Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GPP Osijek: Uskoro nove cijene karata

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2015. 10:21 
Naslov:  GPP Osijek: Uskoro nove cijene karata
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[24.01.2015. 16:38] Na e-mail redakcije stigle su reakcije na ovu promjenu upućene GPP-u koju prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

upravo sam pročitao vijest o promjenama u naplaćivanju karata u GPP-u. Ne znam jesam li više šokiran, razočaran ili ljut na ovo što sam upravo pročitao. Krenio bih redom, a to su pojedinačne karte koje čak za 2. zonu idu na 13 kn. Iako sam osobno korisnik mjesečne karte već 13 godina (otprilike), ovo s pojedinačnim kartama je besmislica. Čak kad su u ZET-u računali isplativost pojedinačnih karata, s obzirom na broj putnika, isplatilo bi se da je karta i 2 kn. Čime pravdate ovakvu cijenu pojedinačne karte kupljene u vozilu? Zar ne mislite da bi se i broj plaćanja i korištenja tramvaja ili autobusa povećao ako je karta povoljnija, odnosno dostupnija. Cijena karte za nezaposlene, mjesečne, kategorije u koju ja ulazim mi je još bezobraznija, a pravdate se usporedbom s drugim gradovima - očigledno samo kada nas trebate oderati po novčaniku. Zašto nas nezaposlene ne tretirate kao umirovljenike, ove s vrlo niskom mirovinom, mi nemamo apsolutno nikakva primanja, a treba ići na eventualne razgovore na posao, treba ići na zavod, trebamo i mi nekad kod doktora, na tržnicu, želite li nam na ovaj način reći da šetamo više? Zdraviji život i to? A možda bi se i mi nekad grijali po tramvajima i autobusima kao neki umirovljenici, jer primanja i za grijanje možda neki od nas nezaposlenih i nemaju. A ne daj bože da imamo neki hobi, kao ja npr. pa moram i u drugu zonu ići, 80 kn svaki mjesec kojih moram žicati od mame i tate, s kreditom u švicarskim francima. A k tome i studentima se povećala, pa mi nije jasno zašto se studentska ne izjednači s učeničkom, jer i ti studenti su nečija djeca, plaćaju stan i režije, hrane se tu, možda plaćaju fakultet i skripte, knjige, članarinu u knjižnici itd. a učenici uglavnom i žive u blizini svoje škole tako da im GPP i nije toliko potreban, a sudeći po svemu ovome, socijalno pravedniji sustav je takav da uzmete najviše od od onih koji imaju najmanje i kojima je najpotrebnije, ni blizu socijalne pravednosti ako mene pitate, nikakvo javno dobro, već čisti nehumani kapitalizam. Živio moj GPP koji kaže da je ovo socijalno pravedniji sustav? U kojem to sustavi vi gospodo živite, s obzirom da se vi vozite ili autima ili besplatno?

A kad već spominjete neke nelogičnosti, evo i nekih prijedloga, da ne ispadne da samo kritiziram.

Proveo sam jedno duže razdoblje u Češkoj, Brnu, da budem točniji i svakodnevno sam koristio njihov gradski prijevoz za koji vam čak preporučam da ga uzmete kao primjer. Vrlo česte linije autobusa, tramvaja i trolejbusa cijeli dan i cijelu noć.
Cijene karata su bile vrlo pristupačne i mogao si ih kupiti ili na prodajnim mjestima, u samom vozilu, ali i na stajalištima na kojima je bio automat po ISTOJ cijeni. Cijena jedne pojedinačne karte bila je 25 kruna ili 1 euro. Ono što je uvelike bolje od vaše politike socijalne pravednosti je vrijednost mjesečne karte u smislu trajanja, znači, nije vrijedila od 1. do 30.(31.) već točno mjesec dana, ako mjesečnu kartu kupim 15.1., onda će mi vrijediti do 15.2. Vrlo logično s obzirom da se zove mjesečna karta, a u GPP-u recimo, prema politici socijalne pravednosti, ne smijem ni razmišljati da kupim mjesečnu kartu 15.1. jer onda mi vrijedi samo pola mjeseca, pravedno, jel? Savjetujem vam da to promjenite, jer ne vidim niti jednu tehničku ili bilo kakvu drugu zapreku, osim vaše lijenosti, nelogičnosti i nepravednosti.

Zanimljiva mi je još jedna besmislica, a to je otvaranje samo prvih vrata pri ulasku u tramvaj ili autobus. Recite mi, čemu služe vaše kontrolori? Prvo, stvarate gužve i na stajalištima i u vozilima. Imate validatore na svakim vratima, zašto svaki od njih ne bi imao mogućnost prijave ulaska u vozilo, a i čemu te prijave ako imam mjesečnu kartu, kontrolori će vidjeti da sam je regularno platio. Drugo, stvarate još jedan nepotreban pritisak na vozače koji ionako imaju dovoljno stresan posao vožnje tisuće ljudi svaki dan, na jednoj te istoj relaciji, oči stalno usmjerene na promet, a sad još trebaju paziti je li netko ušao na druga ili ne daj bože na treća vrata.
Mogao bih još svašta napisati o nekim nelogičnostima, ali mislim da ću stati ovdje, a od vas barem molim, da ne kažem zahtijevam odgovor na pitanja i prijedloge i zašto ih do sada već niste ostvarili.

Znam da u konačnici uvijek možete napisati - barem imaš gradski prijevoz, ali to mi ništa ne znači ako ćete me i vi oderati i natjerati da vas prihvatim kao nužno zlo.
P.S. svoj upit proslijedit ću i osječkim medijima kako ne bih ostao zakinut za odgovorom, a i također ću moliti ljude da vam se obrate sa svojim molbama, upitima, prigovorima i prijedlozima pa da čujete nas i nas naše potrebe jer tamo radite zbog nas kao što vas mi i plaćamo, to imajte na umu s jutrom kad se budite i noću kad idete spavati, a i onog dana u mjesecu kad vam sjedne plaća (za razliku od mene kojem taj dan ne postoji) jer sam vam tu plaću i omogućio.

Bojan



[24.01.2015. 10:21] Provedbom svekolikih mjera štednje, Uprava GPP-a sustavno radi na konsolidaciji tvrtke, a socijalno razrađenijim cjenikom usluga koji će biti u primjeni od 1. veljače, nastoji smislenije uravnotežiti izdatke za prijevoz s materijalnim primanjima i društvenim statusom građana.

Povremenim korisnicima usluga GPP-a, cijena pojedinačne vožnje putem vrijednosne kartice ostaje nepromijenjena: 8 kuna za I. i 9 za II. zonu. Karta u vozilu ubuduće će stajati 11 kuna u I. i 13 u II. zoni. Vrijeme vožnje s presjedanjem u oba smjera povećano je s 45 na 60 minuta, a ovu pogodnost uz putnike koji su kupili kartu u vozilu, odsad će moći koristiti i oni s vrijednosnim karticama. Spomenute korekcije stimuliraju korištenje vrijednosnih kartica, poboljšavaju kakvoću usluge, jamče brže i sigurnije prometovanje. Najveća novost je uvođenje dnevne karte po jedinstvenoj cijeni od 35 kuna za obje zone te Livanu, Čepin, Antunovac, Ivanovac i Bijelo Brdo.

Usklađivanjem cijena mjesečnih kartica sa socijalnim statusom građana, otklanja se najveći dio opravdanih prigovora putnika i osigurava pravedniji pristup najosjetljivijim skupinama. Najčešći prigovori u proteklom razdoblju odnosili su se na nejednak pristup nezaposlenima te na povlaštene kartice umirovljenicima s mirovinama znatno većim od radničkih plaća. Ukidanjem cenzusa za nezaposlene i ujednačavanjem prava na povlašten prijevoz unutar ove kategorije građana po cijeni od 70 kuna za I. i 80 za II. zonu – osigurava se najjeftiniji prijevoz nezaposlenih u odnosu na druge velike hrvatske gradove. Ujedno se uvodi jedinstveni umirovljenički cenzus - neovisno o godinama starosti. Umirovljenici s mirovinama većim od tri tisuće kuna, mjesečnu karticu će plaćati 140 kuna za I. i 150 za II. zonu. Oni s mirovinama većim od dvije do najviše tri tisuće kuna, izdvajat će 80 za I. i 90 kuna za II. zonu. Treba ipak napomenuti, da u strukturi putnika čak 75% umirovljenika, koristi najveće pogodnosti. To su oni s mirovinama većim od tisuću do najviše dvije tisuće kuna koje će mjesečna kartica stajati 50 za I. i 60 kuna za II. zonu te oni s mirovinama do tisuću kuna koji će i ubuduće imati besplatan prijevoz.

U društveno osjetljivoj i gospodarski teškoj situaciji, korekcija cijena mjesečnih kartica usmjerila se na dokidanje zatečenih nelogičnosti i socijalno pravedniji sustav koji će u najmanjoj mogućoj mjeri osjetiti sami građani. Cijenu radničke mjesečne kartice u iznosu od 275 kuna za I. i 300 za II. zonu – snosit će poslodavci jer oni najčešće i osiguravaju izdatke za prijevoz zaposlenika. Kupnjom godišnje kartice putnici će dobiti dva besplatna mjeseca, a poslodavci mogućnost obročne otplate uz zadržavanje spomenutog popusta. Ova korigirana cijena radničke mjesečne kartice i dalje je najniža u usporedbi s velikim hrvatskim gradovima.

Cijena učeničke mjesečne kartice za I. zonu ostaje 55, a u II. zoni iznosi 100 kuna. Budući da država sufinancira 80% troškova prijevoza učenika iz II. zone, roditelji će mjesečnu karticu nadoplaćivati sa svega 20 kuna. Povlaštena cijena studentske mjesečne kartice iznosi 120 kuna u I. i 130 u II. zoni - uz sufinanciranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – stvarni studentski izdatak bit će 84 kune u I. i 91 u II. zoni.

Uklanjanjem zatečenih nelogičnosti, pravednijom razdiobom tereta socijalne krize te sustavnim mjerama štednje, Uprava GPP-a nastoji osigurati više različitih pogodnosti i u cjelini kvalitetniju uslugu. Gradska uprava pokrivanjem dijela materijalnih troškova GPP-a, osigurava da po različitim osnovama Osječani zadrže najniže cijene prijevoza u državi.





Tekst: GPP Osijek


Zadnja promjena: Redakcija 031; 24.01.2015. 16:47; ukupno mijenjano 4 put/a.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PreacheR
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1076
Lokacija: Osijek, JUG II
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.01.2015. 10:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Obzirom da je cijena goriva pala 20-ak %, logičan potez je podizanje cijene karata.

_________________
Prijete mi noću, u moju sobu krišom uđu. Nađu me budnog gdje slušam otkucaje sata. Priđu mi tiho dok imam kamen 'mjesto srca i lagano sklope prste oko moga vrata.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2015. 11:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Još Facebook komentara:

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
partwish
Offline
Ukupno postova: 516
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.01.2015. 15:02 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Fino, za nezaposlene s 50 na 70kn! Very Happy A dobro, nije Osijek tako velik... Može se i pješke.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
burex
Offline
Ukupno postova: 149
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2015. 16:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovi stručnjaci u GPP-u su idioti kakvih nema. 2-3 mjeseca cijena goriva pada, a oni dižu cijene, uz to zqr nisu prebacili dio buseva na plin? Nezaposlenih i siromašnih sve više. I od ovog broja zaposlenih ljudi koje znam, nema nikoga kome gazda plaća prijevoz.

Ali ima i jedna dobra stvar... Češće će se koristiti bicikl ili pješaka Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2015. 16:40 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[24.01.2015. 16:38] Na e-mail redakcije stigle su reakcije na ovu promjenu upućene GPP-u koju prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

upravo sam pročitao vijest o promjenama u naplaćivanju karata u GPP-u. Ne znam jesam li više šokiran, razočaran ili ljut na ovo što sam upravo pročitao. Krenio bih redom, a to su pojedinačne karte koje čak za 2. zonu idu na 13 kn. Iako sam osobno korisnik mjesečne karte već 13 godina (otprilike), ovo s pojedinačnim kartama je besmislica. Čak kad su u ZET-u računali isplativost pojedinačnih karata, s obzirom na broj putnika, isplatilo bi se da je karta i 2 kn. Čime pravdate ovakvu cijenu pojedinačne karte kupljene u vozilu? Zar ne mislite da bi se i broj plaćanja i korištenja tramvaja ili autobusa povećao ako je karta povoljnija, odnosno dostupnija. Cijena karte za nezaposlene, mjesečne, kategorije u koju ja ulazim mi je još bezobraznija, a pravdate se usporedbom s drugim gradovima - očigledno samo kada nas trebate oderati po novčaniku. Zašto nas nezaposlene ne tretirate kao umirovljenike, ove s vrlo niskom mirovinom, mi nemamo apsolutno nikakva primanja, a treba ići na eventualne razgovore na posao, treba ići na zavod, trebamo i mi nekad kod doktora, na tržnicu, želite li nam na ovaj način reći da šetamo više? Zdraviji život i to? A možda bi se i mi nekad grijali po tramvajima i autobusima kao neki umirovljenici, jer primanja i za grijanje možda neki od nas nezaposlenih i nemaju. A ne daj bože da imamo neki hobi, kao ja npr. pa moram i u drugu zonu ići, 80 kn svaki mjesec kojih moram žicati od mame i tate, s kreditom u švicarskim francima. A k tome i studentima se povećala, pa mi nije jasno zašto se studentska ne izjednači s učeničkom, jer i ti studenti su nečija djeca, plaćaju stan i režije, hrane se tu, možda plaćaju fakultet i skripte, knjige, članarinu u knjižnici itd. a učenici uglavnom i žive u blizini svoje škole tako da im GPP i nije toliko potreban, a sudeći po svemu ovome, socijalno pravedniji sustav je takav da uzmete najviše od od onih koji imaju najmanje i kojima je najpotrebnije, ni blizu socijalne pravednosti ako mene pitate, nikakvo javno dobro, već čisti nehumani kapitalizam. Živio moj GPP koji kaže da je ovo socijalno pravedniji sustav? U kojem to sustavi vi gospodo živite, s obzirom da se vi vozite ili autima ili besplatno?

A kad već spominjete neke nelogičnosti, evo i nekih prijedloga, da ne ispadne da samo kritiziram.

Proveo sam jedno duže razdoblje u Češkoj, Brnu, da budem točniji i svakodnevno sam koristio njihov gradski prijevoz za koji vam čak preporučam da ga uzmete kao primjer. Vrlo česte linije autobusa, tramvaja i trolejbusa cijeli dan i cijelu noć.
Cijene karata su bile vrlo pristupačne i mogao si ih kupiti ili na prodajnim mjestima, u samom vozilu, ali i na stajalištima na kojima je bio automat po ISTOJ cijeni. Cijena jedne pojedinačne karte bila je 25 kruna ili 1 euro. Ono što je uvelike bolje od vaše politike socijalne pravednosti je vrijednost mjesečne karte u smislu trajanja, znači, nije vrijedila od 1. do 30.(31.) već točno mjesec dana, ako mjesečnu kartu kupim 15.1., onda će mi vrijediti do 15.2. Vrlo logično s obzirom da se zove mjesečna karta, a u GPP-u recimo, prema politici socijalne pravednosti, ne smijem ni razmišljati da kupim mjesečnu kartu 15.1. jer onda mi vrijedi samo pola mjeseca, pravedno, jel? Savjetujem vam da to promjenite, jer ne vidim niti jednu tehničku ili bilo kakvu drugu zapreku, osim vaše lijenosti, nelogičnosti i nepravednosti.

Zanimljiva mi je još jedna besmislica, a to je otvaranje samo prvih vrata pri ulasku u tramvaj ili autobus. Recite mi, čemu služe vaše kontrolori? Prvo, stvarate gužve i na stajalištima i u vozilima. Imate validatore na svakim vratima, zašto svaki od njih ne bi imao mogućnost prijave ulaska u vozilo, a i čemu te prijave ako imam mjesečnu kartu, kontrolori će vidjeti da sam je regularno platio. Drugo, stvarate još jedan nepotreban pritisak na vozače koji ionako imaju dovoljno stresan posao vožnje tisuće ljudi svaki dan, na jednoj te istoj relaciji, oči stalno usmjerene na promet, a sad još trebaju paziti je li netko ušao na druga ili ne daj bože na treća vrata.
Mogao bih još svašta napisati o nekim nelogičnostima, ali mislim da ću stati ovdje, a od vas barem molim, da ne kažem zahtijevam odgovor na pitanja i prijedloge i zašto ih do sada već niste ostvarili.

Znam da u konačnici uvijek možete napisati - barem imaš gradski prijevoz, ali to mi ništa ne znači ako ćete me i vi oderati i natjerati da vas prihvatim kao nužno zlo.
P.S. svoj upit proslijedit ću i osječkim medijima kako ne bih ostao zakinut za odgovorom, a i također ću moliti ljude da vam se obrate sa svojim molbama, upitima, prigovorima i prijedlozima pa da čujete nas i nas naše potrebe jer tamo radite zbog nas kao što vas mi i plaćamo, to imajte na umu s jutrom kad se budite i noću kad idete spavati, a i onog dana u mjesecu kad vam sjedne plaća (za razliku od mene kojem taj dan ne postoji) jer sam vam tu plaću i omogućio.

Bojan

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
mariox
Offline
Avatar

Ukupno postova: 685
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.01.2015. 17:06 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sramota, sramota i opet sramota. Bicikl i cipelcug i da bog da ima pao promet za 50 %.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
syrinx
Offline
Ukupno postova: 18
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.01.2015. 19:02 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sramota za ovu odluku uprave GPP-a! Dižete cijene na vrhuncu zimske sezone grijanja kad su ljudi dodatno financijski opterećeni. Odluka o poskupljenju nije ni nužna ni opravdana tim više što mi kao putnici ne primjećujemo nikakva poboljšanja u kvaliteti vaše usluge - stolice u tramvajima su vam prljave, vozači nerijetko naglo koče, voze putnike k'o vreće s krumpirom! Odbacite ovu odluku i razmislite o malo većoj socijalnoj osjetljivosti i, u skladu s tim, o smanjenju cijena svojih usluga!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
zaljubljena u Osijek
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2366
Lokacija: OS
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 25.01.2015. 0:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A što više reći??

Bojan je sve lijepo rekao, ali nažalost - malo će biti koristi od svih ovih savjeta GPP-u. Oni će ipak napraviti onako kako su najavili Sad

Umirovljenici se za 140 kuna mogu 9 puta voziti taksijem (ako imaju Cameovu karticu). Pa još ako ide njih dvoje ili više u istom pravcu - eto ti računice.
Sad GPP neće dobiti mjesečno ni onih 20 kuna od večine penzića.

_________________
Ljudi su stvoreni da se vole. Stvari su stvorene da se koriste. Svijet je u neredu zato što se stvari vole, a ljudi koriste! osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
roki5432
Offline
Avatar

Ukupno postova: 23
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.01.2015. 11:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Komentar ... prljave stolice ... toliko glupavo i idiotski. Kako možeš očekivati čistu stolicu u vozilu koje gotovo 20-tak sati dnevno vozi, bez ulaska u remizu. Jednostavno mi to nema logike. Osim toga izgrecana stakla i išarane i pokidane sjedalice u vozilima sigurno nisu napravili perači u GPP-u."Zaljubljena u Osijek" kaže: za 140 kuna imate 9 vožnji taksijem! Jednostavno mi nije jasna ta poruka...u GPP-u imate za 140 kuna neograničen broj vožnji. Nisam korisnik gradskog prijevoza ali kad komentirate nešto ... daj malo razmislite, prije nego što napišete neku glupost.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
 



 Skoči u forum: