Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ina izmislila nestašicu pilna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Elena_Os
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1795
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 28.10.2008. 7:56 
Naslov:  Ina izmislila nestašicu pilna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

"INA može sutra uništiti male preprodavače plina i, vjerujte mi, nikom ništa", kaže Slavko Kulić s Ekonomskog instituta u Zagrebu upitan za komentar na pritužbe malih poduzetnika kojima je Inin Proplin obustavio isporuku plina do 15. prosinca pod isprikom da su rafinerije u remontu.

Istina je drugačija. Od tri rafinerije, jedna i to ona u Ivanić-Gradu, radi punim pogonom, dok je sisačka zaista u remontu, a riječka radi sa smanjenim kapacitetom. No, umjesto da isporučuje plin prema ugovorima koje je Proplin sklopio sa preprodavačima, Ina taj plin zadržava za svoje postaje i - izvozi u inozemstvo!

Skriveno: 
"INA MOŽE sutra uništiti male preprodavače plina i, vjerujte mi, nikom ništa", kaže Slavko Kulić s Ekonomskog instituta u Zagrebu upitan za komentar na pritužbe malih poduzetnika kojima je Inin Proplin obustavio isporuku plina do 15. prosinca pod isprikom da su rafinerije u remontu.

Istina je drukčija. Od tri rafinerije, jedna i to ona u Ivanić Gradu, radi punim pogonom, dok je sisačka zaista u remontu, a riječka radi sa smanjenim kapacitetom. No, umjesto da isporučuje plin prema ugovorima koje je Proplin sklopio s preprodavačima, Ina taj plin zadržava za svoje postaje i - izvozi u inozemstvo!

"Propast ćemo, a nitko im ne smije ništa reći, jer će Proplin iste sekunde raskinuti ugovor s nama. Ako je nestašica, zašto Inine pumpe imaju plina? I kako to da moram čekati sa svojom cisternom dok se ne napuni ova koja vozi u Crnu Goru", pita vlasnik male autoplin postaje iz Dalmacije u kojoj kriza u isporuci traje već dulje od tri mjeseca.

"Sud nije od pomoći, jer svi nisu jednaki pred zakonom"

Kulić kaže da je to "rat koji traje otkad je Ine" i da je njezinom monopolu i mobbingu na koji se žale preprodavači mogla stati jedino Vlada dok je tvrtka bila u vlasništvu države.

"No, sada je to privatna tvrtka i može raditi što hoće, a male preprodavače ne može zaštiti nitko, čak ni sud. Imam dosta ružnog iskustva s uskraćivanjima prava iz temeljnih ugovora između Ine i preprodavača. Tražio sam i sudska vještačenja, međutim sud je uvijek presudio u korist velikoga. Jednostavno, kod nas nema pravnoga sustava koji štiti ljude koji su uložili u taj posao, jednostavno, svi nisu jednaki pred zakonom", zaključuje Kulić.

Ina odgađa odgovoriti na pritužbe već tjedan dana

Odgovore na ove pritužbe redom anonimnih kooperanata koji se pribojavaju da će si zauvijek zapečatiti poslovanje ukoliko s optužbama izađu s imenom i prezimenom, pokušali smo još prije tjedan dana dobiti u Ini, međutim, zasad nema službenog odgovora na naš upit. Tek nam je Bojan Vinek, glasnogovornik Ine u neformalnom razgovoru kazao da nije istina da Ina izvozi u Crnu Goru, te je poručio da mali preprodavači mogu slobodno kupovati od drugih distributera koji uvoze plin.

"Istu su stvar radili s lož uljem"

"Ne vjerujem da ne izvoze, jer se to već događalo sa lož uljem. Ina je svojevremeno preprodavačima ukinula isporuku lož ulja, a izvozili su u Republiku Srpsku. Što se tiče uvoza i nabavke od nekoga drugog, to se preprodavačima ne isplati. Skupo je, a ne smiju prodavati po većoj cijeni, jer je Ina ta koja formira cijenu kako benzina i drugih naftnih derivata, tako i plina", kaže Kulić.

Jedan od zabrinutih preprodavača s područja Zagreba kaže da želi da njegovi kupci znaju da je razlog zašto na privatnim pumpama nema plina umjetno izazvana nestašica. "Ina je izmislila nestašicu plina kako bi izbrisala konkurenciju i Molu očistila tržište. Taj plin je plaćen, ali ga ne možemo dobiti i tako će biti idućih 50-ak dana, i tko zna koliko će autoplin postaja morati zatvoriti jer nemaju robu. Pumpe koje prodaju i benzin nekako mogu ovo prevladati jer naftne derivate mogu nabaviti, to tržište je donekle liberalizirano. Mi nemamo izbora", kaže on.

Institucija retrogradnog uskraćivanja prava ugovora o prometovanju plina, benzina i drugih naftnih derivata, kaže doktor Kulić, je nešto što je u Hrvatskoj poznato. Država je mogla spriječiti diskriminaciju malih preprodavača, no prodajom Ine mađarskom Molu, oni gube adresu na kojoj se mogu žaliti. "A Ina uvijek može izmisliti razlog zašto nema dovoljno plina, to nije problem. Djeluje s pozicija prava jačeg i uvijek dobiva", zaključuje.

Index.hr

_________________
Carpe diem! Idea Embarassed Embarassed
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
vlale
Offline
Avatar

Ukupno postova: 392
Lokacija: os
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 28.10.2008. 10:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ah ništa uopće čudno, u našoj državi je sve moguće....
samo mi nije jasno kud inu prodajemo pošto poto i to sumnjivim kupcima, a cijene nafte i plina divljaju malo na jednu stranu malo na drugu...trebali smo kao Chavez sve nacionalizirati Twisted Evil i tko ih šiša onda sve, ionako imamo nafte za 2/3 naših potreba Laughing

ma cijela ta priča je otprilike kao i ona izjava da grijanje nije poskupilo, ali su zbog realnih razloga računi za grijanje veći Shocked Very Happy

_________________
I've got plenty of common sense!
I just choose to ignore it.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
snaša
Offline
Avatar

Ukupno postova: 820
Lokacija: 7 km od centra
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 28.10.2008. 11:17 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ma treba ih bojkotirati i točiti negdje dalje...previše smo se uspavali..

_________________
Niti jedan dokaz ne podupire tezu da je život ozbiljan.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.10.2008. 12:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prica s plinom, energentima i liberalizacijom energetskog sektora je jedna velika predstava koja za cilj ima umnogostrucenje cijena za krajnje korisnike i dobiti za nove (privatne) vlasnike.

Ucinili su to s T-HTom, ucinili su to i s INA-om (s tim da su ovdje dali i sirotinji da uvalja ruke do lakta u govna, kako sutra ne bi prigovarali), ucinili su to s Plivom, ucinit ce to i s HEP-om.

A debili od glasaca ce se onda pitati kad im racuni za struju skoce s 200 na 500 kuna mjesecno, kad im grijanje na plin skoci s 300 na 600.

Onda ce im cvaljava usta iznad ukravatiranih podbradaka reci kako je to cijena u Europi, blablabla...

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Leteci mungos
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6728
Lokacija: Priory of Semen
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.10.2008. 13:50 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eto... Pliva vise ne proizvodi neke lijekove (uvoze se).

Pliva proširila listu lijekova koje više ne proizvodi - obustavila proizvodnju penicilina, ambulante u panici

Skriveno: 
INDUSTRIJA lijekova "Pliva" prestala je proizvoditi penicilin kojim je opskrbljivala hrvatske bolnice i ambulante. Zanimljivo je da taj antibiotik nije ni registriran u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, koja je je ukinula njegovu registraciju, javlja Slobodna Dalmacija.

Da bi se zadovoljile potrebe za tim lijekom, pokrenut je hitan uvoz generičke zamjene, ali iz Agencije još uvijek nema potvrde kada ona stiže. Kako objašnjavaju liječnici, penicilin se primjenjuje u liječenju bolesti kao što su gnojna angina, šarlah, upala sinusa, upala uha, difterije ili u slučaju infekcija nastalih nakon ugriza psa.

Pedijatri su najviše zabrinuti zbog prestanka proizvodnje jer je penicilin potreban u terapiji gnojne angine kod djece. U nekim hrvatskim ambulantama još postoje zalihe, dok se u drugima već osjeća kriza.

Pliva nije u mogućnosti osigurati redovitu opskrbu, što je Agencija znala

Kako ističe Tamara Pećarević Sušanj, Plivina direktorica komunikacija, tvrtka je o višemjesečnim teškoćama u opskrbi tržišta penicilinom obavještavala Ministarstvo zdravstva, HZZO i veledrogerije s kojima posluje. "Usprkos višemjesečnom traženju alternativnim rješenja nismo bili u mogućnosti osigurati redovitu opskrbu hrvatskog tržišta, o čemu smo obavijestili Agenciju koja je ukinula rješenje o stavljanju ovih lijekova u promet", pojasnila je Pećarević Sušanj.

Podsjećamo, otkad je "Plivu" preuzela farmaceutska tvrtka "Barr", nekoliko puta se dogodilo da ima problema s proizvodnjom. Tako je još u svibnju prošle godine objavila kako do kraja godine za domaće tržište neće proizvoditi čak 26 lijekova. Na toj listi nalazili su se i popularni lijekovi, poput Voltarena rapid, Geomycina te Plivita B9. Neki lijekovi, kao što su Euguclon za dijabetičare i Geokorton kapi, nisu ni vraćeni u prodaju.

Izvor: Index.hr

_________________
Omnium gadgetum mecum porto!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Loona
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3713
Lokacija: somewhere on Mars
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 28.10.2008. 21:12 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ugovorni izvoz se mora poštivati ili odoše silne pare na penale.. u tome svemu stradali su naši građani.. jebat ga.. tako je to u tržišnoj ekonomiji.. Wink

_________________
Svako rješenje ima problem.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
set96
Offline
Avatar

Ukupno postova: 148
Spol: Muško Muško
Post Postano: 29.10.2008. 12:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Elena_Os je napisao/la: ›
"INA može sutra uništiti male preprodavače plina i, vjerujte mi, nikom ništa", kaže Slavko Kulić s Ekonomskog instituta u Zagrebu upitan za komentar na pritužbe malih poduzetnika kojima je Inin Proplin obustavio isporuku plina do 15. prosinca pod isprikom da su rafinerije u remontu.

Istina je drugačija. Od tri rafinerije, jedna i to ona u Ivanić-Gradu, radi punim pogonom, dok je sisačka zaista u remontu, a riječka radi sa smanjenim kapacitetom. No, umjesto da isporučuje plin prema ugovorima koje je Proplin sklopio sa preprodavačima, Ina taj plin zadržava za svoje postaje i - izvozi u inozemstvo!

Skriveno: 
"INA MOŽE sutra uništiti male preprodavače plina i, vjerujte mi, nikom ništa", kaže Slavko Kulić s Ekonomskog instituta u Zagrebu upitan za komentar na pritužbe malih poduzetnika kojima je Inin Proplin obustavio isporuku plina do 15. prosinca pod isprikom da su rafinerije u remontu.

Istina je drukčija. Od tri rafinerije, jedna i to ona u Ivanić Gradu, radi punim pogonom, dok je sisačka zaista u remontu, a riječka radi sa smanjenim kapacitetom. No, umjesto da isporučuje plin prema ugovorima koje je Proplin sklopio s preprodavačima, Ina taj plin zadržava za svoje postaje i - izvozi u inozemstvo!

"Propast ćemo, a nitko im ne smije ništa reći, jer će Proplin iste sekunde raskinuti ugovor s nama. Ako je nestašica, zašto Inine pumpe imaju plina? I kako to da moram čekati sa svojom cisternom dok se ne napuni ova koja vozi u Crnu Goru", pita vlasnik male autoplin postaje iz Dalmacije u kojoj kriza u isporuci traje već dulje od tri mjeseca.

"Sud nije od pomoći, jer svi nisu jednaki pred zakonom"

Kulić kaže da je to "rat koji traje otkad je Ine" i da je njezinom monopolu i mobbingu na koji se žale preprodavači mogla stati jedino Vlada dok je tvrtka bila u vlasništvu države.

"No, sada je to privatna tvrtka i može raditi što hoće, a male preprodavače ne može zaštiti nitko, čak ni sud. Imam dosta ružnog iskustva s uskraćivanjima prava iz temeljnih ugovora između Ine i preprodavača. Tražio sam i sudska vještačenja, međutim sud je uvijek presudio u korist velikoga. Jednostavno, kod nas nema pravnoga sustava koji štiti ljude koji su uložili u taj posao, jednostavno, svi nisu jednaki pred zakonom", zaključuje Kulić.

Ina odgađa odgovoriti na pritužbe već tjedan dana

Odgovore na ove pritužbe redom anonimnih kooperanata koji se pribojavaju da će si zauvijek zapečatiti poslovanje ukoliko s optužbama izađu s imenom i prezimenom, pokušali smo još prije tjedan dana dobiti u Ini, međutim, zasad nema službenog odgovora na naš upit. Tek nam je Bojan Vinek, glasnogovornik Ine u neformalnom razgovoru kazao da nije istina da Ina izvozi u Crnu Goru, te je poručio da mali preprodavači mogu slobodno kupovati od drugih distributera koji uvoze plin.

"Istu su stvar radili s lož uljem"

"Ne vjerujem da ne izvoze, jer se to već događalo sa lož uljem. Ina je svojevremeno preprodavačima ukinula isporuku lož ulja, a izvozili su u Republiku Srpsku. Što se tiče uvoza i nabavke od nekoga drugog, to se preprodavačima ne isplati. Skupo je, a ne smiju prodavati po većoj cijeni, jer je Ina ta koja formira cijenu kako benzina i drugih naftnih derivata, tako i plina", kaže Kulić.

Jedan od zabrinutih preprodavača s područja Zagreba kaže da želi da njegovi kupci znaju da je razlog zašto na privatnim pumpama nema plina umjetno izazvana nestašica. "Ina je izmislila nestašicu plina kako bi izbrisala konkurenciju i Molu očistila tržište. Taj plin je plaćen, ali ga ne možemo dobiti i tako će biti idućih 50-ak dana, i tko zna koliko će autoplin postaja morati zatvoriti jer nemaju robu. Pumpe koje prodaju i benzin nekako mogu ovo prevladati jer naftne derivate mogu nabaviti, to tržište je donekle liberalizirano. Mi nemamo izbora", kaže on.

Institucija retrogradnog uskraćivanja prava ugovora o prometovanju plina, benzina i drugih naftnih derivata, kaže doktor Kulić, je nešto što je u Hrvatskoj poznato. Država je mogla spriječiti diskriminaciju malih preprodavača, no prodajom Ine mađarskom Molu, oni gube adresu na kojoj se mogu žaliti. "A Ina uvijek može izmisliti razlog zašto nema dovoljno plina, to nije problem. Djeluje s pozicija prava jačeg i uvijek dobiva", zaključuje.

Index.hr



RH proizvodi naftni plin (propan-butan ili LPG) u 3 puta većoj količini nego je domaća potrošnja. LPG je NEIZBJEŽNI nusprodukt pri derivaciji nafte i NE MOŽE BITI NESTAŠICE. Tko nam je kriv kad biramo "ZNA SE" koga.

Da ne bude zabune RH uvozi zemni plin što nije isto što i LPG.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=Ng0Ce1VICp8
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
snaša
Offline
Avatar

Ukupno postova: 820
Lokacija: 7 km od centra
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 29.10.2008. 17:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A jel' zna netko gdje će i kada doći plin , u Osijeku,naravno ?

_________________
Niti jedan dokaz ne podupire tezu da je život ozbiljan.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
debeli
Offline
Avatar

Ukupno postova: 920
Lokacija: evriver
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.10.2008. 18:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

nije problem u plinu nego u njegovom ukapljivanju, a pošto je Sisački pogon ipak skupio pare za dogoodgađani remont, mi moramo malko pričekati da se remont obavi cca 15. 12. 2008. u najgorem slučaju.

Zbog malog kapaciteta i nedostatka skladiša za LPG se pušta na kapaljku, dok se korisnicima (mala kućanstva i mali poduzetnici) plin dostavlja na vrijeme i u ugovorenim količinama. Bar dva korisnika koja poznajem nemaju problema s dostavom plina.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
set96
Offline
Avatar

Ukupno postova: 148
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.10.2008. 9:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

debeli je napisao/la: ›
nije problem u plinu nego u njegovom ukapljivanju, a pošto je Sisački pogon ipak skupio pare za dogoodgađani remont, mi moramo malko pričekati da se remont obavi cca 15. 12. 2008. u najgorem slučaju.

Zbog malog kapaciteta i nedostatka skladiša za LPG se pušta na kapaljku, dok se korisnicima (mala kućanstva i mali poduzetnici) plin dostavlja na vrijeme i u ugovorenim količinama. Bar dva korisnika koja poznajem nemaju problema s dostavom plina.


to je službeno izvješće o remontu i razlogu nestašice za automobile. Ako je i rafinerija u remontu, druge dvije proizvode dovoljno plina. Razlog je namjerna nestašica kako bi poskupili plin, jer će ljudima biti rađe platiti više nego da ga nema.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=Ng0Ce1VICp8
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
debeli
Offline
Avatar

Ukupno postova: 920
Lokacija: evriver
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.10.2008. 14:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

evo opet unutrašnji neprijatelj, pa već su govorili kako im europa brani da poskupljuju proizvod za koji ne daju poticaje. I sami ste već spomenuli da je naftni plin nusprodukt proizvoidnje, jedino što ga se mora prebaciti u tekuću fazu i to košta, ali ne sigurno više od 1 kn po litri.
Do poskupljena plina će doći, ali onog kojeg nam isporučuje HEP-plin.

Plina će bit, al neće biti sreće.....Razz

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Loona
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3713
Lokacija: somewhere on Mars
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 04.11.2008. 17:54 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

set96 je napisao/la: ›
Ako je i rafinerija u remontu, druge dvije proizvode dovoljno plina.


Koje druge dvije? Postoji još sam jedna..

_________________
Svako rješenje ima problem.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
set96
Offline
Avatar

Ukupno postova: 148
Spol: Muško Muško
Post Postano: 06.11.2008. 12:59 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

set96 je napisao/la: ›
Ako je i rafinerija u remontu, druge dvije proizvode dovoljno plina.


Koje druge dvije? Postoji još sam jedna..
[/quote]

u prvu si , još jedna u Rijeci. Ali i ona proizvodi dovoljno plina za 2 Hrvatske. Cilj je povećanje cijene koje će nastupiti početkom 2009. Živimo u lopovskoj državi

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=Ng0Ce1VICp8
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: