Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaPovodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas (29. veljače 2024. godine) organizirali su Okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, na skupu su sudjelovali predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije.

- Svjedoci smo velikih društvenih promjena. Dolaskom informatizacije i robotizacije mijenja se cijeli svijet, pa je tako i u poslovima civilne zaštite koji postaju sve zahtjevniji, pogotovo zbog nastalih klimatskih promjena. Uvodimo nove tehnologije kao što su roboti, bespilotne letjelice, dronovi, amfibije, sonari za pretraživanje u vodi i pod vodom, pa ćemo danas prikazati sposobnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite, vidjeti u kom pravcu se kreću i pozicioniraju tvrtke na hrvatskom tržištu te kako sustav obrazovanja u RH prati sustav civilne zaštite - uvodno je kazao pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.

Sudionike Okruglog stola pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Podržao je ovakav oblik stručnog raspravljanja i educiranja, a pripadnicima operativnih snaga civilne zaštite Osječko-baranjske županije zahvalio je na pravovremenom, znalačkom i odlučnom djelovanju u svim kriznim situacijama u proteklih nekoliko godina. Naravno, svima je čestitao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH.

- Naziv okruglog stola „Nove tehnologije - nove sposobnosti“ mogao bi ujedno biti zaključak ovog stručnog savjetovanja. Naime, značaj novih tehnologija je izuzetno velik u današnjem svijetu, naravno ako su pozitivno usmjerene. Nažalost, imamo puno primjera njihove negativne usmjerenosti, što se može vidjeti i na prostoru Europe gdje se nove tehnologije koriste i u ratnim događanjima velikom dijelom za uništavanje infrastrukture, ali što je najgore i za uništavanje ljudskih života. Međutim, posvetimo se danas pozitivnom dijelu. Za odgovor što tehnologija može učiniti i kako može pomoći sugrađanima te sustavu i pripadnicima civilne zaštite dovoljno je prisjetiti se nedavnog požara u tvrtki Drava International, kada se, između ostalog, pokazalo kako robot može pomoći gašenje požara. Njegovim djelovanjem spriječena još veća katastrofa, naravno uz angažiranje vatrogasaca i ostalih resursa, a korišteni su i dronovi i informatički sustav civilne zaštite da bi imali kompletan pregled. Moram spomenuti i da smo upravo uz pomoć tehnologije prošle godine mogli pratiti i kontrolirati dolazak vodenog vala na područje naše županije i na taj način pravovremeno djelovati, ojačavati nasipe i provoditi ostale aktivnosti. Zahvaljujući i ljudima i tehnologiji uspjeli smo prevenirati puno veće posljedice - kazao je Lukić.

Posebno je naglasio da bi sva tehnologija koja se koristi u kriznim situacijama, kao i njihovoj prevenciji, bila uzaludna bez ljudske ruke i znanja. - Zato su i ovaj okrugli stol i sve edukacije dobrodošli radi što boljeg upravljanja modernim tehnologijama. Osječko-baranjska županija će naravno uvijek stajati uz takve aktivnosti - istaknuo je župan.

- Osim tehnike i standardnog funkcioniranja sustava, u svim kriznim situacijama potrebna je i dobra organizacija cijelog sustava. U tim trenucima nema vremena za puno dogovaranja nego se mora odmah i odlučno djelovati. Stoga još jednom izražavam zadovoljstvo svime što radi sustav civilne zaštite, a čiji je cilj prije svega da se stanovnicima Osječko-baranjske županije pruža sigurnost, što se unazad nekoliko godina potvrdilo u svim kriznim situacijama - poručio je Lukić.

Pohvalio je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Pomeranci… Štenci od u...
Kavalijer španijel kra...
Na prodaju predivni št...
Prodajem montažnu gara...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:361

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Advent u Osijeku