U dijelu "znanost i tehnologija" prvu temu posvećujem pravednoj naplati usluga javnog prijevoza.
Svima je poznatno, čim sjedneš, makar i za jednu stanicu, moraš platiti 8 kuna. A to je puno, puno novaca.
Najbolje bi bilo kad bi se za prijevoz koristile prepaid kartice.
I kad bi se naplata vršila u ovisnosti o duljini putovanja.
Recimo, ideš od okretišta do okretišta i sustav ti skine tih 8 Kn.
U drugom slučaju, voziš se samo 2 postaje i naplati ti 1,50 Kn.
Mislim da je to tehnološki ostvarivo. Recimo, ulaziš u tramvaj i odmah te sustav zabilježi. Isto tako na izlasku.
Tako vozač ne bi imao nikakva posla s putnicima, a ni kontrola više ne bi bila potrebna.
Da ne govoim koliko bi skup takvih mjera popularizirao prijevoz gradskim prometalima.
Da to stoji što kažeš. Mislim da je upravitelj GPP-a govorio o ovakvom sustavu naplaćivanja. U nekim europskim zemljama to je standard već dugi niz godina. Kad nas je problem što imamo praktično dvije tramvajske linije, a cijena prijevoza je najskuplja u Hrvatskoj. Proširivanjem tramvajske mreže kažu da bi i cijene karata trebale pasti. No otom potom.
U dijelu "znanost i tehnologija" prvu temu posvećujem pravednoj naplati usluga javnog prijevoza.
Svima je poznatno, čim sjedneš, makar i za jednu stanicu, moraš platiti 8 kuna. A to je puno, puno novaca.
Mislim da je to tehnološki ostvarivo. Recimo, ulaziš u tramvaj i odmah te sustav zabilježi. Isto tako na izlasku.
Tako vozač ne bi imao nikakva posla s putnicima, a ni kontrola više ne bi bila potrebna.
Da ne govoim koliko bi skup takvih mjera popularizirao prijevoz gradskim prometalima.
U Londonu odmah na ulazu kažeš dokle se voziš i prema tome ti naplate kartu, kad je riječ o busu.
Ako kupuješ tjednu kartu, uzimaš je za one zone u kojima ćeš se kretati, dovoljno je da odeš jednu stanicu dalje, i moraš nadoplatiti.......
Prepaid kartice bi bile najučinkovitije i ekonomski bi bile isplative i gpp-u, i putniku, s obzirom da koliko se voziš, toliko i platiš. Čujem da ni s tehničke strane to ne bi bilo tako teško izvedivo, samo bi trebalo uvesti kontrolora da pazi da svatko i na ulasku i na izlasku provuče karticu kroz stroj, ili bi se to moglo također automatizirati? Ali tu bi se odmah ukinula sva mogućnost švercanja i sve ostale nedopuštene tramvajske radnje. Samo to povećava papirologiju: što sa skupinama koje su povlaštene u prometu - penzići koji ne plaćaju javni prijevoz ili učenici i studenti koji ga plaćaju po povlaštenoj cijeni? Bi li se tarife njima prilagođavale, ili bi postojala tri različita sustava tarifa, ili bi se to moralo ukinuti...? Ne znam, objasnite mi.
Samo to povećava papirologiju: što sa skupinama koje su povlaštene u prometu
Jebote, toliko je povlaštenih da su obični manjina!
Što se tiče tehničke izvedivosti, to se može i bez kontrolora.
Postoje sustavi koji mogu brojati putnike u tramvaju, registrirati nosi li valjanu prijevoznu kartu ili ne, a skupine s olakšicama mogu dobiti takve indetifikacije koje će sustav tako i bilježiti.
Samo ne znam ja, to mi se čini kao sinopsis filma: "2182. - osječka tramvajska odiseja".
I to bi čudo svakako opravdavalo naziv "munjovoz".
U Londonu odmah na ulazu kažeš dokle se voziš i prema tome ti naplate kartu, kad je riječ o busu.
Ako kupuješ tjednu kartu, uzimaš je za one zone u kojima ćeš se kretati, dovoljno je da odeš jednu stanicu dalje, i moraš nadoplatiti.......
u londonu karta za bus kosta jednu funtu, gdje god da sjednes u bus i gdje god da izadješ
eh da underground sa onim ogromnim displejem na zidu za kupovinu karte... eh, kako sam bio seljačina balkanska kad sam prvi put blenuo u to... al da fora bude još bolja, zovem nekog lika koji baulja oko toga, izgleda ko neki kondukter, uniforma, kapa i te fore da mi pomogne... al ne zna ni on, odjebo me i rekao da on na posao dolazi autom i da ga totalno boli kurac kako se karta kupuje
eh da underground sa onim ogromnim displejem na zidu za kupovinu karte... eh, kako sam bio seljačina balkanska kad sam prvi put blenuo u to... al da fora bude još bolja, zovem nekog lika koji baulja oko toga, izgleda ko neki kondukter, uniforma, kapa i te fore da mi pomogne... al ne zna ni on, odjebo me i rekao da on na posao dolazi autom i da ga totalno boli kurac kako se karta kupuje
poznato mi zvuči........
pisala sam jutros prijateljici u London i pametno pitala ima li promjena u prodaji karata.....
mislila je da sam šandrcnula, ali s obzirom na temperaturu zraka, valjda i jesam. mozak mi prokuhao. da znaš za ubuduće, sad se većina karata kupuje izvan prijevoznog sredstva.
najbolje mi je ono što moraš podići ruku da ti bus stane.
manijaci ukunuli one lijepe crvene buseve na kat a to je baš zaštitni znak Londre.
jednom je kondukter ocijenio da ima jedan putnik viška (kod nas bi pustili još toliko ljudi u bus) i zamolio onog koji je zadnji ušao da ispadne van. tip je odbio i onda je počelo, zamoli ga prvi put, drugi puta. vozač ugasio bus i došao iz svoje kabine pripomoći. pravila su pravila. na kraju je neki drugi tip, iz solidarnosti prema ostalima, samoinicijativno izašao van i mi krenusmo........
Ma nedavno, kad je Đapić došao na vlast, je bilo priče o pruzi do Bosutskog, pa je cijela priča zapela (doslovce!) na podvožnjaku na Vinkovačkoj, pa pruga do Juga (vid, čak se i rimuje!), ali nakon onih priča o novim tramvajima, ništa se novo nije dogodilo, jedino obnavljaju prugu na Europskoj aveniji...
U isto vrijeme kad je bilo priče o novoj mreži, govorilo se i o novoj naplati karata, također elektronskoj, ali ne znam koji je sistem bio u pitanju, sjeća li se tko?
Zašto? Ovisi puno i o osobnosti lika s kojim razgovaraš, pretpostavljam - ako ga narod voli, bit će nepodijeljeni i neće mu praviti probleme. tako će on imati više vremena za nama tako važne vanjske poslove. Ovakav, umjetno stvoreni mir u kojem samo ponekad kao kuriozum u večernjem Dnevniku iskoče kojekakvi Mungosi, ili radnici TDR-a ili policajci, ili radnici Sljemena, meni nimalo ne odgovara. Nemamo još socijalni dijalog.
cilj opravdava sredstvo.
i za sadama bih glasao...
Nijedan cilj ne opravdava sredstvo, ta rečenica je meni opravdanje kojim si moralne nakaze objašnjavaju zašto čine zlodjela.
Promet, javni promet je topic. Što se tiče ovih prepaid kartica, ja sam ih zamislila kao telefonske kartice s impulsima: koliko se voziš, toliko "impulsa" potrošiš, što znači da više ne bi dolazilo do onog da se onaj koji ima mjesečnu kartu može tandrkati u tramvaju čitav dan, a onaj koji kupi jednu kartu samo jednom... je li to pravedno? Mjesečna karta bi trebala biti povoljnije rješenje.
hm....ali opet - mjesecna karta je zamisljena kao puno povoljnije rjesenje - uvedes li prepaid, nema vise nikakve povoljnosti - vozis se koliko platis, poznavajuci gpp, previse platis premalo voznje...
ali recimo - sustav naplacivanja po stanicama(preko prepaid kartice)? koliko bi bilo realno naplatiti voznju trambajnom od jedne do sljedece stanice?
cilj opravdava sredstvo.
i za sadama bih glasao...
Nijedan cilj ne opravdava sredstvo, ta rečenica je meni opravdanje kojim si moralne nakaze objašnjavaju zašto čine zlodjela.
Promet, javni promet je topic. Što se tiče ovih prepaid kartica, ja sam ih zamislila kao telefonske kartice s impulsima: koliko se voziš, toliko "impulsa" potrošiš, što znači da više ne bi dolazilo do onog da se onaj koji ima mjesečnu kartu može tandrkati u tramvaju čitav dan, a onaj koji kupi jednu kartu samo jednom... je li to pravedno? Mjesečna karta bi trebala biti povoljnije rješenje.
nisam pobornik takvog pristupa, ali legalna ne funkcioniraju.
što se tiče javnog prijevoza, možete zaboraviti bilo koji pošteni sustav naplate.
neće biti primijenjen.
jer bi tada sustav bio transparentan. a to "njima" ne odgovara. end off story.
ja nemam ništa protiv njega... čovijek je ispravnjak... trudi se...
nije to baš tako lako dijeliti novce i brinuti se da ih uvijek ima dovoljno... a svima treba i svi ga žele, a kad ga ne dobiju, onda pljuju onog tko ga dijeli...
Evo, ispunila ti se zelja - Markovic je uveo pametne kartice. Samo ima jedan mali problemcic - neznaju gdje ce se prodavati te pametne kartice.
Evo, ispunila ti se zelja - Markovic je uveo pametne kartice. Samo ima jedan mali problemcic - neznaju gdje ce se prodavati te pametne kartice.
Bojim se da si jedno godinu i pol promašio glagolsko vrijeme.
Upravo je prošle godine u ovo vrijeme počela priča o pametnoj naplati, a sad se spominje iduća.
Osim toga, ja bih bio zadovoljan da voze po redu vožnje, da vozači ne puše i da se gomila nauči kretati od ulaza prema izlazu.
Što se tiče tehničke izvedivosti, to se može i bez kontrolora.
Postoje sustavi koji mogu brojati putnike u tramvaju, registrirati nosi li valjanu prijevoznu kartu ili ne, a skupine s olakšicama mogu dobiti takve indetifikacije koje će sustav tako i bilježiti.
Ja sam čuo (kada je bilo riječi o novom sustavu naplate na radiu) da bi se radilo o karticama s RFID chipom. Tako bi se izbjegle gužve oko provlačenja kartice kroz automat, putnik bi samo prošao kroz vrata - a sustav bi automatski počeo oduzimati određenu sumu sa prepaid računa.
Bit' će posla za ajtijevce u GPP-u ;-)
Tako u Švicarskoj ..
Karta se ne naplaćuje u tramvaju/busu, nego na svakoj stanici postoji aparat u kojem ubaciš kovanice - izabereš prvo dob [6-16 / odrasli], a zatim hoćeš jednu zonu/dvije, ili samo do tri stanice..
I mislim da je puno pametnije nego naplaćivanje karte u tramvaju..Dok njih desetero kupi stigneš prije pješke kuć'..