Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaMaestro Vladimir Piskunov, ravna Mozartovim "Requiemom" u Đakovu i Osijeku "Zaista vjerujem da glazba ovaj svijet čini boljim mjestom".

Ovo je djelo izuzetno popularno, čak i među ljudima koji klasičnu glazbu ne slušaju redovito ili često. Što ga čini tako zanimljivim? Osim misterija oko dovršetka.
- Mislim da je upravo obrnuto: misterij okružuje "Requiem", jer ova glazba duboko dotiče neke skrivene dijelove naše duše, našega uma. Čak i nakon što jednom čujete Requiem, nikada nećete zaboraviti dojam koji je ostavio na vas.

Koliko je djelo atraktivno za izvođenje za glazbenike - vokalne i instrumentalne?
- Govoreći o tajnovitosti, Mozartov "Requiem" ima neku privlačnu snagu zbog koje glazbenici požele biti dijelom njegove izvedbe, dijelom njegovih sakramenata.

Koliko je djelo zahtjevno za umjetnike, za zbor, soliste i orkestar?
- Mozartov "Requiem" vrlo je zahtjevno djelo. Svaka skupina glazbenika – orkestar, zbor i solisti – ima svoje izazove. No, najvažnije je stvoriti jedan veliki organski ansambl koji će osjetiti i podijeliti svu ljepotu i strast ove glazbe.

S obzirom na to da se radi o rekvijemu (misi zadušnici), pretpostavljam da je prikladnije izvoditi ga u crkvi, nego u kazalištu ili nekoj koncertnoj dvorani, zbog atmosfere?
- S glazbenoga stajališta, ne mogu reći gdje bi bilo najbolje izvesti "Requiem"- u kazalištu, koncertnoj dvorani ili u crkvi. Ipak, odavanje počasti kanonima žanra, njegovoj povezanosti s tradicijama katoličke crkve i religioznim tekstom, izvođenje "Requiema" u crkvi stvara jedinstvenu, neponovljivu atmosferu. Osjećaj je gotovo poput putovanja kroz vrijeme i mjesto. Posebno je to što "Requiem" izvodimo prije Velikog tjedna, jer to izvedbi daje još dublje, sveto značenje.

Što ovo djelo čini genijalnim u usporedbi s drugim sličnim djelima?
- To nije matematika, ne postoji formula kako dotaknuti ljudska srca. Sve što možemo učiniti je čuvati takva remek-djela, slušati svaku notu dok ju izvodimo i dijeliti snagu "Requiema" s publikom.

Mnogo se govori o duhovnoj strani ovog djela. Koliko to danas ima značenja?
- Vjerujem da je duhovna strana nešto do čega nam je svima stalo, ali nije za svakoga isto. Ponekad nije lako pronaći smisao, ali mislim da je prvi korak pogledati u sebe, vidjeti nešto što će ti pomoći pronaći svoj put, postati bolja osoba. Zaista vjerujem da glazba ovaj svijet čini boljim mjestom.


Intervju: Narcisa Vekić
Foto: HNK u Osijeku


 Stranica prilagođena ispisu
Pudle Toy tamni aprico...
Nemacki ovcari stari 2...
Na prodaju cistokrvni ...
Na prodaju predivni št...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:308

Registrirani online (1): Zdrale


Objektiv031

Advent u Osijeku