Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Valpovo: državno natjecanje iz astronomije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65875
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.05.2011. 11:02 
Naslov:  Valpovo: državno natjecanje iz astronomije
Od 12.05.2011. 11:02 do 15.05.2011. 11:02 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Valpovu se od 12. do 15. svibnja 2011. održava državno natjecanje iz astronomije.

Zbog iznimnih dugogodišnjih uspjeha, koji učenici astronomskog društva "Anonymus" iz Valpova postižu na županijskim i državnim natjecanjima, domaćinstvo ovogodišnje državne smotre iz astronomije pripalo je gradu Valpovu te matičnoj osnovnoj školi. Kroz nekoliko dana (12.-15. svibnja) učenici će predstavljati svoje znanstveno-istraživački radove sa područja astronomije i astrofizike, koje izrađuju uz pomoć mentora (npr. promatranja, mjerenja, fizikalna i matematička istraživanja, itd.).

Astronomija, kao izvannastavna aktivnost možda nije toliko prisutna kao dodatna aktivnost iz nastavnih predmeta, no u ostatku Hrvatske ona se ponajprije provodi u školama kao dodatna aktivnost, u kojoj profesori pripremaju učenike za natjecanja te podižu svijest o znanosti i astronomiji. Tu ulogu na području grada Valpova, Belišća te općina Bizovac i Petrijevci provodi pak neprofitabilna astronomska udruga sa sjedištem u Zajednici tehničke kulture Valpovo, astronomsko društvo "Anonymus". Prvobitno osnovana kao neregistrirana sekcija, 1994. započinje sa djelovanjem na lokalnoj razini, okupljajući entuzijaste iz Grada te obližnjih sela, koji postavljaju temelje za danas jedno od najaktivnijih amaterskih društava u Republici Hrvatskoj, ali i šire. Upravo od tih početaka do danas, udruga broji ukupno 13 sudjelovanja na županijskim natjecanjima, a od toga i 10 na državnim susretima iz astronomije, s izvrsnim plasmanima (među ostalim i prošlogodišnje prvo mjesto u kategoriji 4. razreda srednjih škola).

Okupljajući učenike osnovnih i srednjih škola iz spomenutih područja, "Anonymus" pruža dodatnu aktivnost koja nedostaje matičnim te obližnjim školama. Kroz volonterski rad, vođeni savjetima i znanjem starijih mentora, upravo su ti učenici i postali nositelji nove generacije "Anonymus"-a, koji broje zasluge za brojne popularno-edukacijske i znanstveno-istraživačke uspjehe tijekom posljednjih godina. Osim kroz promatranja, predavanja te tečajeve astronomije, koje društvo provodi svake godine, članovi se bave i ozbiljnim znanstvenim radom, koji predstavljaju na domaćim, a posebice i inozemnim konferencijama i astronomskim susretima.

Za dugogodišnji rad na području tehničke kulture, Društvu je početkom godine dodijeljena najveća državna nagrada za tehničku kulturu – "Faust Vrančić", za 2010. godinu. Agencija za odgoj i obrazovanje te MZOŠ upravo iz svih gore navedenih razloga, odabrali su Valpovo kao grad domaćin, zbog čega su članovi Društva iznimno ponosni. Natjecanje će se održavati u osnovnoj školi "Matije Petar Katančić" od četvrtka, 12. svibnja do nedjelje, 15. svibnja, 2011. g., a učenici će biti smješteni u hotelu "Villa Valpovo".

Tekst: Gaj Tomaš, predsjednik astronomskog društva "Anonymus"


Filip Novoselnik, član AD "Anonymus", predstavlja svoj rad na Državnom natjecanju 2010. g. u Omišu - plasman 1. mjesto

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: