Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Kapucinska crkva: Duhovski koncert "Mysterium paschale"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino
Offline
Avatar

Ukupno postova: 5431
Lokacija: redakcija portala Osijek031.com
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.05.2008. 14:44 
Naslov:  Kapucinska crkva: Duhovski koncert "Mysterium paschale&
11.05.2008. 20:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatsko-njemačko društvo - Osijek u čast Svetkovine Duhova priređuje Duhovski koncert "Mysterium paschale", duhovno skazanje u gregorijanskom koralu, "a capella" izvodi muški vokalni sastav Katedralni koralisti "Coram Domino" iz Đakova. Dirigent je Ivan Andrić.

Koncert će biti održan u Kapucinskoj crkvi u Osijeku na Svetkovinu Duhova u nedjelju 11. svibnja 2008. s početkom u 20:00 sati.

"Mysterium paschale", duhovno skazanje u gregorijanskom koralu, niz je od 17 liturgijskih napjeva korizmeno-uskrsnog gregorijanskog repertorija Mise i Časoslova. Izborom kompozicija, počevši od korizmene ulazne misne pjesme Exurge quare obdormis koja je molitva da se Gospodin sjeti svojih djela i da svoju ljubav ostvaruje u našim danima, preko onih koje opjevaju ostvarenje Božje ljubavi u Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću, pa do posljednjih, ulazne pjesme svetkovine Uzašašća Gospodnjega koja veliča proslavljenog Krista i duhovske posljednice, te završetka u vazmenome marijanskom ugođaju s antifonom Regina caeli, željeli smo ostvariti glazbenu meditaciju pashalnog otajstva. Upravo otuda naslov ciklusa Mysterium paschale, Pashalno otajstvo.

U ovim se napjevima susreće istančani osjećaj i umijeće ranih kršćanskih vremena u kojem je glazbeni izričaj htio sav ostati u službi, nenametljivo i jednostavan i bogat, sve da sačuva čistoću spomena spasenjskih otajstava, u kojima pronalazimo predivna djela Božja, ali i našu zahvalu na daru spasenja i čežnju za Božjim životom kojim Bog svakoga želi odjenuti kao „novoga čovjeka“ u Isusu Kristu.

Program...

Iz 53, 4-5
On je naše bolesti ponio, naše je bolesti na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.

• EXURGE, QUARE OBDORMIS DOMINE (introitus)
• GLORIA, LAUS ET HONOR (hymnus)
• VIDENS DOMINUS (communio)
• O REDEMPTOR (hymnus pro offertorio)
• PANTA TA ETHNI/OMNES GENTES (antiphona; ms Benevento, Graduale-Troparius, XI. st.)
• NOS AUTEM (introitus)
• POPULE MEUS (improperia; ms Padova, Liber Processionalis, XIV.-XV. st.)
• KYRIE ELEISON (XI missa Orbis factor)

Dj 4, 11-12
On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni. I nema ni u kome drugom spasenja. Nema, uistinu, pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.

• ALLELUIA. LAPIS REVOLUTUS EST (versus: galikanski, ambrozijanski i gregorijanski napjev)
• HODIE CHRISTUS SUREXIT (cantus processionalis; starorimski napjev)
• VICTIMAE PASCHALI (sequentia)
• CANTATE DOMINO (communio)
• AD CENAM AGNI PROVIDI (hymnus)
Kol 3, 1-2
Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!

• VIRI GALILAEI (introitus)
• VENI SANCTE SPIRITUS (sequentia)
• O FILII ET FILIAE (versus)
• REGINA CAELI (antiphona)

Katedralni koralisti »Coram Domino« iz Đakova muški je vokalni sastav koji je s radom započeo 2006. godine. Inicijativa o pokretanju ovoga zbora nastala je u đakovačkom Bogoslovnom sje¬meništu oko koje se okupila nevelika skupina svećenika i bogoslova, a kojoj su se rado priključili i neki sugrađani. Repertorij zbora isključivo su gregorijanski napjevi.

Svojom pjesmom ovaj zbor obogaćuje liturgijska slavlja u katedrali u Đakovu. Također su priredili nekoliko duhovnih koncerata u slavonskim gradovima, te su 2007. godine sudjelovali na Dvigrad festivalu, međunarodnom festivalu rane glazbe. Ove su godine izdali svoj prvi nosač zvuka. Voditelj zbora je svećenik Ivan Andrić, koji je glazbeni studij završio na Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Rimu.

Nastupi u svibnju 2008.
- Crkva sv. Marije u Zadru, 1. svibnja 2008.
- Samostan male braće u Dubrovniku, 3. svibnja 2008.
- Kapucinska crkva u Osijeku, 11. svibnja 2008.

_________________
Fight
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: