Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kriza u Hrvatskoj u postotcima

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Poll :: Kako ste prošli u krizi?

Dobio sam otkaz.
0%
 0%  [ 0 ]
Nisam ni prije imao posao, a sad ga je još teže naći.
35%
 35%  [ 6 ]
Smanjena mi je plaća.
29%
 29%  [ 5 ]
Normalno, sve je kao i prije.
35%
 35%  [ 6 ]
Ok, dobio sam produženje ugovora na neodređeno/određeno, i meni je dosta.
0%
 0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 17


Autor Poruka
sale car
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1305
Lokacija: Grad na Dravi
Spol: Muško Muško
Post Postano: 21.01.2010. 17:48 
Naslov:  Kriza u Hrvatskoj u postotcima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Starijima najčešće niže plaće, a mlađima otkazi

Unatoč gubitku zaposlenja mladi optimističnije gledaju na budućnost

Zaposlenici Kriza će trajati još najmanje godinu do dvije, dok oni pesimističniji smatraju da će kriza u Hrvatskoj trajati i više od dvije godine. Pokazuju to rezultati istraživanja "Djeca krize", koje su nad 1.519 ispitanika proveli MojPosao i Business.hr.

Najpesimističniji su zaposlenici koji rade u hrvatskim institucijama. Njih 51 posto smatra da će kriza trajati još više od dvije godine, a krizu dužu od dvije godine očekuje i 48 posto ispitanika iz državnih tvrtki. Među najoptimističnijim ispitanicima su oni koji rade u privatnim tvrtkama, iako su optimističniji oni koji rade u tvrtkama u stranom vlasništvu.

S obzirom na dob, najoptimističniji su građani mlađe dobi, do 30 godina, budući da njih 11 posto vjeruje da će kriza završiti ove godine, dok to isto vjeruje tek 3 posto starijih od 41 godine. No, istovremeno, 33 posto mladih do 30. godine smatra da će kriza trajati više od dvije godine, a isto vjeruje čak 59 posto starijih od 41 godine.

Većina tvrtki u krizi
Čak je 82 posto ispitanika izjavilo da se gospodarska kriza osjeti u tvrtki u kojoj rade, a gotovo su svi naglasili da kriza u određenoj mjeri utječe na njihov život. Tek je 4 posto ispitanika izjavilo da kriza ne utječe na njihov život.

Stariji ispitanici su u većoj mjeri bili žrtve smanjenja plaća, dok su mlađi ispitanici češće gubili radna mjesta. Naime, čak je 59 posto ispitanika starijih od 41 godine priznalo da im je uslijed krize plaća smanjena, a nižu plaću prima i 47 posto ispitanika mlađih od 30 godina. Međutim, posao je zbog krize izgubilo 15 posto mlađih ispitanika, dok je među starijima od 41 godine, posao izgubilo njih 9 posto.

Gledano prema obrazovanju, najveće žrtve smanjenja plaća su najobrazovaniji – njih čak 56 posto, dok je među ispitanicima srednje stručne spreme, plaća smanjena tek nešto više od polovici (52 posto). No, VSS ispitanici su u najmanjoj mjeri gubili radna mjesta (8 posto), dok je među onima sa VŠS-om i SSS-om posao izgubilo njih 14, odnosno 16 posto.

Država reže plaće, privatnici broj zaposlenih
Ako je suditi prema izjavama ispitanika, gospodarska je kriza u Hrvatskoj podjednako zahvatila sve tvrtke, bez obzira na tip vlasništva. Tako se kriza osjeti u tvrtkama 82 posto zaposlenih koji rade u tvrtkama u hrvatskom državnom vlasništvu te 81 posto ispitanika iz hrvatskih institucija, i isto toliko iz privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu. Da se kriza osjeti i u njihovim tvrtkama, izjavilo je 79 posto zaposlenih u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu.

Možda najbolji pokazatelj krize jest zabrana novih zapošljavanja u tvrtkama, što je bio slučaj kod 52 posto ispitanika, dok je u tvrtkama 43 posto ispitanih došlo do smanjenja plaća. Uz to su, naravno, smanjeni troškovi putovanja i troškova po odjelima, a 35 posto ispitanih je istaknulo da je u njihovim tvrtkama došlo i do otpuštanja radnika.

Prema rezultatima, najviše je otpuštanja bilo u stranim privatnim tvrtkama (47 posto), a najmanje u državnim tvrtkama. U njima je najpopularnija mjera borbe protiv krize zapravo zamrzavanje novog zapošljavanja, istaknulo je 60 posto zaposlenih u državnim tvrtkama. Državne tvrtke su također u najvećoj mjeri snizile plaće (47 posto), dok je isto iskusilo 40 posto zaposlenih u tvrtkama u domaćem vlasništvu te svega 24 posto zaposlenih u tvrtkama u stranom vlasništvu.

Dakle, iako su zaposlenicima državnih tvrtki plaće snižene u najvećoj mjeri, najveći gubitak radnih mjesta zabilježene je u privatnom sektoru, među domaćim i među stranim vlasnicima.

Nema povišica ni napredovanja
Čak je 70 posto ispitanih naglasilo da ove godine ne očekuje povišicu, dok ih 63 posto ne očekuje niti napredovanje na radnom mjestu.

Što se pak tiče poslovne budućnosti, 17 posto ispitanika očekuje da će za pet godina raditi u nekoj drugoj tvrtki na drugom radnom mjestu, a jednako toliko ih vjeruje da će za pet godina imati vlastitu tvrtku. Zanimljivo, čak 16 posto ispitanika vjeruje da će za pet godina raditi isti posao kao i danas i to u istoj tvrtki, dok se samo 10 posto ispitanih u budućnosti vidi na sličnom radnom mjestu, ali u drugoj tvrtki, a 14 posto u istoj tvrtki na drugom radnom mjestu.

Mladi bi selili
Čak više od petine ispitanika je priznalo da ne razmišljaju od svojoj karijeri u slijedećih pet godina. Najviše onih koji ne znaju gdje će raditi za pet godina zabilježeno je među starijima od 41 godine (28 posto), a za njima slijede mlađi od 30 (21 posto) te oni od 31 do 40 godina (19 posto).

Čak je 55 posto ispitanih navelo da su radi bolje poslovne prilike spremni odseliti iz mjesta prebivališta. Najveći dio njih (33 posto) spreman je seliti i izvan države, dok bi se isključivo unutar hrvatskih granica selilo 16 posto ispitanih, a jednako bi ih toliko radi posla isključivo selilo iz Hrvatske. Na preseljenje radi bolje poslovne prilike ne bi bilo spremno 20 posto ispitanih.

U mobilnosti prednjače najmlađi ispitanici, oni do 30 godine starosti. Samo ih se 10 posto ne bi selilo radi bolje poslovne prilike. Na preseljenje radi posla ne bi bilo spremno niti 20 posto ispitanika u dobi od 31 do 40 godina te 32 posto starijih od 41 godine.

www.moj-posao.net

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
dario_os
Offline
Avatar

Ukupno postova: 68
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.01.2010. 23:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

globalna kriza koja je zahvatila i nas ???????????? priče za malu djecu. bez obzira na financijsko stanje, da skratim priču i osnove ekonomije, zemlju bez proizvodnje i izvoza proizvedenoga, NE MOŽE hvatati nikakva jebena globalna kriza... RH nije u stanju proizvesti ni čačkalicu, i to se uvozi... o kakvoj krizi se priča... pala nam je prodaja space shuttlova koje izvozimo u japan... novac od svakog kupljenoga auta u RH je novac stranih banaka, novac zemlje proizvođača dotične marke automobila... kao i kamate hvala bogu svih kredita u ovoj državi....taj novac ne ostaje u Hrvatskoj !!! to je većinom austrijski novac, pa onda ostalih koji participiraju na našem tržistu u nešto manjem postotku od austrijskih firmi...i pomaže isključivo njihovo gospodarstvo... naše je gospodarstvo puklo iz dobro znanih razloga koje mi se stvarno ne da nabrajati... ako si zaposlen, naslućuješ kako naše firme posluju, kako se (NE) isplaćuje dobavljače, sve silne kompezacije u robi i uslugama umjesto u živom novcu i poslovanje koje nije nalik na poslovanje... da ti ne pričam... moralo je puči, pretače se godinama iz šupkljeg u prazno, a na še jadno nazovi gopsodarstvo nema tržište, em je sustavno uništeno pljačkom... desetkovane firme koje su išta proizvodile... ne serite o globalnoj krizi... samo se divno poklopila, došla kao spas, kao savršen izgovor za smrt ionako umirućeg... ako ti treba dokazati, pogledajte hrvatske firme koje su planski uništene devedesetih, pogledajte njihovo tržište, mnoge su poslovale globalno i bile bi danas da su opstale nosioc gospodarstva kao što su i bile...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
simo031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6329
Lokacija: Ludoland
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.01.2010. 5:19 
Naslov:  Re: Kriza u Hrvatskoj u postotcima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A gdje će mo kad izađemo iz recesije ?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.01.2010. 10:05 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

@dario, dobro zboris...

Jedino bih ispravio onaj dio gdje kazes da je puklo. IMHO, jos nije puklo. Mislim da ce biti puno losije stanje kad doista pukne.

Dobar dio hrvatskog gospodarstva se oslanja na drzavnu potrosnju, odnosno kasu koja se dijelom puni porezima, a kad joj usfali love - zaduzivanjem. Jedino na taj nacin mogu skupiti dovljno para da sve te ovisne kotacice zadrze u gibanju.

Stanje ce u buducnosti vjerojatno biti losije od danasnjeg [puno, puno losije]. I to od onog dana kad se priljevi u tu kasu smanje, odnosno kad se drzava vise nece moci zaduzivati.

Tada ce se kotacici poceti zaustavljati. I onda slijedi pravi belaj...

Zivimo u drzavi koja ni u vrijeme zaduzivanja [sto se treba smatrati izvanrednom i privremenom mjerom] nije sposobna ostvariti pomak naprijed, dodatnu vrijednost, osigurati osnove za stabilniju buducnost.

All in all, sadasnje stanje je bajno u odnosu na ono sto nas ceka, ukoliko se ne dogodi cudo.

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
maniche
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1173
Lokacija: Iza tebe
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 22.01.2010. 13:13 
Naslov:  Re: Kriza u Hrvatskoj u postotcima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne bih išao u tako crne prognoze...
U vlasništvu države je oko 120 milijardi eura nekretnina/zemljišta/šuma i sl.
oko 60 milijardi otpada na atraktivnu obalu.
znači računica je jasna, možemo se još dobrano zaduživati i nema straha od "zatvaranja pipe", barem ne još.
prije mislim da će hrvatska pritisnuta zakonima EU-a početi riješavati stvari zbog kojih i jesmo u dubiozi, a "relativno" su lako riješive...višak općina/gradova, povlaštene mirovine, broj radnika u javnoj upravi..riješiš te 3 stvari i riješen problem.

Na stranu činjenica da je hdz silovao ovu zemlju u zadnjih 17 godina, ipak smo tranzicijska zemlja koja je bila dobrim djelom srušena...ipak smo se digli, izgradili zemlju i koliko god mi to nehtjeli priznati, imamo solidnu državu.pa kad to sve uzmeš u obzir, taj vanjski dug i nije tako strašan.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.01.2010. 13:25 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

nema teorije. dokle god je ovakva korumpirana vladajuća struktura neće biti nikakvih rješenja samo još veća zaduženja. a tih 120 milijardi prepolovi jer će se pola pokrast u to sam uvjeren istim načinom kako se pokralo i ono prije toga. na kraju će ispasti i ono što se govori. da ćemo ostat bez ičega, da će se banke namirit, a hrvatska kao država će ostati bez ičega s nerazvijenom industrijom i gospodarstvom isključivo bazirana na uvozu s još većim vanjskim zaduženjem.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
maniche
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1173
Lokacija: Iza tebe
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 22.01.2010. 16:42 
Naslov:  Re: Kriza u Hrvatskoj u postotcima
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ne zna, vrijeme će pokazati..
ali nama, osim riješavanja korupcije, kornično treba optimizma.
nekidan sam gledao na tv-u priča neki ekonomist kako je razgovarao s kolegom iz njemačke o recesiji i pita ga kakvo je stanje u njemačkoj..ovaj odgovori "ide na bolje"..naš ga pita koliko bolje u postotcima a ovaj kaže: "postotci i dalje loši ali se među ljude vratio optimizam koji je pokretač i rezultati će doći sami od sebe"
istina bog, oni ipak žive u njemačkoj, mi baš nemamo razloga za optimizam.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.01.2010. 17:31 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

kak da imam optimizma kad godinu i po sjedim na birou s diplomom na kojoj se mogu samo sanjkat. država reže na radnicima i na sirotinji sa spikom svi se moramo odreći a oni imaju plaće po 20 milja kn. bivši premijer još uvijek prima punu plaću i ima osiguranje koje je državu koštalo u 6 mjeseci 6 mil kn. država skapava a crkvi na godišnjoj bazi daje cca 300mil kn. mmf i svi kod kojih se ova zasrana država zadužila trljaju ruke jer još malo pa će naplata, a mi ne da nemamo konkurentne proizvode na tržištu nego ih uopće nemamo. ova država ništa ne proizvodi. šta će nam pokretat proizvodju i izvoz? i ja sad trebam bit optimističan. svaka lopina koja nešt pokrade brani se sa slobode dok ne zagusti, a onda put pod noge u neku od vanjskih država jer tamo im se ne može ništa. al nije to samo slučaj s lopinama. ima tu i kojekakvih ratnih osuđenika, doktora itd. svaki dan na ulici neko sranje jer je ne znam ni ja kolko murjaka dobilo otkaze a nove ne mogu zaposlit jer se nemaju odakle plaće namirit. reže se po svima osim po vladajućima. oni i dalje imaju plaće po 20 milja kn. sve mi ovo smrdi polako na francusku revoluciju. "Ako nemate kruh, jedite kolače…" a onda su joj odsjekli glavu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: