Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mađarski tjedan u Osijeku [2014.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.09.2014. 10:48 
Naslov:  Mađarski tjedan u Osijeku [2014.]
13.09.2014. 16:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Od subote, 13. do nedjelje, 21. rujna 2014. godine u Osijeku će se održati "Mađarski tjedan".

Mnogi se pitaju zbog čega je potreban „Mađarski tjedan” u Osijeku i Osječko- baranjskoj županiji, kada gotovo svaki tjedan, vikend ili praznik sadržava program ili manifestaciju koji je vezan uz mađare. Odgovor se nalazi u pitanju, naime popularni programi i programi velikog interesa, često su istodobno organizirani- umjesto jačanja, oslabljivali jedan drugog. Status manjine, potreba za opstanak, očuvanje nacionalnog identiteta, pažnja, te pomaganje jedno drugome u određenim slučajevima zahtijeva zajedničko razmišljanje.

Generalni konzulat Mađarske će nastojat zadovoljiti ovu prirodnu potrebu koja je izrečena od strane mnogih, a to je da se na ovaj tjedan mađarski programi međusobno nadopunjuju, da se organiziraju sa vremenskim razmacima, kako posjetitelji ne bi morali odustati od bilo kojeg programa, već da bi mogli posjetiti više manifestacija u jendom danu.

Odlučni smo, da na različitim aspektima života prikažemo vrijednosti mađara Osječko-baranjske županije, koja su do sada već postala zajedničko blago. Ponosni smo na to, što se mađarska manjina u Hrvatskoj, te unutar toga u Osječko-Baranjskoj županiji smatra prijateljem, partnerom, te da ih većinska nacija smatra važnim nacionalnim blagom, pružajući pomoć u tome, što je jedan od glavnih ciljeva nacionalne politike Mađarske, da mađari u hrvatskoj u svom rodnom kraju dožive i njeguju svoje vrijednosti i da nadalje budu važni i vrijedni članovi većinske nacije.

Nadamo se da "Mađarski tjedan" neće bit samo inicijativa za jednu prigodu, nego da ćemo stvoriti tradiciju u krugu mađara koji žive na ovom području uz međusobno poštovanje i razumijevanje.

Program:


Subota, 13. rujna 2014.
16.00 sati - Defile Pečuških puhača Ércbányász, mažoretkinje i folklornih skupina, predvođeno sa plesnom skupinom Zengővárkony iz Mađarske
16.30 sati - Svečano otvorenje Mađarskog Tjedna i 16. Dana Mađara u Osijeku

Mađaski Tjedan će svečano otvoriti Antonio De Blasio generalni konzul Mađarske u Osijeku, a prvu manifestaciju u nizu, tradicionalnu priredbu Kulturnog Društva Népkör otvorit će Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka i Sándor Juhász saborski zastupnik Mađara u RH. Nastupaju kulturne udruge s područja Slavonije i Baranje sa svojim plesnim skupinama, gastro i enološkom ponudom i gosti iz prijateljskih gradova Mađarske.

Od 15.00 sati nastupi dječjih folklornih skupina mađarskih KUD-ova iz Baranje i Slavonije sa štandovima i gastronomskim ponudom „ića, pića u izobilju”, i cca. u 20.00 sati čardaš za sve prisutne.

Mjesto: Osijek, Trg Ante Starčevića

Ponedjeljak, 15. rujna 2014.
17.00 sati Svečano otvorenje roll-up izložbe „Pogled na Mađarsku” i „Svijetske baštine Mađarske”

Izložbu u organizaciji Generalnog Konzulata Mađarske će otvoriti generalni konzul Antonio De Blasio i direktorica marketinga Portanove Gabrijela Grgić Bartowski. Nakon svečanog otvorenja slijedi promocija i degustacija vina Vinarije Gerštmajer iz Zmajevca i nastup folklornih skupina Bokréta i Cserebogár iz Dalja.

Mjesto: Trgovački centar Portanova
19.30 sati Susret Wekerle Kör

U organizaciji Poslovne Mreže Karpatske Regije, bit će održan susret za mađarske poduzetnike u RH. Zatvorenog tipa, samo za uzvanike.

Mjesto: Hotel Waldinger

Utorak, 16. rujna 2014.
Izložbe „Pogled na Mađarsku” i „Svijetske baštine Mađarske” Izložbe se mogu pogledati u trajanju radnog vremena Trgovačkog centra Portanove. U istim termini će posjetitelje čekati degustacija vina i nastupi mađarskih folklora od 17.00-19.00 sati.

Mjesto: Trgovački centar Portanova

16.00 sati Prijateljska košarkaška utakmica između Pečuškog VSK-PANNONPOWER i KK Vrijednosnice OS Darda

Muška košarkaška momčad broj jedan grada Pečuha, kao član matičnog kluba PVSK koji ove godine slavi 95 godinu postojanja djeluje od 1944. godine i niže sve više sportskih postignuća.

Nabrajajući samo uspjehe proteklih deset godina, naš klub 2006. i 2007.godine osvojio je na državnom prvenstvu broncu, te broncu Kupa Mađarske a 2008. i 2009. nama je pripalo državno srebro te, Kup Mađarske.

Sezonu 2009-2010. smo otvorili sa jednom pobjedom Super Kupa.

Najponosniji u proteklih deset godina pored medalja možemo biti na stabilnost momčadi, jer je VSK PANNONPOWER već godinama dio elite prvenstva.

Od ponovnog ulaska u A skupinu 2003. godine, gotovo smo svaku sezonu završili na mjestima za doigravanja. Proteklih godina stabilnost momčadi je što se trenera i igrača tiče sve jača. Imajući u vidu mogućnosti koje nam naš grad pruža, na čelu sa glavnim trenerom gospodinom Csirke Ferenc iz Pečuha, te brojnim u Pečuhu rođenim ili ovdašnjim studentima igračima, iz godine u godinu se trudimo postići najbolje moguće rezultate.

U 2013/2014.sezoni smo u seriji već 4. godinu uspjeli doći do play-off -a te vjerujemo kako će naš put i dalje ići uzbrdo.

Mjesto: Gradski Vrt

Srijeda, 17. rujna 2014.
Izložbe „Pogled na Mađarsku” i „Svijetske baštine Mađarske” Izložbe se mogu pogledati u trajanju radnog vremena Trgovačkog centra Portanove.

U istim termini će posjetitelje čekati degustacija vina i nastupi mađarskih folklora od 17.00-19.00 sati.

Mjesto: Trgovački centar Portanova
Sjednica Odbora Nacionalne Pripadnosti Mađarskog Parlamenta u Osijeku. Zatvorenog tipa, samo za uzvanike.

Četvrtak, 18. rujna 2014.
Izložbe „Pogled na Mađarsku” i „Svijetske baštine Mađarske”

Izložbe se mogu pogledati u trajanju radnog vremena Trgovačkog centra Portanove. U istim termini će posjetitelje čekati degustacija vina i nastupi mađarskih folklora od 17.00-19.00 sati. Mjesto: Trgovački centar Portanova

Petak, 19. rujna 2014.
19.30 sati „Dobar, Loš i Zao KRAKATI” šaljivi balet sa Divljeg Zapada. Gostujuća predstava Pečuškog Baleta.

U organizaciji Generalnog Konzulata Mađarske iz Osijeka, događaj će svečano otvorit Dr. Dezső B. Szabó , zamjenik državne tajnice za kulturnu diplomaciju iz Ministarstva Vanjske Trgovine i Vanjskih Poslova Mađarske, Zsolt Páva, gradonačelnik Pečuha i Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Tijekom ljeta 2013. godine, Pečuški Balet se predstavio sa šaljivom baletskom predstavom u Pečuškom Ljetnom Kazalištu, gdje su imali ogroman uspijeh. Pravu western-atmosferu će pomoći stvoriti melodije iz poznatih filmskih klasika. Sada i u Osijek dolazi Dobar, Loš i KRAKATI, biti će ovdje zločinci i heroji, jedan usamljeni stranac, osveta, humor i naravno ljubavi... Garantirana zabava za svaki naraštaj! Bang Bang!

Sa našom predstavom, želimo stvoriti atmosferu velikih klasičnih western filmova i tako pokušavajući stim zaustiviti vrijeme. Naš cilj je da publiku izbavimo iz napornog tempa svakodnevnog života u mir i vječnu istinu klasičnog westernskog ugođaja postavljenu na pozornicu i tako ih poslati u drugu vremensku zonu. Veliki svijet westerna, sa klišejima, sa svojom mirnom napetošću i romantikom, gotovo daje sebe da se pojavi na plesnoj pozornici. Željeli bi, da sve one klasične vrijednosti, što su temelji ove priče: prijateljstvo, ljubav, čast i vjernost, budu u središtu pozornosti i dotaknu srce naše publike.

Asistentica: Vincze Brigitta
Scenografkinja i kostimografkinja: Kiss Julcsi
Dramaturg: Vidákovics Szláven - Vincze Balázs
Koreograf: Vincze Balázs
Redatelj: Vidákovics Szláven

Plešu:
Dobar: Schrott Dániel
Loš: Molnár Zsolt
A Colos: Koncz Péter
Zaljubljena djevojka: Ujvári Katalin

ostali plesači: Czebe Tünde, Kócsy Mónika, Harka Máté, Kerekes Soma Lőrinc, Matola Dávid, Szabó Márton i Tuboly Szilárd

Mjesto: Hrvatsko Narodno Kazalište, Osijek

Subota, 20. rujna 2014.
Ribarski Dani u Kopačevu

Tradicionalna dvodnevna manifestacija, gdje Vas očekuju specijaliteti od ribe i divljači, kulturni programi i raznoliki sajam.

Posebni gosti: Pál Schmitt, bivši predsjednik Mađarske i Dr.Péter Hoppál,državni tajnik za kulturu iz Ministarstva za Ljudske Resurse

Mjesto: Kopačevo

Biciklistički program na relaciji Osijek-Pečuh - U organizaciji BIKE.U TWO, 50 mađarskih biciklista kreće iz Pečuha za Osijek i 50 hrvatskih biciklista iz Osijeka za Pečuh.

Nedjelja, 21. rujna 2014.
ibarski Dani u Kopačevu - Tradicionalna dvodnevna manifestacija, gdje Vas očekuju specijaliteti od ribe i divljači, kulturni programi i raznoliki sajam.

Mjesto: Kopačevo

Biciklistički program na relaciji Osijek-Pečuh
U organizaciji BIKE.U TWO, 50 mađarskih biciklista kreće iz Pečuha za Osijek i 50 hrvatskih biciklista iz Osijeka za Pečuh.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: