Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kupujmo domaće

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.12.2008. 17:07 
Naslov:  Kupujmo domaće
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

eto ponukan kriznim stanjem u lijepoj našoj odlučio sam kupovati što je više moguće hrvatsko i domaće kako bi bar ja skupa s ukućanima potpomogao državnu ekonomiju koliko je to moguće i omogućio da se novci od moje kupovine sliju u državni proračun što je više moguće.
no ubrzo sam uvidio kako je to zapravo nemoguća misija.

naime povodom promocije trebao sam odijelo. i tako se ja prvo zaputio u varteks. naša virma, tradicija ovo ono i skoro pao u nesvjest kad sam vidio cijenu odijela. čuka me strefila počeo sam se štrecat tamo skoro došla ona žena i pitala gosn jel vam dobro. neću navesti cijenu, samo ću reći da je jedno sasvim normalno odijelo bilo u rangu pierre carden odijela i to ne ovog što je sad bilo na sniženju i na rasprodaji. katastrofa i naravno da nisam kupio naše odijelo nego sam kupio neko drugo.

ajmo dalje. trebale mi cipele. i tako se zaputio ravno gdje, pa u borovo naravno. ista spika, tradicija ovo ono, naše RVACKA!! RVACKA!! i imam šta vidjet. cijene visoke ali prihvatljive no modeli kata-faking-strofa. iskreno ne bi dao da me sahrane u takvim cipelama, da me crvi žderu i seru ne bi dao neb matere mi moje. i naravno ne kupih naše cipele kupjo talijanske mašala dobre za na odjelo Smile

nema veze ajmo dalje. patriotiziran do jaja odem ja tako u konzum u špeceraj s materom da joj pomognem teglit budalaštine i naravno birat hranu kojekaku isključivo domaćih proizvođaća i naravno bruka do isusa.

ajmo redom. one konzervirane budalaštine. uvatio se podravkinog graha u konzervi (crvenog ali i bijelog) no sjetih se super duper emisije na haerteu potrošačkog koda koja kaže "prije kupovine pogledajte odakle je roba i ko je proizvodi". i tako ja bacim oko na proizvođaća crvenog ali i bijelog graha i imam šta vidjet. "za podravku proizvodi bla bla bla ITALIJA". em što proizvodi italija em je skuplje za 1-2 kn.

uvatim se podravkinog kukuruza. "za podravku proizvodi la l ala la la mađarska" i naravno skuplje za 1-2 kn.

uvatim se jebenih gljiva. "za podravku proizv.." ček ček ček ne piše. piše proizvodi podravka. reko mašala to kupujem deder da vidim cijenu. paz sad 4kn skuplje od drugih gljiva. skoro sam u nesvjest pao, praktički sam mogao kupiti 2 konzerve gljiva stranog proizvođaća potpuno iste kvalitete.

uvatim se zvjezdinih maslina. porijeklo ploda grčka. pa dobro reko dokle jebote.

i tako sam došao do zaključka da im jebem mater svima Smile
i sanaderu i polančecu i šukeru i svima. oni će mene forsirat da kupujem domaće a domaćeg nema. mi ne proizvodimo ništa i onda se pitamo zaš smo u kurcu. e nabijem ti državu taku.

e sad pitanje za vas. da li kupujete domaće. šta gledate kod kupovine. hoćete li kupiti nešto manje kvalitetno i skuplje ako je naše ili ćete ipak kupiti nešto kvalitetnije i jeftinije, a strano jer po današnjem šopingu sam skonto da se ne isplati jednostavno kupovati naše i da smo osuđeni na propast. al to je samo moje mišljenje. da čujem vaše

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
MissTake
Offline
Avatar

Ukupno postova: 8773
Lokacija: Somewhere over the Rainbow
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.12.2008. 17:26 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

kupujmo domaće za mene ne vrijedi
iz baš gorenavedenih razloga

osim toga većina domaćih proizvoda nema deklaraciju o sastavu UH, bjelančevina itd. ...

ono što najčešće uzimam su robne marke trgovačkih lanaca

npr čokolade za konzum proizvodi zvečevo
a ista ta velika s lješnjacima, u pakiranju origigi-dakle zvečevo, je maltene duplje skuplja... WTF WTF

a i domaći proizvodi-saponia npr. su lošiji od stranih

_________________
► Play ♫♫♫ ılılllıllıı ♫♫♫ ılılllıllıı Pause ll

SVI SMO MI VUCO
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
kyx
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1524
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.12.2008. 18:07 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

od domacih kupujem: pivo,kruh,burek,mlijeko o_O

_________________
osijek031.com smile "jebo babu, i baba je fina, i u babi ima vitamina" op sa sa osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
exHOP3on
Offline
Avatar

Ukupno postova: 4356
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.12.2008. 18:23 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

brasno za to navedeno nije nase, bilo u nekom prilogu o pekarama, kao ni jecam, a mlijeko mozda, navodno mi nemamo dovoljno mjesta i proizvodnog kapaciteta za to sve... ugl, muljaza

_________________
Ovdje može biti VAŠA reklama!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Anastazija
Offline
Ukupno postova: 689
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.12.2008. 18:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hm, šećer, sol, mlijeko... to je domaće, ostalo kupim kako mi cijena odgovara. Kupujmo hrvatsko i bankrotirajmo! Smile
E, da, i Kanditove proizvode.

_________________
Anastazija
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
evil monkey
Offline
Avatar

Ukupno postova: 923
Lokacija: ormar
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.12.2008. 19:45 
Naslov:  Re: Kupujmo domaće
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

zapravo ne mogu napisati nista novo sto vec nije prethodno receno: "domace", da ne kazem hrvatsko, je ili preskupo ili losije kvalitete ili uopce nije domace... volim otici na trznicu pa kod onih teta i cika iz baranje ili iz okolice osjecke kupovati voce i povrce - mislim da time najizravnije poticem hrvatsku poljoprivredu - bez posrednika, koji si svaki uzima proviziju u vidu trgovacke marže. ali i to na trznici nekada zna biti skoro duplo skuplje nego u nekom trgovackom lancu Rolling Eyes ali dobro - to je barem svjeze ubrano, a nije pola zivotnog vijeka provelo u nekoj hladnjaci putujuci iz turske, čilea ili ne znam odakle...

sto se tice ostalih namirnica: bas ono sto je netko napisao - ni ne znamo odakle pekari nabavljaju brasno za kruh, za mlijeko sam primjerice cula da ga meggle (olitiga osjecka mljekara) uvozi iz poljske (neka me netko ispravi ako sam u krivu), meso u mesnicama bi trebalo biti od zivotinja uzgojenih u hrvatskoj, ali je cesto zaista lose (oni koji kuhaju su mozda upoznati s fenomenom "vodenog" mesa) - a i definitivno je preskupo... jako volim jesti morsku ribu ali se zaista ne sjecam kada sam zadnji puta pojela ribu iz jadrana koju su ulovili i prodali nasi ribari - svjezu si ponovo ne mogu financijski priustiti (ono sto se recimo nudi u ipercoopu ili u intersparu, ako je uopce iz hrvatske) tako da se moj izbor ribe svodi na kupovinu zamrznutih oslica iz norveske ili s aljaske ili odakle vec stizu, skarpina koje su isto odsvakuda samo ne iz jadrana ili liganja iz argentine - mislim, stvarnio sramota, ali sto da radim?

one konzervice - grah, slanutak, leca (kad mi se ne da satima kuhati susene) isto kupujem po tim velikim trgovinama, i sve su bez iznimke proizvedene u italiji - ponovo zato sto su jeftinije od hrvatskih - nekada i duplo. mislim da je "najhrvatskije" sto kupujem ukiseljeno povrce (krastvaci, paprika, cikla i sl.) ali i to isto kao "robne marke" trgovackih lanaca, jer su uvijek jeftinije od istog proizvoda koji se prodaje pod originalnom etiketom proizvodjaca.

eto kupujem hrvatske mlijecne proizvode (pod pretpostavkom da ih proizvode od domaceg mlijeka, a ne nekog jeftinijeg uvoznog - sto mi kao kupci nikada ne mozemo znati jer proizvidjaci nisu obavezni navesti na etiketi podrijetlo sirovina), cisto zato jer mislim da su kvalitetom ravni uvoznima, a cesto i bolji i to za istu ili nizu cijenu. isto vrijedi i za slatkise.

ono sto mene pati jest da puno toga sto se, recimo, u poljoprivredi i stocarstvu proizvodi i prodaje jest u vlasnistvu monopoliste todorica, koji ima svoje ugovore s vladom, drzi vrlo niske cijene otkupa poljoprivrednih proizvoda, koje onda po bezobrazno visokim cijenama preprodaje u svojim trgovinama (koje prezirem i u koje iznimno rijetko odem nesto kupiti osijek031.com smile ).

ja nisam ekonomski strucnjak, i ne znam nista o poljoprivredi, ali ne bi li poljoprivrednicima bilo lakse obraniti se od takve posasti tipa todoric, ili od uvoza jeftinije, a nekvalitetnije hrane iz vana, kada bi radili u zadrugama i kada bi se orijentirali na lokalno trziste ( da se smanje troskovi transporta pa da time i cijene proizvoda ostaju nize)? ja bih uvijek radije kupovala direktno od lokalnog proizvodjaca nego od preprodavaca (u kojem god on obliku dosao)...

sto se tice odjece i obuce - monstrum je sve rekao: od ono malo sto se proizvodi kod nas vecina je prekupa ili jednostavno nezanimljiva... od tehnike se, koliko ja znam, sve proizvodi u kini, pa se samo nalijepe imena nasih firmi - dakle isto kinesko sranje, drugo pakovanje - a nista drugo mi vise i ne pada na pamet. ponekad kupujem hrvatske knjige Razz - ali i to rijetko... stranjske su cesto puno bolje i/ili kompetentnije napisane osijek031.com smile

_________________
“Education’s purpose is to replace an empty mind with an open one.”
Platon - Alegorija pećine
pollitika.com - Pale blue dot video - DemocracyNow! - ZCom
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ela
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2074
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.12.2008. 22:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hm...ovo je u principu začarani krug dali ćeš pogurati proizvođača(kod kupovine voća i povrća npr.) ili onoga tko je sirovinu uvezao i od nje izbacio gotov proizvod(čokolada npr),e sad i tako kupujući ustvari čuvaš nekome radno mjesto.
Kupujem ono što mi je povoljno,odgovara , plaća mi je nažalost premala za ovakav oblik patriotizma .
btw:nemojte sad da neko prestane kupovati ali u Kanditovim proizvodima domaći je samo šećer i to tek odnedavno,toliko o domaćem

_________________
ne čini ono što želiš da ti čine,ukusi su različiti
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Callistemon
Offline
Ukupno postova: 572
Lokacija: Osijek
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.12.2008. 23:33 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

MissTake je napisao/la (Pogledaj post): › kupujmo domaće za mene ne vrijedi
iz baš gorenavedenih razloga

osim toga većina domaćih proizvoda nema deklaraciju o sastavu UH, bjelančevina itd. ...

ono što najčešće uzimam su robne marke trgovačkih lanaca

npr čokolade za konzum proizvodi zvečevo
a ista ta velika s lješnjacima, u pakiranju origigi-dakle zvečevo, je maltene duplje skuplja... WTF WTF

a i domaći proizvodi-saponia npr. su lošiji od stranih


Robne marke proizvode tvrtke koje imaju i svoje brendove, ali uglavnom nešto izmijene u recepturi kako bi dostigli nizu cijenu - npr. kakao je najskuplja sirovina, a niti ne primjetimo ako ga stave malo manje! Dakle, uglavnom se radi o SLIČNOJ recepturi!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PijaniPatuljak
Offline
Avatar

Ukupno postova: 35
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.12.2008. 23:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa da... i ja se trudim da kupujem hrvatske proizvode, ali nekada ih jednostavno nema... a kad ih ima kupim obavezno makar bilo i skuplje... zašto... pa zato što su naši proizvodi puno kvalitetniji od stranih, poglavito zapadno europskih koji su samo izreklamirani...
Što se tiće konzuma, njih sam davno prekrižio jer kod njih nemoš nać ništa hrvatsko... njihovi K-proizvodi su uredno iz BIH, srbija, Italija...
I da skontao sam da su najbolji naši proizvodi onih proizvođaća koji se ili ne reklamiraju ili su njihove reklame zanemarive...
I još nešto... obavezno kod prehrane gledam količinu, jer nekada je i skuplje jeftinije... npr čokolade nekih proizvođača su od 250g, a nekih od 300g a naoko iste veličine...
primjera ima puno...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Nave
Offline
Avatar

Ukupno postova: 140
Lokacija: Osijek
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.12.2008. 0:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kupujem na trznici, sto je od tih proizvoda domache nemam pojma, vjerovatno kao i vechina kupaca imam laganu odbojnost prema laznom propagiranju patriotizma foteljasha..iskreno radije bi u Branju i kao ovaj chicha (fkors bez religijskog fanatizma):

http://www.jutarnji.hr/j2/clanak/art-2008,12,5,,143795.jl

Eto gospodin Kulic kao papagaj ponavlja sto se dogadja, al ga svi uporno ignoriraju :

...Društvo se, naime, načelno opredijelilo za varanje, a ne za stvaranje. Isto vrijedi za poljoprivredu i druge privredne grane.
Zanimljivo je što EU nama kaže da ne možemo subvencionirati proizvodnju, dok oni subvencioniranju mehanizme eksploatacije - banke. Ovdje se radi o tome da moramo vidjeti kako svijet nama manipulira i poručuje nam kako moramo živjeti dok nešto imamo. Na Zapadu se ništa ne mijenja, kao ni sposobnost za eksploataciju onih koji žive u dužničkom ropstvu...


cijeli tekst :
http://www.glasistre.hr/?70e2e29ceda17ba7f034b5db6a031d5b,TS,4129,,20827,,259133

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Frost
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6403
Lokacija: EU
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 07.12.2008. 3:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

sve što je made in Hrvatska je skupo baš zbog toga što uvozimo jebeno SVE što možemo i sami proizvest... ajde da ukinemo i uzgoj pšenice i kukuruza pa i to uvozimo.

slažem se s Monstrumom, spolno im općim svima s majkom!!

_________________
When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Korina
Offline
Avatar

Ukupno postova: 416
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 07.12.2008. 6:26 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

naporno je stalno gledati etikete po trgovinama gdje je što i od čega napravljeno! kupujem ono što mi je fino za jesti, život je kratak osijek031.com smile

_________________
dobro, gdje je taj kulen? osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Ingo
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3470
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 07.12.2008. 10:03 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

trudim se kupovati domace ... pa i kad biram, radje odaberem osjecke tvornice. npr. secer.

isto tako perem rublje saponijinim detergentima ... itd.

ako mi je nesto puno kvalitetnije i vise volim ... kao npr. tomy majonezu ... onda kupim to.

nadalje ... ako su masline iz grcke ... barem su ju pakovali u hrvatskoj ... i kupovinom istih zadrzavam i potpomazem tu tvornicu i te radnike.

uglavnom, oduvjek kupujem prvo osjecko, pa onda hrvatsko ... pa tako dalje


ali, moj lokal patriotizam i patriotizam sezu samo do plus 10% razlike u cijeni.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6541
Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.12.2008. 17:37 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

uvijek sam bio za kupovinu domaćih proizvoda ali ako su ti proizvodi donekle kvalitetni da bar malo mogu konkurirati velikim tvrtkama no recimo saponijini proizvodi nevaljaju. od jebenog faksa mi se zaštopa perilica a one rezidue jeben budu ko beton moram razbijat šrafcigerom i čekićem. pasta za zube je katastrofa itd itd. navodno su markinsovi proizvodi bili jebeno dobri (kaže mama) al ja neb znao. a što se tiče šećera koliko mogu primjetit po konzumu i dr. robim centrima ima samo županjskog šećera osijek031.com smile
ulje kupujem čepinsko, a brašno, kore, mlince i dr tenino a što se tiče čokolade, jebiga, milka je milka Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
justice
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1371
Lokacija: OS
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 07.12.2008. 17:59 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

mislim da više nema smisla to gledati,znam da su mi se starci prije trudili oko toga al mislim da su čak i oni to prestali raditi.
jednostavno nema smisla to više gledati,uzeću primjer-koliko puta mi se dogodi da recimo idem kupiti sastojke za pizzu,
šunka u crijevu-gavrilović
slanina-ravlić (volim ju u svemu,pa i u pizzi)
tijesto-pekara u susjedstvu (tko zna gdje nabavljaju brašno)
sir tilzit-vindija,vjerovatno naše,
kečup-podravka (kao hrvatski al zapravo talijanski)
gljive-ak nema minos il tak nešt ostaju ti samo kineske konzervice,
kukuruz-podravka il one konzumove (naravno da su mađarske),
itd itd...

kad ovo gledam još je i ok ak je hrana,al sve ostalo je užas živi,gledam po sebi,prije ću recimo kupiti milku od kanditove čokolade,prije ću kupiti signal nego zirodent pastu za zube,prije ću kupiti dove sapun nego neki naš,
al ću zato uvijek kupiti prije naše čarape ili donje rublje od mtč-a nego bilo šta drugo,
tak da nema smisla gledati šta je domaće a šta strano,
sve se svodi na ono-koliko imaš love tako i kupuješ

_________________
"AVNOJ je preteča Al-Qaede" Ivan Pandža-ex predsjednik Zagrebačke HVIDRE
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: