Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Jazz fest No2: Quartet Aladar Pege feat. Fidri

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Leon
Offline
Admin
Avatar

Ukupno postova: 4121
Lokacija: space
Spol: Muško Muško
Post Postano: 02.02.2006. 9:53 
Naslov:  Jazz fest No2: Quartet Aladar Pege feat. Fidri
09.02.2006. 9:43
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sklopu 2. Međunarodnog jazz festivala, 9. veljače 2006. u Hotelu Central nastupaju Quartet Aladar Pege feat. Fidri.

Aladār Pege poznat je i kao «Paganini na kontrabasu». Nakon što je završio studij na Konzervatoriju Bele Bartoka, primljen je na Klasičnu akademiju Franza Liszta gdje je 1969. godine stekao diplomu klasičnog basiste s odličnim uspjehom.

Karijera Pegea, jednog od briljantnih glazbenika našega vremena, započela je 1963. godine na Jazz festivalu na Bledu. 1970. godine bio je jedan od pobjednika na 4. Međunarodnom jazz festivalu u Montreuxu. Pege je svoju izvanrednu tehniku kao klasični svirač kontrabasa usavršio s Reinholdom Zeppertzom u Berlinu od 1975. do 1978. godine. Kao jazz glazbenik, Aladār Pege privukao je veliku pozornost zahvaljujući svojim nastupima s glazbenicima kao što su Art Farmer, Dexter Gordon, Herbie Hancock, Tony Williams, Leo Wright, Johnny Griffin, Larry Corryel, Randy Brecker.

Njegov nastup na Jazz Yatri, Bombay 1980. godine bio je senzacionalan, a udovica Charles Mingusa poklonila mu je jedan od Mingusovih instrumenata. Iste godine Aladār je postao članom Dinastije Mingus na Međunarodnom jazz festivalu u Montreuxu, a dvije godine poslije svirao je na Cool festivalu u Ney Yorku. Tijekom svih tih godina Pege je uspio redovito nastupati sa svojim mađarskim kvartetom te se redovito visoko plasirao na ljestvici godišnjih jazz nagrada u magazinima «Down Beat» te «Jazz Foruk».

Mađarski virtuoz na kontrabasu, Aladār Pege nije samo jedan od najiskusnijih jazz basista na svijetu, nego ujedno i daje znatan doprinos europskoj glazbenoj tradiciji suvremenog jazza. On objedinjuje u sebi fenomenalne sposobnosti, uspijeva spojiti glazbene oblike različitih kulturnih krugova, klasike i jazza. Na taj način stoji uz rame s glazbenicima poput Benny Goodmana koji je poznat i kao jedinstveni klarinetist Mozartovih djela, Wyntonom Marsalisom i Friedrichom Guldom.

Članovi quarteta:
Aladār Pege – kontrabas
Nagy Balāzs – tenor saksofon
Koloncsāk Zsolt – klavir
Kothencz Tamās – bubnjevi
Ladislav Fidri – truba, krilnica

_________________
--
Leon Linde
portal Osijek031.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: