Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki umjetnici "meandrirali" Galerijom likovnih umjetnosti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65705
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.04.2014. 10:33 
Naslov:  Osječki umjetnici "meandrirali" Galerijom likovnih umjetnosti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Umjetnička akademija u Osijeku 2014. je proglasila godinom Julija Knifera, a u obilježavanje su se uključile i druge kulturne ustanove. Središnji program obilježavanja organizira se jučer i danas na nekoliko lokacija u gradu.

Programu obilježavanja priključila se i Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku koja je u siječnju ove godine započela s obilježavanjem 2014. kao godine Julija Knifera tako što je postavljena i otvorena izložba "Pogledi - 20. stoljeće" gdje su izložene najvrjednije umjetnine iz osječkog depoa, a u sklopu koje je soba s originalnim Kniferovim radovima. Postavom se diskretno obilježavaju datumi kojima su poveznica brojevi: rođenje 1924. i smrti 2004. Svoj doprinos godini Julija Knifera GLU dala je i aktualnom izložbom "U klasi s Julijem" Predraga Golla umjetnika koji je s Kniferom studirao u klasi i koji ga je portretirao.



Zanimljiv dio programa u GLU činio je multimedijalni audio-vizualni performans Tihomira Matijevića, kipara i docenta na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i osječkog benda Dalstroy. Tihomir je predstavio svoju instalaciju "Terca na kubični metar" gdje je uzeo desetak studenata Umjetničke akademije koji su utjelovili žive skulpture, ukočene i nepomične, a čiji je govor tijela i položaj ruku odavao počast oštrim Kniferovim slikama i crtežima.





U susjednoij prostoriji Majkić i ekipa iz Dalstroya izveli su desetominutnu skladbu "Meandar" napisanu u čast Julija Knifera i inspiriranu jednom od njegovih slika u kojima su zvučno pokušali postići efekt "meandriranja" što im je u velikoj mjeri i uspjelo. Efektno je bilo to što su svi članovi benda svirali svaki u svom kutu prostorije i doimali su se poput izložbenih eksponata oko kojih je publika mogla šetati gledati i slušati ih bilo zajedno bilo svaki instrument za sebe



Skladba i instalacija živih skulptura mogu se promatrati zasebno, ali bolje je promatrati ih kao dio jedne cjeline koja je pokušala Kniferovim meandrima s platna dati drugi oblik i smjestiti ih u drugačiji kontekst vremena i prostora. Vrlo zanimljivo zamišljeno i izvedeno i dostojan hommage velikom osječkom umjetniku!







Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Najava: 2014. - godina Julija Knifera [program]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: