Od sutra samo kod
ljudi u žutom! To su oni što nam prodaju „
zeleno“ i domaće. Direktorica
Tržnica,
Zvjezdana Tuma-Pavlov, jamči da takvi imaju samo uzgojeno u seljačkim vrtovima, na toplom slavonskom i baranjskom suncu, ubrano ni 12 sati prije nego li su nam iznijeli na tezge. Sa žutim stolnjacima. Iza kojih ponosno stoje u žutim majicama, pregačama i s kapama na glavi iste boje, s porukom: „
S njive na stol“.
Seljačka tržnica
Dobili su i
certifikate. Njih 59! A još se izrađuju za dvadesetak. Bit će na našim tržnicama domaćeg voća i povrća koliko vam srce želi. Na bedževima (ili badgevima?) ćete moći pročitati sve što vas o proizvođačima zanima, osim ako niste previše znatiželjni. Za ostalo možete pitati. Ako vam odbiju odgovoriti, poručite im da je Direktorica rekla kako je prednost tržnice u tomu što se između kupaca i prodavača stvara prisan odnos, pa neki postanu i prijatelji. Neka vam odaju svoje tajne, zato i kupujete kod njih, a ne u trgovačkim lancima. Gdje je voće i povrće, rekoše na pressici u Tržnicama, često uzgojeno u kojekakvim uvjetima, tretirano koječime, pa nit' okusa, nit' mirisa, nit' zdravlja.
Ovo jest nešto skuplje, ali – reče
Stipo Filakov, predsjednik
Udruge Naše povrće –
kvaliteta se mora platiti.
Podjelom certifikata – kako to bolje zvuči od, recimo, uvjerenja (?) –
Tržnica d.o.o. pristupila je projektu „
Proizvodi hrvatskog seljaka“, koji je prije dvije godine potaknuo američki USAID, pod motom „
S njive na stol“. Time se i sama okitila certifikatom „
Seljačka tržnica“. Certifikat je dio šireg Projekt i Zagreb je s pet prodavača na Dolcu u nj krenuo još 2006. godine. Krenuli su iz Varaždina, Zagreba, Čakovca, svugdje s nekolicinom seljaka, a tek je Slavonski Brod okupio 25 certificiranih članova. Sve smo ih razbili. Neka se zna gdje su pravi seljaci. ;-)
Nema muljaže (?!)
Sad se vi pitate, kako ćemo znati da nam ne prodaju
muda pod bubrege?
E, zato su im gospodarstva obišli stručnjaci iz Poljoprivredno-savjetodavne službe, a tamo gdje prođe
Draženka Gucmirtl, trava ne raste. Ali raste domaće voće i povrće. Danas je pressicu pratila iz sjene, kao svi veliki igrači. Ona je svoje dala na terenu. I moramo joj vjerovati.
Provjeriše svako OPG, s koliko zemlje raspolažu, što su posijali i koliko prinosa očekuju. Kaže Filakov, kako će proizvođači voditi knjigu tretiranja iz koje će biti razvidno čime su sve i kada prskali. Udruga je fina, nema ovlasti kažnjavati prekršitelje, ali tu su zato inspekcijske službe, a one su najučinkovitije kada su u pitanju mali, a tu su svi takvi, manje-više. Osim toga, tko se ogriješi o povjerenje, mogao bi ostati bez certifikata. I žute kecelje. Pa neka se opet prodaju kao bakice sa sela. Došle ranojutarnjim vlakom s punim korpama…
Autor:
Goran Flauder