Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O namaU četvrtak, 26. listopada 2023., održano je prvo popularno-znanstveno događanje u sklopu 12. ciklusa Otvorenog četvrtka kao dijela projekta popularizacije znanosti FUZ&JA Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gabrijela Buljan, redovita profesorica na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, održala je predavanje „Ukorak s vremenom: tvorba riječi između svijeta i interneta“.

Premda u posljednje vrijeme prevladavaju rasprave o negativnom utjecaju digitalnih tehnologija na jezik i jezično izražavanje, dotično je predavanje istaknulo pozitivnu ulogu interneta u istraživanju tvorbe riječi. S jedne strane, zahvaljujući mrežno dostupnim tekstovima usustavljenima u velike računalno pretražive jezične korpuse (hrWaC ili CLASSLA-web.hr) hrvatskim je lingvistima na raspolaganju donedavno nezamislivo bogata empirijska građa za obuhvatnije proučavanje tvorbenih sredstava.

S druge strane, činjenica da u suvremenom društvu sve više komuniciramo putem digitalnih platformi potiče istraživače da svoje sudove o karakteru pojedinih tvorbenih sredstava više ne donose gotovo isključivo na temelju primjera iz probranih pisanih izvora (književnosti, kvalitetnog novinarstva itd.), već da se u obzir uzme i sva kreativnost kojom nove riječi tvorimo u najspontanijoj i najopuštenijoj komunikaciji poput one na internetskim forumima i blogovima. Ne umanjujući vrijednost tradicionalnih spoznaja preddigitalnoga doba, profesorica Buljan pokazala je kako se profil hrvatskog tvorbenog sufiksa -ara promijenio u 20-ak godina od njegova posljednjeg opisa.

Iako najveći broj postojećih imenica građenih tim sufiksom označava različita vrste mjesta (cementara, šljunčara, ledenjara), analizom raznolike građe prikupljene iz korpusa hrWaC pokazalo se da je sufiks danas najaktivniji i najproduktivniji u funkcijama koje su se dugo smatrale marginalnima – gradnji imenica augmentativnog, pejorativnog, meliorativnog, tj. općenito evaluativnog karaktera. Tako je, uz nekolicinu dobro poznatih starih primjera (pejorativnih) uvećanica (babuskara, ljudeskara, komunjara), publiku zabavio i niz novozabilježenih negativno ili pozitivno intoniranih evaluativnih imenica poput Snejpara (od profesor Severusa Snape), Fejsara (od Face(book)), kunjara (od kuna), pusara (za 'velika pusa') i brojne druge.

Na kraju predavanja razvila se zanimljiva rasprava te su se otvorila pitanja novih pravaca istraživanja kojima bi valjalo krenuti. Tako je zaključeno uvodno popularno-znanstveno predavanje 12. ciklusa Otvorenog četvrtka, a drugo će uslijediti 30. studenoga 2023. godine.


Tekst i foto: Jelena Pataki Šumiga, suvoditeljica Otvorenog četvrtka


 Stranica prilagođena ispisu
Najavljujemo dugo ocek...
Na prodaju dva šteneta...
TIBETSKI MASTIFF, šten...
- Na prodaju plavi i m...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:319

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Advent u Osijeku