Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prognoza i stanje: Snijeg do srijede, noći hladnije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65886
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.12.2012. 11:26 
Naslov:  Prognoza i stanje: Snijeg do srijede, noći hladnije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zbog snježnih padalina tijekom 08. prosinca u većem dijelu zemlje, na većini cesta u RH bili su proglašeni zimski uvjeti, a na nekim cestama bilo je prepriječenih vozila te se promet odvijao otežano. Zimske službe su na terenu i raspoloživim kapacitetima čiste prometnice. Osim poteškoća u prometu, nije bilo informacija o drugim značajnijim problemima. Operateri ŽC-a 112 u većini županija primali su povećani broj poziva vezanih za potrebe intervencija vatrogasaca i komunalnih službi za skidanje snijega i leda s krovova kuća te uklanjanje polomljenih grana drveća.

U Osječko-baranjskoj županiji sve raspoložive snage su bile su na terenu i održavale prohodnost prometnica po prioritetima. Zastoja nije bilo, cestovni i tramvajski promet je bio otežan i usporen, a vidljivost ograničena. Povremeno je dolazilo do ispadanja i kvarova na 10kV dalekovodu na području Osijeka. Najveći problemi bili su na području općina Marijanci i Koška. Kao što smo jučer izvijestili zabilježena su tri smrtna slučaja starijih osoba, dva u Osijeku i jedan u Valpovu najvjerojatnije zbog povećanih fizičkih napora kod čišćenja snijega.

Prognoza:

Već od jutra postupno razvedravanje sa zapada. U početku još umjeren sjeverni vjetar, u gorju jak sjeveroistočni, postupno će slabjeti. U priobalju u početku jaka i olujna bura s orkanskim udarima, prema večeri će dijelom oslabjeti. Temperatura na kopnu veći dio dana od -6 do -1, navečer osjetno hladnije. Uz obalu sjevernog Jadranu od -4 do 0, drugdje u priobalju od 0 do 6º C.



Napomena:
Skriveno: 
"Računalna" ili "kompjutorska", prognoza vremena izravan je rezultat jednog prognostičkog modela. Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake, te vrste i količine oborine određenog dana. Ako se pojavljuje kiša ili snijeg, to ne znači da će padati cijeli dan, nego barem u jednom njegovom dijelu. Pritom se srednja naoblaka i ukupna količina oborine izračunavaju iz četiri uzastopna prognostička šestsatna termina (6, 12, 18 i 00 UTC). Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.

Dosadašnje praćenje ostvarenja prognoza pokazalo je da temperatura izravno uzeta iz modela odstupa od stvarnih vrijednosti mnogo više od službenih prognoza meteorologa (što naravno ima svoje razloge). Stoga te sedmodnevne prognoze valja shvatiti tek kao trend vremena, tj. najavu dana u kojima se očekuju zatopljenja i/ili zahladnjenja, kao i oborine. Također, ne smije se zanemariti pouzdanost prognoza koja je sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje.


Foto: Daniel Antunović

Pročitajte i...
Od hladnoće umrle tri osobe u Osijeku i Valpovu + savjeti DUZS-a

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ljilj
Offline
Ukupno postova: 178
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.12.2012. 16:13 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pa nije The Day After Tomorrow -ovo je obična zima u prosincu!!!!!!

_________________
osijek031.com smile najnasilniji element društva je neznanje osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
tamna strana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3515
Lokacija: Čepin
Spol: Muško Muško
Post Postano: 09.12.2012. 16:28 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ljilj je napisao/la: ›
pa nije The Day After Tomorrow -ovo je obična zima u prosincu!!!!!!


pao snijeg i sad se svi cude kao pura dreku

_________________
najbolje je biti glup, gluh, nijem i lijep osijek031.com smile

U duši sam dijete koje ne zna da mrzi...
U životu sam putnik koji uvijek pronađe pogrešan put...
A u stvarnosti sam budala koja uzalud VOLI.....
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Stella1989
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2929
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.12.2012. 14:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Volim snijeg, ali se ne volim smrzavati. Tako mi je mrsko ujutro čekati bus na hladnoći, brrr... Jedva čekam proljeće i ljeto! Wink

_________________
Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: