je ne samo moguće nego i vrlo učestalo.

Tapkanje, također poznato kao EFT, vrlo je moćan alat unapređenja života na više razina: mentalnoj, emocionalnoj i tjelesnoj. Pokazalo se da brzo i djelotvorno rješava cijeli niz problema: od tjeskobe, napetosti, kronične boli, ovisnosti i straha, do stjecanja kontrole nad tjelesnom težinom, financijskog obilja, olakšanja stresa i još toliko toga. Utemeljeno na načelima drevne akupresure i suvremene psihologije, tapkanje se usmjerava na specifične energetske meridijane, istovremeno vodeći računa o negativnim emocijama i tjelesnim senzacijama. U kombinaciji s izgovaranjem formula, tapkanje pomaže da se umiri živčani sustav i na taj se način tijelu povrati energetska ravnoteža, a mozak se uskladi tako da reagira na zdrav način. Svjetski poznat stručnjak za tapkanje Nick Ortner u knjizi "Tapkanjem do rješenja : revolucionarni sustav za život bez stresa" otkriva jednostavne strategije koje će čitateljima pomoći otpustiti strahove i pročistiti ograničavajuća uvjerenja koja ih priječe da ostvare život kakav žele.

Desetljećima je Louise L. Hay, autorica brojnih bestselera, mijenjala živote ljudi poučavajući ih kako da se oslobode uvjerenja koja ih ograničavaju. U ovoj iznimnoj knjizi Louise se udružila s Ahleom Khadro i Heather Dane, koje se bave prirodnim zdravljem i prehranom, kako bi vam otkrila drugu stranu svoje tajne za postizanje zdravlja, sreće i dugovječnosti, a to je prehrana bogata hranjivim tvarima. U ovoj knjizi otkrit ćete tajne kojima se Louise koristila kako bi maksimalno pojačala djelovanje afirmacija i tijelo ponovno uskladila s umom, saznat ćete što je zapravo prehrana i kako odrediti koje su dijete za vas uistinu učinkovite. Naučit ćete slušati ono što vam vaše tijelo želi reći. Otkrit ćete metode za postizanje dugovječnosti, vitalnosti, dobrog raspoloženja i intuicije te za ispunjavanje jedinstvenih zdravstvenih potreba svog tijela u svim životnim razdobljima. Zato je "Volite sebe i budite zdravi" knjiga koju svakako morate posuditi i pročitati ovog ljeta.

Nagradna igra
Portal Osijek031.com & GISKO poklanjaju knjigu "Vrijeme između krojenja" vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031.com & GISKO mi poklanjaju knjigu "Vrijeme između krojenja"!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretna dobitnica je:
Marija Vegar

Dobitnica će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: