Osječki kineski zid - katalpe

Osijek

Osječki kineski zid - katalpe

Turistička ponuda Osijeka sve je šira. Monumentalne katalpe ispred Hotela Central nisu krive, ali ni malo ne pridonose ljepoti Trga kako smo ga zamislili i viđali u arhitektonskim 3D rješenjima kojima smo bili oduševljeni prije izvedbe. Sve više se od minimalističkog i urednog nastoji činiti maksimalistički i nabacano. Koji razlog je postavljanje ovih divova na Trg A. Starčevića, to znaju možda samo gradski oci. Građane opet nitko ništa nije pitao.

Turistička zajednica Grada Osijeka otvara novi Turističko informacijski centar u Kuhačevoj ulici u Tvrđi, pored zgrade Gradskog poglavarstva u bivšoj prodavaonici "Slobode". U njihovoj brošuri nisu se našle katalpe, tako da je već vrijeme za novu brošuru...

Photo: J.Gorjanski
Text:Gemi031

Istina... Vidio sam jučer kako to izgleda i ni meni se ne sviđaju. Stvarno izgledaju kao da im tu nije mjesto.
Izgledaju kao divovske mrkve na trgu, zato i podsjećaju na Alisu u zemlji čudesa.
Strašno...
Za globalizaciju trebaš identitet, a Osijek je svoj raskućio, razalatio, razjebo, zapio, zakarto...

Zato se sad izmišlja drugi. Pa neka, jebe mi se više.

Ovi kaljevi su hipersranje. Ili IPERsranje, kako nas Talijani siluju u TC zbog toga što kod njih slabo riječi pičnju s H

Mogli bismo turističku ponudu oglasiti s:
Osječki Trg Ante Starčevića - mjesto gdje smo svi Liliputanci.
meni je baš fora

dobro mi izgleda...neobično i zanimljivo
Izgleda ko balkon od neke babetne sto cera djecu kad se loptaju!!!!!
Ovakvi kaljevi su cisti kitcheraj... mijesanje stilova... ako vec zele postaviti mobilna drvca, trebali su to uciniti u kaljevima od inoxa, a ne u ovim plasticnjarama...

Mene jos zanima hoce li mijenjati vrstu drveca koje je zasadjeno na prilazima trgu, buduci da drvece kapljicama koje luci kroz pore listova zaista uruznjuje sve sto se nalazi ispod krosnji.

Na klupama se ne moze sjediti bez da ne ostanu mrlje, ploce ispod su crne...

Hmmm... neka druga vrsta drveca?
Leteci mungos

Smokve i banane bi se fino uklopile i pomogle u isticanju osječkog identiteta.
bwahahahhhha...dobra Bilke!! :D :D
Leteci mungos

Mene jos zanima hoce li mijenjati vrstu drveca koje je zasadjeno na prilazima trgu, buduci da drvece kapljicama koje luci kroz pore listova zaista uruznjuje sve sto se nalazi ispod krosnji.

Na klupama se ne moze sjediti bez da ne ostanu mrlje, ploce ispod su crne...

To 'drveće' koje je na prilazima trgu i oko katedrale nije uopće drveće - najobičniji bagrem iliti agacija (akacija). Nisam mogao vjerovati neki dan kada sam bolje pogledao i stvarno vidio da su na glavni trg posadili drvenasto grmlje....

Ogromni narančasti kaljevi izgledaju tako surreal u današnjem sivom okružju, kao da su fotošopom naljepljene na sivilo trga :?
Panonsko more davno nestalo....... a meni ovo izgleda priličnije za neku rivu.
U svakom slučaju, ako se nađe netko bistar pa ih odluči ukloniti, ja bih jedan kalj. Imamo palmu staru 30-tak godina za koju više nema dovoljno velike posude........

Baš bi bilo zanimljivo znati tko nam smišlja ova oređenja grada. Odabir boje je baš živahan, uklapa se za poludjeti.
Pa, meni je Trg izgledao prepusto i presivo bez drveća.
Tko im kriv što nisu predvidjeli mjesta za njih. Pa sad to moraju ovako rješavati.
Ali meni je to i dalje simpatično, veselo i neobično :-)
allein

Ogromni narančasti kaljevi izgledaju tako surreal u današnjem sivom okružju, kao da su fotošopom naljepljene na sivilo trga :?

Meni su bas zato fora. Izgledaju opaljeno, veselo i nekako pozitivno. Meni se ideja svidja i izgleda mi bas simpaticno. Uostalom, barem nisu nista kopali, busili i rusili pa ih je jednostavno i maknuti ako bude puno nezadovoljnih gradjana.
Circa

Izgledaju opaljeno, veselo i nekako pozitivno. Meni se ideja svidja i izgleda mi bas simpaticno.

e baš to

meni se nije dalo tražiti prave riječi.
baš izgleda osvježavajuce. :) da
Svi se slažemo da su fora i da su sami po sebi osvježavajući i veseli, ali govorimo o Trgu kao cjelini.

Još kad ubace stepenice i neki drugi spomenik... :?
Bilke

Svi se slažemo da su fora i da su sami po sebi osvježavajući i veseli, ali govorimo o Trgu kao cjelini.

Još kad ubace stepenice i neki drugi spomenik... :?

Kazem, barem ih nije problem maknuti, za sada mi izgledaju OK...
đapićev spomenik?

vidjeh da se na forumu spominje :D :D :D :D
savršeno

aw aw

bilo bi baš jako da to stave na trg kao spomenik. onaaaak...bili bi jedinstveni. vrlo :D :D
Da su fasade Trga uređene u onom pravom austrougarskom stilu kako se započelo, sivilo trga bi izgledalo otmjeno, kako i dolikuje.

Možemo mi pričati - joooj što ja volim zelenilo u odnosu na beton, jupiii narančasto, jjjooooojjj kak ja pušim pozitivnoooo - ali ovo je ruglo jednako onom "radijatoru". Postoji nešto što se zove dizajn, nešto što se zove ukus i mjera. Ovo to zasigurno nije.

Pitam se jel tako i doma uređeno kod onih koji su o ovome odlučivali i koji ovakvo što podržavaju...
jer to neko novo pravilo da se spomenici dižu i živućima.......? :P :P :P
ma diže se svima. samo daj

dokle god se može neka lova u djep spremit,dizat će se spomenici živima i mrtvima

kontam ti ja sve to :D
Gemi

Postoji nešto što se zove dizajn, nešto što se zove ukus i mjera. Ovo to zasigurno nije.

E kod zaslužne grupe građana ne postoji.
Za mene je pojam Osijeka Tvrđa (to bi bio barok, ako se dobro sjećam) i austro-ugarski stil u kojem je oronuli Trg (fasase) i u nešto boljem stanju Bulevar.
Ovaj miš-maš izgleda kao da se netko igra s građanima, da vidi koliki nam je prag tolerancije na glupost.......
Očito da je visok.
Svi nešto pričaju, a nitko ništa ne poduzima. Ne mislim samo na konkretnu situaciju, a i odajem čast pojedincima. Ali, ipak su oni samo pojedinci.
tonya

Mislim da ni jedan centralni velegradski trg u svijetu nema drveća i park. Arhitekturno i dizajnerski, po mom skromnom mišljenju, za našu sredinu od 130.000 duša, Trg sa fontanom i decentnim ukrasima u postraničnim prilaznim ulicama je prelijep, upravo takav kakav je izveden...popločan, sa staklom i inoxom pa i sa tim preskupim klupama...

Daleko je ljepši od bilo kojeg trga u Hrvatskoj, o zagrebačkom da i ne govorim.

tonya

Ali meni je to i dalje simpatično, veselo i neobično :-)

Simpatično, veselo i neobično možemo očekivati od predstave u cirkusu... Od Trgova ipak treba očekivati više. :-)
nemam pojma o dizajnu, ali moje je skromno mišljenje da narančasta boja posuda i zelena listova drveća ubijaju sterilnost našega glavnog trga pa je meni to baš super. a i inače, obožavam narančastu i zelenu pa se unaprijed ispričavam zbog doze subjektivnosti :)
Gemi

tonya

Ni jedan centralni velegradski Trg u svijetu nema drveća i park. Arhitekturno i dizajnerski, po mom skromnom mišljenju, za našu sredinu od 130.000 duša, Trg sa fontanom i decentnim ukrasima u postraničnim prilaznim ulicama je prelijep, upravo takav kakav je izveden...popločan, sa staklom i inoxom pa i sa tim preskupim klupama...

glavni trgovi trebaju biti zeleni a ne betonski i inox željezni!!! jebote, zar ne bi bilo bolje da je oko fontane drveće, hladovina, trava... ili užareni beton!?
Gemi

Simpatično, veselo i neobično možemo očekivati od predstave u cirkusu... Od Trgova ipak treba očekivati više. :-)

Vrlo je individualno tko sto ocekuje od trga...
Mislim da mu izgled, kao cjelina, nije narusen jer su drva smjestena uz terase kafica i izgledaju kao produzetak terase, a smatram da su minijutarne krosnje efektnije od raznih reklamnih suncobrana koji su po meni puno veca katastrofa od nekoliko stabalaca u predimenzioniranim kalicima...
E, da...
:)
je, brate, al nju jebe što to nije od inoxa! inox je ipak inox, a oko toga bacit asfalta i sve grane sasjeć do neprepoznatljivosti... ipak, ne može na trgu bit nešto što će zasjenit velebni spomenik ocu domovine anti đapiću
imam prekokrasnu narandžastu haljinu i fino ću se uslikati ispred posude, vidjet će mi se valjda samo oči.....
Znam, treba zasaditi stabla koja su u vrijeme Habsburgovaca bila tek sjemenke... Tako se nece narusiti retro look novog trga!?
WTF!?
Pokaži i zube, pa ćeš izgledati kao onaj mačak iz Alise u zemlji čudesa!
DanicaV

imam prekokrasnu narandžastu haljinu i fino ću se uslikati ispred posude, vidjet će mi se valjda samo oči.....

Javi kada dodjes pa cemo organizirat fotkanje za galeriju.
Mozemo seriju nazvati "Vel'ki kalic i Danica"
Circa

Javi kada dodjes na slikanje pa cemo organizirat fotkanje za galeriju.
Mozemo seriju nazvati "Vel'ki kalic i Danica"

Dogovoreno! :P
aha! a Zumbići će u pozadini pjevušiti "neka cijeli ovaj svijet još sja u inoxu"
ma sve to ljudi treba sjebat, izrezat i onaj prokleti perivoj i napravit parkiralište, manji dio rezervirat za auto poligon - karting vozit treba tamo, okolo sve ukrasiti inoxom, a travu polit naftom mamujojjeb... vjeverice, ako koja ima treba silovat, a pticama bombe bacat dok ne umuknu
Samo jedva čekam da neki nadobudni mladac ostavi svoj potpis na predivnoj, čistoj narančastoj površini...
Joj, gaaap???? Hahahaha... :bravo: :bravo: :bravo:
gaap

ma sve to ljudi treba sjebat, izrezat i onaj prokleti perivoj i napravit parkiralište, manji dio rezervirat za auto poligon - karting vozit treba tamo, okolo sve ukrasiti inoxom, a travu polit naftom mamujojjeb... vjeverice, ako koja ima treba silovat, a pticama bombe bacat dok ne umuknu

Napalm, zaboravio si napalm...
i besple rengen svaki dan za osječke mališane!
gaap

i besple rengen svaki dan za osječke mališane!

E, to je super ideja...
A za 20 godina ce biti: "Cestitam, rodili ste lignju!!!"
:lol:
Circa

gaap

Napalm, zaboravio si napalm...

Ovaj topic sve više nalikuje Wormsima!
i opasavanje cilicijem i izgaranje u sumporovom jezeru i sve ostalo što je neloše za njihov rast i razvoj
Odoh ja dok se prijetnje nisu obistinile!!! :-)
ma ajde, tonya, pa ne može nam ništa bit! dovoljno smo malecke da se uvijek i od svega možemo sakrit u kakvu saksiju od inoxa
paperje

i opasavanje cilicijem i izgaranje u sumporovom jezeru i sve ostalo što je neloše za njihov rast i razvoj

hehe... poznato mi nešto... no, dobro, vratimo se na topic... ja bi te kaliće postavio i oko katedrale ali sa posebnim detaljima - treba na kaliće stavit stotine sićušnih pentagrama i petkom na crnoj misi plesat oko crkve
gaap

je, brate, al nju jebe što to nije od inoxa! inox je ipak inox, a oko toga bacit asfalta i sve grane sasjeć do neprepoznatljivosti... ipak, ne može na trgu bit nešto što će zasjenit velebni spomenik ocu domovine anti đapiću

je, brate, al ga sereš...
bilo bi super da su kalići na točkićima....... pa da ih možemo razmještati kako se kome svidi, gurati po Trgu........
DanicaV

bilo bi super da su kalići na točkićima....... pa da ih možemo razmještati kako se kome svidi, gurati po Trgu........

Ja sam za kreativni (ne)red!!!
Jako dobra ideja...
gaap

Kakva krajnost. Ti zaista znaš lupati budalaštine!
Na tvoju žalost, tebe ništa ne jebe osim tvog vlastitog uma koji varira jel bi bio jeben ili bi bio pošten, jel bi jeo piletinu i ribu ili srao da si vegetarijanac, jel bi sadio bilo što bilo gdje, u bilo čemu ili bi zalijevao betonom, pišao i srao u more, valjao se po kojekakvim kampovima i prao se po Konzumima i sl.

Osim čitanja, pokušaj i shvatiti pročitano, o takvim krajnostima glede Trga, o kojima ti baljezgaš, nisam govorila.

Također te molim da mi se obraćaš izravno, a ne u trećem licu, ako mi imaš što reći, ne moraš tražiti podršku publike i okupljene svite. :-)
Gemi

gaap

Kakva krajnost. Ti zaista znaš lupati budalaštine!
Na tvoju žalost, tebe ništa ne jebe osim tvog vlastitog uma koji varira jel bi bio jeben ili bi bio pošten, jel bi jeo piletinu i ribu ili srao da si vegetarijanac, jel bi sadio bilo što bilo gdje, u bilo čemu ili bi zalijevao betonom, pišao i srao u more, valjao se po kojekakvim kampovima i prao se po Konzumima i sl.

Osim čitanja, pokušaj i shvatiti pročitano, o takvim krajnostima glede Trga, o kojima ti baljezgaš, nisam spominjala.

Također te molim da mi se obraćaš izravno ako imaš što reći, ne moraš tražiti podršku publike i okupljene svite. :-)

Isto se odnosi i na tebe, Circa.

Ukljuci dio mozga zaduzen za humor, bit ce ti lakse...
evo, već jesam, samo sam u drugoj brzini :-P
Gemi

evo, već jesam, samo sam u drugoj brzini :-P

Procitaj jos jednom cijeli topic kada se zalaufas...
Mozda ga drukcije protumacis
Circa

Ukljuci dio mozga zaduzen za humor, bit ce ti lakse...

bwahahahahahahhaahahhahahahahah

jako dobro. :D
Bilke

Smokve i banane bi se fino uklopile i pomogle u isticanju osječkog identiteta.

Usred Varšave - palma.

Mi bismo monotoniju središnjeg gradskog trga mogli razbiti otvaranjem raznobojne javne kuće ili kuglane na otvorenom.
Sadnja živice po krovištima što će se urušiti, jamči milovidan prizor.
A ako se izgubi dojam kompaktnosti, cijeline - cijeli bismo trg trebali u cjelinu povezati rollercoasterom koji bi visoko iznad zgrada na trgu vozao raspamaćene i pocikujuće turiste. Ulazilo bi se kroz zgradu Županije, a izlazilo u katedrali.

Re: Osječki kineski zid - katalpe

Zbog "kilave noge" nisam ovo imala priliku vidjeti uživo pa hvala na fotografijama. Huh. Da. Hvala.
Kad se prvi put ovdje objavio post, mislila sam da se radi o nečem manjem, a ne ovol'kim grdosijama.
Po mom skromnom mišljenju, mislim da bi trg trebao sadržavati minimum zelenila. Zelenilo je za park i okolo, kao što su neki već rekli. Trg ima ipak neku svoju funkciju još od prošlosti pa bi se barem malo tradicije moglo zadržati.
I gdje su nabavili tolike lonce? Treba to mojoj mami za njeno cvijeće. :lol:
8

Usred Varšave - palma.

Mi bismo monotoniju središnjeg gradskog trga mogli razbiti otvaranjem raznobojne javne kuće ili kuglane na otvorenom.
Sadnja živice po krovištima što će se urušiti, jamči milovidan prizor.
A ako se izgubi dojam kompaktnosti, cijeline - cijeli bismo trg trebali u cjelinu povezati rollercoasterom koji bi visoko iznad zgrada na trgu vozao raspamaćene i pocikujuće turiste. Ulazilo bi se kroz zgradu Županije, a izlazilo u katedrali.

Ha! :P Monkey Island flashback!
Ćupovi manje-više....meni se ipak najmanje sviđa što ima toliko malo prostora za prolaz pješacima između njih i tramvaja, da je to milina jedna (barem koliko se da vidjeti na slici)...ne bih volio da tu tramvaj oplete neko dijete koje još nije naučilo uživati u modernim tehnikama uređenja trgova i ulica...
@allende: po ovoj pruzi koju vidiš tramvaj inače niti ne vozi. ona se koristi samo kad je vrijeme kakvog preusmjeravanja prometa tako da ne vidim razlog za zabrinutost. a i terase će uskoro biti maknute, čim zahladi...
Bez obzira na sve, meni se to čini mrkvičasto. Divovske mrkve. Mislim da se nije toliko trebalo pjeniti oko toga, ipak. Circa dobro kaže da se vrlo lako mogu ukloniti ako budu prljale, smetale, bile šaka u oko.
Samo, shvaćam i Gemino stajalište: ako na Trgu imamo odu zelenilu i prirodi, džunglu, lišće itakodalje, gdje je onda oda urbanome u ovom gradu (pritom mislim samo na kulturnu urbanost Beča i drugih srednjoeuropskih gradova)? (to je jedno pitanje) I čemu nam onda služe parkovi? (to je drugo pitanje).
Lijepo je kad je sve šareno, veselo i krasno. Ali i dalje ćemo se svi složiti da zidove zgrade suda ne možemo obojiti u cvjetiće i sunašca kao da se radi o dječjem vrtiću. (o pitanju ukusa, mjere, prikladnosti sam vodila već tolike rasprave i na gluplji povod da znam da su tu stajališta već formirana i da se nikako ne mijenjaju i da samo eskaliraju u gadna vrijeđanja, pa se nadam da prestajemo...)
Kako vidim, neki ovdje imaju glasnogovornike da bi sami nesmetano prestali. A i inače, muški izgovor na duhovitost je ravan onom ženskom na PMS. ;-)

@alana, istina, sasvim dobro si me protumačila i upravo o tome sam i govorila. Kaljevi kao takvi simpa su mi za terasu nekog lokala veličine Dali-ja... tamo npr.ima mjesta i oživjeli bi već zelenu ulicu...
ili tamo kad se izgradi ZOO hotel...

"Pomicanje" kaljeva ukoliko se nekom ne svide ili se netko odgovoran predomisli (a šaka u oko već jesu), smatram neviđeno bedastim. Koliko koštaju ti kaljevi? Gdje ih maknuti više? Tko će to platiti?
Zar je Trg nečiji dnevni boravak gdje se isprobava koji namještaj najbolje odgovara i u kojem kutu??

Prestrashno da u vrijeme današnjih internet i 3D mogućnosti netko nije mogao predvidjeti kakav detalj se na Trg može, a kakav baš i ne mora dodati.

Usput, zašto razmišljati kako se nešto što je sada, može se promijeniti "jednom" i "nekad". Zašto se ne bi već jednom počelo djelovati preventivno i planski?
Radi čega ne bismo razmišljali o zagrađenim terasama i tramvajskoj pruzi koja bi se vrlo skoro mogla koristiti?
Zašto izmišljati rješenja kojima bi se spašavao učinjen propust, kada se bar u takvim stvarima sve može znati unaprijed!?
e, Gemi, gadan je osjećaj kad voliš grad u kojem živiš a kad vidiš što se sve dešava........
većina je glasala i izabrala.
vrag mi nije dao mira..... išla ja vidjeti i popipati te kaliće. uopće nisu veliki kao na fotki i k tome plastika!!!!!! bljak
Cijena je 1.400,00 kn po kaliću. Drvca je zasadio Unikom, ali on nema veze sa samom idejom.
DanicaV

plastika!!!!!! bljak

Disneyland.
Bila jednom jedna krava...
A svako drvo košta 4.000,00 kuna! Pa računajte - 10X1.400,00 + 10X4.000,00 = ...
Što i nije puno s obzirom na 3.000.000,00 kuna (ili?) utrošenih na one željezne gromade na Trgu slobode.
Sad sam opet prošla kraj kaljeva, malo se dijete igralo, izgledalo još manje nego što jest... Divna slikica i još uvijek su mi kaljevi simpatični :-)
Simpatičniji od spomenutih hrđavih željeznih masa za koje nikad nisam skužila što bi trebale predstavljati.
tonya

Simpatičniji od spomenutih hrđavih željeznih masa za koje nikad nisam skužila što bi trebale predstavljati.

i lakše ih je ukloniti od radijatora

meni su "kaljići" baš slatki.....
http://www.jutarnji.hr/slavonija_i_baranja/clanak/art-2006,8,2,najskuplji_trg,38052.jl
Inače Serralunga ima fantastičan dizajn...

http://www.serralunga.com/

http://www.decofinder.com/decofinder/html2/collection.cfm?exp=29388&t=584&src=df&lang=fr
Da je Analit imao takve dizajnere, ne bi nikad propao... ;-)

Koliko god mi se plastika zna gaditi, ovi likovi imaju strasno zanimljive i privlacne proizvode... mrak... ne samo fore za cvijece, nego stolici, stolci i ostale dumine... jako zgodno...
danas sjedim na kavi u bruklinu i kontam kako bi fenomenalno ti kalići izgledali nasuprot promenade, na drugoj obali, iza one staze... zbog boje i veličine bi se isticali na tom zelenilu, izgledali bi nadrealno!
Opet vi raspravljate o ukusima. Svi vole biti pametni - to (ne)valja jer ja tko kažem i jer se meni tako (ne)sviđa. Odlučih ne ostavljati svoje mišljenje ovdje jer se bojim kamenovanja kad izađem na ulicu. :cekic:
dobro si to rekla ;)
Anastazija

Opet vi raspravljate o ukusima. Svi vole biti pametni - to (ne)valja jer ja tko kažem i jer se meni tako (ne)sviđa. Odlučih ne ostavljati svoje mišljenje ovdje jer se bojim kamenovanja kad izađem na ulicu. :cekic:

Hm... buduci da je ovdje bilo oprecnih misljenja, a jos uvijek nitko nije kamenovan, tvoj strah nema osnove. Dakle, ne izvlaci se na jeftine fore. ;-)

@goose, da bi se misljenje izreklo, prvo ga se treba imati... ;-)
Anastazija

Opet vi raspravljate o ukusima. :cekic:

Miješamo kruške i jabuke. Jedno je ako dođem kod nekoga u stan i kažem da nešto (ne) valja jer se meni (ne) sviđa, a drugo je kad se radi o Trgu. Svatko svoj stan, sobu, kuću, vikendicu, pseću kućicu neka uređuje kako hoće.

No Trg nije nečije privatno vlasništvo i poligon za zajebanciju.
@ leteci

ja sam svoje mišljenje rekla :)

i ostajem pri tome
DanicaV

vrag mi nije dao mira..... išla ja vidjeti i popipati te kaliće. uopće nisu veliki kao na fotki i k tome plastika!!!!!! bljak

Sad kad sam čula da se radi o plastičnom kaliću za cvijeće, još mi se manje sviđa ideja: pogledajmo svojstva tog materijala, koji izložen vremenskim uvjetima, puca i dobiva ružne pukotine i brzo se ofucava. Pogledajmo kako se plastika uklapa na trg i kako svjedoči o toj odi prirodi o kojoj smo govorili. Ne, mislim da cilj nije postignut. Ali recimo, Promenada, velika kakva jest, bi bila definitivno puno bolje mjesto, pa čak i nešto neformalniji trg slobode...
@Alana, nadam se da si otišla i na linkove koje je Gemi navela, da vidiš koliko je idejno rješenje originalno.
Leteci mungos

Anastazija

Hm... buduci da je ovdje bilo oprecnih misljenja, a jos uvijek nitko nije kamenovan, tvoj strah nema osnove. Dakle, ne izvlaci se na jeftine fore. ;-)

@goose, da bi se misljenje izreklo, prvo ga se treba imati... ;-)

Ma ja se samo ne želim sad upuštati u raspravu jer su me popljuvali jednom tu na forumu zbog mog mišljenja i osjećala sam se kao da su me kamenovali. Suzdržavam se... :-)
Anastazija

Ma ja se samo ne želim sad upuštati u raspravu jer su me popljuvali jednom tu na forumu zbog mog mišljenja i osjećala sam se kao da su me kamenovali. Suzdržavam se... :-)

Netko nauči, a netko se nauči! :)
Svima koji su izrazili gađenje želim poručiti (op.a) da pokušaju predložiti bolje rješenje i stave svoju ideju realiziranu na raspravu PS. iskreno bi se začudio da tako kvaliteni kreativci gube svoje vrijeme na komentiranje... Osobno smatram da je ideja OK s obzirom da nam je trg jednoličan, a ovo predstavlja relativno jeftino osvježenje koje se uvijek može modificirati (zamjeniti). Cijenim pokušaj. Jasno je da ono što je stavljno na raspravu nikada neće biti jednoglasno usvojeno.
@TomX,
jesi li možda upućen kako su "kreativci" uopće mogli biti upućeni kakvo im se idejno rješenje sprema pa da unaprijed iskažu što misle?
svaki pokušaj je skup dok u gradu postoji pučka kuhinja i vrlo često vidim ljude u redu.....
TomX

Svima koji su izrazili gađenje želim poručiti (op.a) da pokušaju predložiti bolje rješenje i stave svoju ideju realiziranu na raspravu PS. iskreno bi se začudio da tako kvaliteni kreativci gube svoje vrijeme na komentiranje... Osobno smatram da je ideja OK s obzirom da nam je trg jednoličan, a ovo predstavlja relativno jeftino osvježenje koje se uvijek može modificirati (zamjeniti). Cijenim pokušaj. Jasno je da ono što je stavljno na raspravu nikada neće biti jednoglasno usvojeno.

Razumijem ogorčenje prema šankerskom nabrajanju što sve ne valja u gradu, životu i svijetu općenito, ni ja to ne volim. Međutim, nije nam ponuđena mogućnost da sami sudjelujemo u uređenju grada, pa je ovo jedino što trenutno možemo. Uostalom (ovo je uvijek krasan trik), je li uopće bitno? Kalići za drvca ili ne, grad ima važnije probleme koje treba riješiti, pa ajmo radije raspravljati o njima...
Da, idemo raspravljati o tome na šta se sve u gradu mogla potrošiti razlika para od jeben*BIIIP*h klupa, da je umjesto tog nekog egzotičnog drva koje je stavljeno bio stavljen slavonski hrast, bukva ili bilo što drugo što ne košta na desetke tisuća eura! Kad već ne smijemo o kalićima...
TomX

Osobno smatram da je ideja OK s obzirom da nam je trg jednoličan, a ovo predstavlja relativno jeftino osvježenje...

...ALI JE RUŽNO.
I da, kako uopće predložiti bolje rješenje? I kome? Sva sreća da smo svi tako upućeni da znamo...

Ne, ozbiljno, ne bi me čudilo da se jednoga dana pojavi Đapić-trometraš u centru grada. Naravno, naći će se ljudi koji će reći da je to sasvim simpa i sve, ali tko će uopće imati priliku odlučivati o tome? Ne, onak..Stanje u gradu općenito nije toliko dobro da se nabavlja neka skupa instalacija ili štoveć, to razumijem..I razumijem da se išlo na neku jeftinu varijantu..(ok, relativno jeftinu, ali ipak...)Ali zašto su morali zasaditi fuckin' mrkve po centru? Pazi, jesam kolorno disleksičan, ali čak i meni se ne slaže to. Crveno- zeleno nešto u kombinaciji sa žutim/narančastim stepenicama, u kombinaciji sa sivim podom...
Ma genijalno.

Uglavnom, skrenio sam sa teme..Tomx - kako predložiti svoj idejni plan? I kome?

E, da, i recimo, hipotetski - koga bih i kome mogao tužiti zbog imbecilnosti?
Ono, stara priča sa "afričkom trešnjom" ili kojim već ku**em od kojeg su one smeće klupe na trgu (i gomila ostalih nepromišljenih poteza).
Teško se "pametno" očitovati o ovakvoj temi gdje sve kipi od subjektivnih mišljenja, a na nekim mjestima i nepotrebne gorčine. Ukusi su različiti. Kao i shvaćanje estetike. Meni osobno, ti kalići (kalići... hm...) izgledaju baš dobro. I nisam estetski osakaćen zbog toga. Oni su na rubnom dijelu trga, ne smetaju nikome, čine zgodnu simbiozu s terasama i razbijaju spomenutu sivu i hladnu beton-inox monotoniju. Oprostite što ne želim da moj grad izgleda kao postratna komunistička Varšava.
Leon

Da je Analit imao takve dizajnere, ne bi nikad propao... ;-)

Koliko god mi se plastika zna gaditi, ovi likovi imaju strasno zanimljive i privlacne proizvode... mrak... ne samo fore za cvijece, nego stolici, stolci i ostale dumine... jako zgodno...

Tctctctc Leone... Nemoj javno tako oštro protiv plastike. Zaboravljaš kako sam te objektivom uhvatio corpus delicti u PVC kompletiću s anoreksičnom manekenkom u onom podrumu za Fashion incubator. :lol: :lol: :lol:

:shock:

Klas

Teško se "pametno" očitovati o ovakvoj temi gdje sve kipi od subjektivnih mišljenja, a na nekim mjestima i nepotrebne gorčine.

:zid:
Come on!!
Ovo je Osijek, čemu se praviti fin ako smo jedan od gradova s najtemperamentnijim ljudima, logično je da će biti svega!
Osobno se slažem s većinom, trg je trg, monotonija se može razbiti i na drukčiji način! Dobro da nisu stavili kaliće u obliku 'paradajiza'! :?

Leia

Klas

Teško se "pametno" očitovati o ovakvoj temi gdje sve kipi od subjektivnih mišljenja, a na nekim mjestima i nepotrebne gorčine.

:zid:
Come on!!
Ovo je Osijek, čemu se praviti fin ako smo jedan od gradova s najtemperamentnijim ljudima, logično je da će biti svega!
Osobno se slažem s većinom, trg je trg, monotonija se može razbiti i na drukčiji način! Dobro da nisu stavili kaliće u obliku 'paradajiza'! :?

Ma daj Leia, najtemperamentniji ljudi???? U Osijeku! Možda je to Osijek iz druge dimenzije, jer ljudi su ovdje temperamenti kao Nivein šampon protiv prhuti 2 u 1. Osijek je anemičan grad, takvi su i ljudi, usporeni, nezainteresirani, inertni i pasivni.
Ovisi ako ga gledaš iz tog pasivnog, inertnog i nezainteresiranog kuta, cijeli grad će u tom slučaju biti anemičan i usporen...
A je li? Mislim da ti i osobno znaš da ja imam gomilu aktivnosti koje nisu pasivne, inertne, anemične, usporene i nezainteresirane. Samo možda ne donose profit!!!
Klas

Ma daj Leia, najtemperamentniji ljudi???? U Osijeku! Možda je to Osijek iz druge dimenzije, jer ljudi su ovdje temperamenti kao Nivein šampon protiv prhuti 2 u 1. Osijek je anemičan grad, takvi su i ljudi, usporeni, nezainteresirani, inertni i pasivni.

svaka čast!
dođeš na koncert, pa te s bine preklinju da se malo mrdneš dupetom i ruke digneš uvis..... a kamoli što drugo. svi smo neki, uljuljkani u ravnicu...... klasje......
I opet: de gustibus...

vidio sa me te divovske mrkve. Meni se4 sviđaju. Baš su fora. Osvježile su malo samio trg više nije sve sivo, kameno i hladno. Odlična im je ideja staviti to drveće u ogromne kaliće za cvijeće. U svakom slučaju, svaka čast.
:lol:
Mala digresija od teme, ali se isto tiče Trga, pa... Znate šta još meni nije nikako jasno? Taj natječaj što je bio raspisan za idejno rješenje za spomenik Anti Starčeviću. Raspišu natječaj, stave ogromne premije, žiri (stručni ili nestručni, ali je od nekoga bio postavljen) izabere prva tri rada, podijele im se pare i onda, nakon svega toga, netko odluči da mu se ipak ne sviđa taj rad što je pobrao najviše simpatija žirija (a i najviše para), pa odluči (taj netko) da će ipak staviti drugo(ili treće?)plasirani rad! Meni se osobno baš taj prvi sviđa (one stepenice), ali to nije bitno za priču.
bila jedna od debilnih emisija na Slavonskoj televiziji pa unutar toga i anketa prolaznika što misle o kalićima.....
svi oduševljeni, samo je jedna žena rekla da je možda boja prejaka.
sad, pitanje je - jesu li prikazali samo ono što su htjeli, ili se ljudi nisu usudili reći ništa protiv, ili.......
ili mi ne mislimo kao većina?
Ma problem je sto se uopce o tome sada mora raspravljati. Gradjane je trebalo pitati za misljenje prije postavljanja i onda odluciti o postavljanju i lokaciji...
kako bi rekao anto djapić: "nek građani kažu svoje, ali bit će kako hsp kaže..."
DanicaV

bila jedna od debilnih emisija na Slavonskoj televiziji pa unutar toga i anketa prolaznika što misle o kalićima.....
svi oduševljeni, samo je jedna žena rekla da je možda boja prejaka.
sad, pitanje je - jesu li prikazali samo ono što su htjeli, ili se ljudi nisu usudili reći ništa protiv, ili.......

Ma te ankete na TV-u su totalni promašaj. Rijetko kad netko kaže ono što misli. Valjda se uplaše kamera ili štojaznam.
Tako su, nakon onih novih pravila o plaćanju lijekova, ispitivali ljude na ulici što misle o tome, sve mahom umirovljenike. Činilo se da su se svi ravnodšušno pomirili s time, u stilu: plaćat ćemo lijekove, snaći ćemo se...
Ma tko bi im povjerovao?
gaap

Gemi

tonya

Ni jedan centralni velegradski Trg u svijetu nema drveća i park. Arhitekturno i dizajnerski, po mom skromnom mišljenju, za našu sredinu od 130.000 duša, Trg sa fontanom i decentnim ukrasima u postraničnim prilaznim ulicama je prelijep, upravo takav kakav je izveden...popločan, sa staklom i inoxom pa i sa tim preskupim klupama...

glavni trgovi trebaju biti zeleni a ne betonski i inox željezni!!! jebote, zar ne bi bilo bolje da je oko fontane drveće, hladovina, trava... ili užareni beton!?

gdje piše da glavni trg mora biti sterilan i siv ma koliko mu okolne fasade bile uređene?? Da se stare austrougarske fasadae treba obnoviti nema dileme, ali i onda bi trg bez zelenila bio siv. Ako je itko od vas putovao po bivšim A-Ugarskim gradovima znate da su u velikoj većini slučajeva trgovi vrlo zeleni i puni cvijeća što i ljude koji u njima žive čini susretljivijima i toplijima. Pogledajte glavni trg u Pečuhu npr, zelenilo, drveće čak i trava. Druga je priča Zagreb kojemu je centar monumentalno siv ali tamo to nekako "ide".

Ove velike žardinjere s drvećem su pravi pogodak jedino bi boja umjesto narančaste mogla biti neka boja kamena ili gradska boja.

Trg je ovakav kakav je projektiran na žalost uspio zadržati ono sivilo koje je imao i ranije a uz njega dobio i određenu sterilnost. Kako zbog pothodnika nije moguće saditi drveće ovo je dobar potez.

Nadam se da će se uskoro završiti i ostatak projekta uređenja središta u Županijskoj, Kapucinskoj i Strossmayerovoj u kojima je također predviđen (pravi) drvored (i da će se tramvaj opet zaustavljati na trgu).

Osijek mora svoj image graditi kao "grad po mjeri čovjeka", "zeleni" i prijateljski grad široke slavonske duše. :) :idea:
Fantazirate! Imamo toliko parkova, naprave odličan trg, i sad ne valja jer nema drveća na njemu?! Pa, na trgu smo, ne u šumi ili u parku!
DonQuijote

Fantazirate! Imamo toliko parkova, naprave odličan trg, i sad ne valja jer nema drveća na njemu?! Pa, na trgu smo, ne u šumi ili u parku!

ovoliko drveća koliko je sada na trgu je taman i ne narušava izgloed trga. Ako se baš želimo držati strogo projekta onda na trgu ne bi trebalo biti ni terasa. Kako god ovo drveće se ukalapa u trg, a terase čini ugodinijma pa čak i sigurnijima! Ovi tramvaji što prošišaju preko trga samo čekaju da nekoga zatepnu. Ovako ako roditelj sjedne s djetetom na sok u centralu ipak ima psihološku sigurnost da mu dijete ne će (izravno) zatepsti tramvaj.
Ma nek bude drveće, jasno, al sam i ja rekla da je boja malo neprimjerena ideji koja se htjela postići ostalim aspektima uređenja Trga.
Alana Bates

Ma nek bude drveće, jasno, al sam i ja rekla da je boja malo neprimjerena ideji koja se htjela postići ostalim aspektima uređenja Trga.

da to stoji, i meni se narančasta čini ne primjerenom, ali dansa gledam u dnevniku u podne kako projektantia kaže da su takvi veliki kalići s drvećem i bili izvorno zamišljeni jer sve tako potsjeća na dojam "dnevne sobe grada" koji su htjeli izazvati... samo OK, niti boja kamena nije naj jer smo ipak u Slavoniji ali zato su mogli stavit boju terakote ili napraviti velike "klasične" terakota kaliće.
esseker

Ovako ako roditelj sjedne s djetetom na sok u centralu ipak ima psihološku sigurnost da mu dijete ne će (izravno) zatepsti tramvaj.

tamo zalaze penzići. bez djece.
i ja.
DanicaV

esseker

Ovako ako roditelj sjedne s djetetom na sok u centralu ipak ima psihološku sigurnost da mu dijete ne će (izravno) zatepsti tramvaj.

tamo zalaze penzići. bez djece.
i ja.

:)
@esseker,

sada mi je lakše....... :wink:
http://www.glas-slavonije.hr/rubrika.asp?rub=3&ID_VIJESTI=61378
uvijek sjedim unutra /da se zaštitim od kiše, sunca, kalića......../

Tagovi