Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Počela potraga za naftom u Slavoniji!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.07.2014. 19:59 
Naslov:  Počela potraga za naftom u Slavoniji!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je u Osijeku otvorio javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, a riječ je o prvom u nizu natječaja za istraživanje i eksploataciju za ukupno šest blokova u rasponu od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Natječaj za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na danas objavljenom području zatvorit će se 18. veljače 2015. godine. Vrdoljak je na konferenciji za novinare najavio kako će se prvi koncesijski ugovori potpisati najkasnije do kraja lipnja iduće godine te da će se osobno zauzati da se u ovome projektu ne kasni niti jedan dan. Napomenuo je kako je Slavonija sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila glavno crpilište nafte i plina, ali tada nije imala velike koristi od toga, jer nisu postojale prikladne tehnologije i nije bilo pravog gospodarskog interesa.



Mi smo novi koncept i novu zakonsku regulativu pripremili tako da, pored ugovora o podjeli proizvodnje, gdje će državni proračun imati velike prihode, lokalna zajednica ima puno više koristi od bogatstava koja se crpe na tome području, kazao je ministar Vrdoljak. Istaknuo je kako će se razgovarat sa svima koji su zainteresirani biti partneri RH za proizvodnju nafte i plina na ovome području, o tome što im je potrebno od lokalne industrije i lokalnih partnera kako bi bili što konkretniji i profitabilniji i kako bi mogli zaposliti što je moguće više ljudi.

Na novinarski upit kakve tvrtke očekuje na natječaju, Vrdoljak je odgovorio kako očekuje da će se na natječaj na kopnu dominantno javljati srednje kompanije, jer su zbog novijih podataka manje potrebe za stručnim ekspertizama, a srednje kompanije su brže u ponudama i pokretanju radova, a i u eksploataciji. Na upit koliko se novozaposlenih može očekivati na ovome projektu ministar Vrdoljak je kazao kako će se broj zaposlenih točnije procijeniti kada pristignu ponude koncesionara i broj planiranih bušotina, ali kako se to može mjeriti u tisućama.Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić navela je kako na kopnu imamo dokazanu naftu i plin, jer povijest proizvodnje postoji više od 40 godina, pa se od ovoga natječaja očekuju brži i konkretniji rezultati. Dodala je kako je zbog nedovoljnog ulaganja u istraživanja proizvodnja nafte i plina od 2007. do 2013. godine prosječno padala za 30 posto, a nije bilo ni novih investicija.



Kazala je kako će ključni kriterij kod ocjenjivanja ponuda biti investicije, odnosno gledat će se koliko se bušotina planira otvoriti, jer su istražne bušotine ključne da bi se dokazale rezerve i da bi se dokazalo komercijalno otkriće. Ministar Vrdoljak danas će posjetiti i eksploatacijsko polje ugljikovodika - pogon Beničanci u općini Magadenovac.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Osijeku kako mu nije poznata odluka MOL-a da svoj vlasnički udio u Ini proda ruskom Gazpromu, a da mu poluinformacije koje MOL pušta u javnost nisu vjerodostojne i dovoljne da bi se na to posebno osvrtao. Jedna od prvih informacija koje su dobili od MOL-a, po početku pregovora, bila je da će oni svoj udio prodati. To je bilo prije nepunih godinu dana, nakon toga krenuli su s arbitražom i tužbom protiv Hrvatske. Vjerodostojnost poluinformacija koje oni puštaju u javnosti, pokazalo se, nije dovoljna da bih se posebno osvrtao na njih, kazao je Vrdoljak odgovarajući nakon otvorenja natječaja za istraživanje nafte i plina na kopnu na upite novinara kako komentira pisanje nekih medija da je MOL odlučio svoj udio u Ini prodati Gazpromu.

Novi list danas piše da je MOL definitivno odlučio prodati svoj udio od 49 posto u Ini, a jedini zainteresirani za kupnju je ruski Gazprom. Između ostaloga, piše i da bi Vlada, kao vlasnik 44 posto udjela u Ini, teško mogla zaustaviti gašenje domaćih rafinerija uoči dolaska Rusa, kao mogući preduvjet njihovog ulaska u Inu, dogovoren s MOL-om. Iz MOL-a su na upit Hine kako komentiraju informacije iznesene u članku objavljenom u Novom listu poručili da u načelu ne komentiraju špekulacije.

"Naša strategija vezana uz vlasnički udjel u Ini jasna je i ostaje nepromijenjena. Naš je cilj još uvijek postići sporazum s Vladom Republike Hrvatske koji može dovesti do stvaranja vrijednosti za Inu. Ipak, prodaja našeg udjela u Ini je opcija sve dok se pregovori uspješno ne završe. Međutim, načelno, dalje po tome pitanju ne dajemo komentare", stoji u odgovoru MOL-a. Ministar Vrdoljak je i danas u Osijeku ponovio kako je državni interes budućnost Ine kao hrvatske kompanije koja ima zajamčene investicije u idućem razdoblju i koja će biti energetski lider ove regije. Trebamo razmišljati o kvaliteti budućeg partnera, bez obzira što su dionice u vlasništvu MOL-a. Prije ili kasnije strateški partner koji s kolegama iz MOL-a bude dogovarao prodaju ili bilo kakve komercijalne uvjete, treba doći u hrvatsku Vladu, radi dogovora o budućnosti Ine, ponovio je Vrdoljak.

Svatko tko je zainteresiran za ozbiljan razgovor treba doći u Vladu i prezentirati svoje namjere s Inom, a tada će Vlada odlučiti je li to zadovoljavajuće, kazao je. Novi list, pozivajući se na upućene u stav hrvatskih pregovarača u pregovorima s MOL-om, piše i da će Vlada na novog strateškog partnera pristati samo ako on pristane na zadržavanje dvaju hrvatskih rafinerija. U tom je slučaju Vlada spremna novom partneru prodati još i 19 posto svojih dionica, odnosno u Ini zadržati samo kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu, navodi Novi list.

Na novinarski upit bi li Hrvatskoj bilo prihvatljivo vlasnički udio smanjiti na 25 posto plus jednu dionicu, ako potencijalni kupac odluči zadržati rafinerije, Vrdoljak je kazao kako je prioritet da se u Ini dogode investicije od dvije milijarde dolara u nova istraživanja nafte i plina i oko milijarde dolara u rafinerijski posao i maloprodajnu mrežu.

Ina zaslužuje biti "energetski lider ovoga dijela Europe, a ne nečija podružnica", poručio je Vrdoljak. U slučaju da imamo garancije za investicije, razvoj, širenje tržišta i rad rafinerija, tada je manje bitno ima li Hrvatska 44 ili 25 posto udjela. Nikad ne smijemo pasti ispod 25 posto da ne bi došli u situaciju da netko izmanipulira svoje vlasništvo veće od 75 posto, istaknuo je Vrdoljak. "Presudno je imati strateškog partnera s kojim radimo na razvoju Ine i nisam nesklon situaciji u kojoj bi budućnost ove tvrtke bila u investicijama, razvoju, novom zapošljavanju, a da smo mi u takvoj tvrtki i manje postotni vlasnici", ustvrdio je Vrdoljak.



Poslušajte i..
Vrdoljak o nafti i Gazpromu


Tekst i foto: Radio Osijek - Hina

Pročitajte i..
Ponovno kreću istraživanje i eksploatacija nafte i plina u Slavoniji

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 18.07.2014. 20:15 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

e jebiga saće nas amerka bombardirat

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.07.2014. 20:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nema što sve nema u bogatoj Slavoniji još nam samo fali nafta ,i bit će to pravi raj blagostanje za ovaj narod.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
more456
Offline
Ukupno postova: 199
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.07.2014. 21:06 
Naslov:  Re: Počela potraga za naftom u Slavoniji!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vrdoljak je pravi Del Boy.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
magmetos
Offline
Ukupno postova: 5
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.07.2014. 2:15 
Naslov:  Re: Počela potraga za naftom u Slavoniji!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ista priča kao za vrijeme vlade Jadramke Kosor 2012.Vjerojatno žele podići vrijednost dionica, ali nažalost Ina nema stručnog znanja i financija za daljnji rad.Nisu ulagali u znanje i stručno osoblje.Uzroke toga stanja možete pogađati.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
mariox
Offline
Avatar

Ukupno postova: 685
Spol: Muško Muško
Post Postano: 20.07.2014. 8:41 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

more456 je napisao/la: ›
Vrdoljak je pravi Del Boy.

Sljedeće godine u ovo vrijeme Hrvatska će biti mala Švicarska Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 20.07.2014. 11:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

mariox je napisao/la: ›
Sljedeće godine u ovo vrijeme Hrvatska će biti mala Švicarska Smile

nemoj još i ti, pa tu priču su nam prodali tamo 90-tih, med i mlijeko, pa Švicarska, kad ono robovi u vlastitoj državi

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: