Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vlada povećala trošarine na gorivo i duhanske proizvode

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.04.2015. 14:26 
Naslov:  Vlada povećala trošarine na gorivo i duhanske proizvode
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Loša vijest za vozače i pušače: Vlada je povećala trošarine na motorne benzine i dizel gorivo za 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode.

Prema riječima ministra financija, povećanje trošarina na gorivo povećat će prihod državnog proračuna za ovu godinu za 280 milijuna kuna, a sljedećih godina za 450 milijuna kuna. S druge strane, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras optimistično je izjavio kako ne očekuje poskupljenje goriva obzirom da su cijene goriva padale, pa ne bi trebalo doći do poskupljenja ni za građane ni za industriju.

Vlada je ujedno povisila trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje tako što je povećala specifičnu trošarinu s 210 na 230 kuna za tisuću komada cigareta te podigla proporcionalnu trošarinu s 37 na 38% od maloprodajne cijene.

Povećan je i iznos minimalne trošarine na cigarete za 49,50 kuna, odnosno sa sadašnjih 598,50 kuna za tisuću komada cigareta na 648 kuna. Vlada je povećala i trošarine na sitno rezani duhan i to na 550 kuna po kilogramu (do sada 520 kuna) te na ostali duhan za pušenje na 500 kuna po kilogramu (do sada 450 kuna). Povećanje trošarine podići će cijenu kutije cigareta za 60 do 90 lipa.

S takvim povećanjem trošarina na cigarete i duhan prihodi proračuna na godišnjoj bi se razini trebali povećati za otprilike 150 milijuna kuna. No, tu nije kraj lošim vijestima za pušače: u godinama koje dolaze mogu se očekivati dodatna povećanja duhanskih trošarina kako bi se uskladile s trošarinama u EU.





Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: