Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Filozofski fakultet: Otvoreni četvrtak "Alzheimerova demencija – bolest 21. stoljeća"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.11.2014. 12:51 
Naslov:  Filozofski fakultet: Otvoreni četvrtak "Alzheimerova demencija – bolest 21. stoljeća"
27.11.2014. 18:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U četvrtak, 27. studenog 2014. na Filozofskom fakultetu u Osijeku (2. kat, predavaonica 54) u 18h projekt popularizacije znanosti pod nazivom Otvoreni četvrtak nastavlja se predavanjima uglednih znanstvenika. Ovoga puta predavanje će uz profesora Vladimira Karabalića, redovitog profesora na Odsjeku za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, održati i dvoje renomiranih specijalista psihijatara sa Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu: dr. sc. Marija Kušan Jukić te prof. dr. sc. Ninoslav Mimica.

Profesor Mimica će opisati Alzheimerovu bolest (AB ) koja je najčešći uzrok demencije, i koja stoga sve više dobiva na značenju, kako unutar neurologije i psihijatrije tako i u segmentu obiteljske medicine odnosno javno-zdravstvene problematike. Naime, najnoviji epidemiološki podaci govore da trenutno na svijetu od AB boluje oko 47 milijuna ljudi, te da uz svaku oboljelu osobu još najmanje 3 osobe, najčešće kao neformalni njegovatelji, nose to teško breme , pa bi i njima, prema preporuci Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) društvo u cjelini trebalo pružiti stručnu, moralnu i financijsku pomoć. Kratkoročne i srednjoročne prognoze glede pojavnosti AB nažalost nisu nimalo optimistične, pa tako predviđaju pravu epidemiju ove bolesti, tj. do 2050. godine očekuje se da bi globalno moglo biti i preko 115 milijuna oboljelih od AB. Bolest je potrebno što ranije dijagnosticirati i u tu svrhu nastoje se razviti biološki biljezi, a u međuvremenu se promoviraju tzv. rani znakovi koji ukazuju na eventualni razvoj AB.

Dr. sc. Kušan Jukić dati će posjetiteljima Otvorenog četvrtka deset savjeta za komunikaciju s oboljelima od demencije. Naime, značajan problem kod osoba oboljelih od demencije predstavlja nemogućnost sporazumijevanja i izražavanja vlastitih potreba. Progresiju bolesti prati osiromašenje verbalne komunikacije, ali i otežano razumijevanje sadržaja. Poteškoće u komuniciranju s bolesnikom, članovima obitelji i njegovateljima otežavaju njegovo zbrinjavanje te značajno utječu na razinu stresa kod bolesnika i njegovatelja.

Konačno, na kraju predavanja prof. Karabalić pročitat će vlastiti prijevod ulomka iz romana „Schattenstumm“ (2014., hrv. „Nijem poput sjene“) austrijske književnice Isabelle Trummer. Posebnost i fascinantnost tog romana jest perspektiva: dok su književna djela s motivom demencije obično pisana iz perspektive zdrave osobe, najčešće nekog od članova obitelji oboljelog od demencije, iz romana „Schattenstumm“ progovara glas oboljeloga. Kroz pokušaj rekonstrukcije slike svijeta kako ga doživljava dementni bolesnik, autorica Trummer pokazuje nam reakcije zdravih osoba u kontaktu s dementnim bolesnikom. Kao većina takvih bolesnika ni junak ovog romana nije svjestan svoje bolesti, nego jednostavno više ne razumije svijet i ljude oko sebe, koji čudno reagiraju na njegove riječi i postupke. Kroz ovo dvostruko očuđenje, roman je snažni pledoaje za razumijevanje dementnog bolesnika i njegovih potreba. Kako se radi o doista zanimljivoj i životno važnoj temi, pozivamo sve zainteresirane da dođu na Filozofski fakultet u četvrtak, 27.11. u 18h.

Ukratko o predavačima:
Skriveno: 
Dr. sc. Ninoslav Mimica, prim. dr. med. specijalist psihijatar, izvanredni je profesor na Katedri za psihijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te pročelnik Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju, Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. Subspecijalist je iz područja biologijske psihijatrije, a također je i subspecijalist iz područja forenzičke psihijatrije.Stalni je sudski vještak, redoviti član Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta. Kao sudski vještak bio pozvan da vještači za potrebe haškog tribunala (ICTY). Aktivni je član brojnih domaćih strukovnih udruga. Predsjednik je Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora. Predstavnik je Hrvatske u krovnim organizacijama Alzheimer’s Disease International (ADI) i Alzheimer Europe (AE). Objavio je preko 450 stručnih i znanstvenih tekstova u brojnim domaćim i stranim časopisima, te knjigama. Bio je pozvani predavač na brojnim domaćim i međunarodnim stručnim/znanstvenim skupovima. Za svoj stručno-znanstveni rad višekratno je međunarodno nagrađivan.

Dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. med., specijalist psihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije radi na Klinici za psihijatriju Vrapče, na Odjelu psihogerijatrije Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju. Stručan, klinički te znanstveni interes njezinog rada su psihijatrija starije životne dobi i Alzheimerova bolest i druge demencije. Članica je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju, Hrvatskog društava fiziologa, i Hrvatskog katoličkog liječničkog društava.

Prof. dr. sc. Vladimir Karabalić redoviti je profesor na Odsjeku za engleski jezik i književnost. Područja njegovog znanstvenog interesa uključuju njemačku gramatiku (posebno sintaksa i fonologija), kontrastivnu gramatiku njemačkog i hrvatskog jezika, lingvističku pragmatiku, i teoriju prevođenja. Član je Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku i Matice hrvatske, a od 2012. član je Udruge za Alzheimerovu bolest.


[klik za uvećanje]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: