Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Projekt Minority 3D: Uspješno i do Novog Sada!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65699
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.09.2013. 10:36 
Naslov:  Projekt Minority 3D: Uspješno i do Novog Sada!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

I nakon 12 mjeseci trajanja, projekt Minority 3D ponovno uspješno okuplja učenike i profesore – sudionike projekta, predstavnike nacionalnih manjina, poslodavce te predstavnike lokalnih vlasti. Ovaj puta na zabavno – kulturnoj manifestaciji od Osijeka do Novog Sada!

Druženje je započelo u petak, 20. rujna, polaskom busa s gornjodravske obale u Osijeku. Vožnja je protekla brzo, jer putnici su samoinicijativno izmjenjivali iskustva, prepričavali rad i uspjehe te što se promijenilo od posljednjeg druženja. U takvoj pričljivoj atmosferi stigli su do Salaša 137 koji je samo nekoliko kilometara udaljen od Novoga Sada.

Sve goste, sudionike projekta, dočekali su nasmijani domaćini. Pjesmom se kročilo u salaš, a pjesma i ples i dočekali su sudionike.



Smjestivši se u ugodan ambijent Salaša 137, uslijedio je završni čin projekta Minority 3D – Diversity, Dialogue, Development, okrugli stol s predstavnicima nacionalnih manjina i lokalnih vlasti. U okruglom stolu sudjelovali su dr. Nikola Ćirović (predstavnik Gradskog veća Novi Sad), Dragan Vulin (zamjenik Župana Osječko-baranjske županije), Danijel Magdika (Mađarsko kulturno društvo Nepkor), Ilija Burić (Crnogorsko kulturno društvo Montenegro – Montenegrina), Zvonko Horvat (Slovensko društvo Stanko Vraz), Krste Atanasovski (Makedonsko društvo Braća Miladinovci), Jasminka Petter (predstavnica njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj) i Vesna Nedić (Mirovna grupa OAZA, Beli Manastir). Bilo je riječi o položaju nacionalnih manjina, njihovim pravima te poboljšanju istih, o multikonfesionalnim, multietničkim i multinacionalnim gradovima poput Novoga Sada i Osijeka. Istaknuta je važnost projekta Minority 3D koji uspješno povezuje nacionalne manjine i međusobno i s većinskim stanovništvom gradova u kojima žive i djeluju.



Završetkom okruglog stola, prikazani su filmovi koji su nastali u sklopu projekta. Okupljeno mnoštvo prepustilo se dokumentarnim filmovima Amra – vladarica znanja, Dobri duh Đakova, Dvije prijateljice, Sofijin svijet i Tu iza duge.



Uslijedila je večera i zabava uz svirku veselih tamburaša. Kada je došlo vrijeme polaska prema hotelu u Novom Sadu, društvo se brzo oprostilo od salaša i divnih domaćina.
Subota, 21. rujna, započela je šetnjom mnogih kroz divan centar Novog Sada. Prema rasporedu slijedio je panoramski obilazak Novoga Sada i zatim vožnja brodom do Bačke Palanke. Već tradicionalno za ovaj projekt je da se tijekom cijele manifestacije isticalo zajedništvo bez razlike na nacionalnu, vjersku ili kakvu drugu pripadnost. U takvom zajedništvu uslijedio je odmor i ručak u Iloku, a zatim polazak natrag u svoje sredine.



Na kraju projekta Minority 3D sudionici ističu kako su stekli ogromno iskustvo, naučili su kako snimiti dokumentarni film, kako prikazati da oni koji jesu manjina zapravo se ne izdvajaju od većine. Naučili su kako su raznolikost, dijalog i razvoj osnova postojanja kvalitetnog društva.





Tekst: Amra Hodžić
Foto: Daniel Antunović


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Vilenjak
Offline
Ukupno postova: 442
Lokacija: Osijek
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 24.09.2013. 18:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Redakcija 031 je napisao/la: › o multikonfesionalnim, multietničkim i multinacionalnim gradovima poput Novoga Sada i Osijeka.


multibullshit. Novim Sadom vladaju cetnicki radikali, a Osijekom ustaski drekavac iz Mostara. Slavonija nikada u svojoj povijesti nije bila ovako bijedna, a Vojvodina je po BDP-u odavno pala ispod republickog prosjeka Srbije. i onda ja placam studij u Zagrebu balavcima iz Subotice, samo zato sto su oni (o civilizacijskog li dostignuca!) sebe spoznali u hrvatstvu, a moj frend iz Subotice placa studij u Beogradu balavcima iz Vukovara, samo zato sto su oni (о цивилизацијског ли достигнућа!) sebe spoznali u srpstvu. placaj, placaj tu "kulturu", prvo placaj, a onda se fino nasmijesi (i naguzi) kad ti zagorca zivot u gradu. al bitno da je njima bilo 3D, uz 3/4 valc na schönen Dunavu.

kad budem vidio te "multikulti" veseljake da masu svojim "manjinskim " zastavicama na nekoj gay paradi, ili, jos bolje, na paradi anacionalnih ateista, onda cu mozda povjerovati da predstavljaju manjine. ovako, u pitanju je cisti mitteleuropski anakronizam / civilizacijski prevazidjena vecina koja iz dubine svoje palanacke duse prezire (istinske) manjine i u Slavoniji, i u Vojvodini.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: