s Povećan broj kaznenih djela, prometnih nesreća i drugih prekršaja na području grada
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Stanje sigurnosti na području grada Osijeka u prvoj polovici ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, obilježilo je povećanje broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, povećanje broja prometnih nesreća, povećani broj požara i broja prekršaja iz ostalih zakonskih propisa, dok je zabilježeno smanjenje tek broja prekršaja iz područja javnog reda i mira, piše Glas Slavonije.

Na području grada evidentirano je 1179 kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, što je u odnosu na godinu prije povećanje od 75,2 posto. Od toga je 498 kaznenih djela po poznatom počinitelju, dok je 681 po nepoznatom počinitelju. Ostalo je nepoznato 117 kaznenih djela, pa je ukupna razriješenost 91,3 posto.

Prema strukturi kaznenih djela, 438 ih je iz općeg kriminaliteta, prometa sedam, gospodarskog kriminaliteta 558, organiziranog kriminaliteta 58, kibernetičkog 37 i iz područja droga je 81 kazneno djelo. Od neriješenih 117 kaznenih djela najviše ih je iz općeg kriminaliteta, i to 43 krađe i 26 teških krađa.

Među zanimljivijim je podacima povećanje za čak 66,7 posto kaznenih djela protiv života i tijela u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Evidentirano je 35 takvih kaznenih dijela, dogodilo se jedno ubojstvo i jedno kazneno djelo ubojstva u pokušaju, a oba su razriješena.

Među imovinskim kaznenim djelima, koja čine 42,2 posto općeg kriminaliteta, evidentirane su 33 teške krađe čija je vrijednost počinjene materijalne štete više od 2,1 milijun kuna. Što se, pak, tiče kaznenih djela prijevara, njih je počinjeno 30, a vrijednost nanesene štete iznosi gotovo 650 tisuća kuna.

Za 19 posto, u odnosu na lani, smanjen je broj kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, evidentirano je 17 takvih kaznenih djela.

Zabilježeno je povećanje broja kaznenih djela koja su počinili maloljetnici za 19,2 posto u odnosu na 2020. godinu i smanjenje broja maloljetnih počinitelja za 30,8 posto. Najčešća je tu riječ o oštećenju tuđe stvari, krađama te kaznenim djelima vezanim uz drogu.

Za 11,5 posto povećan je broj kaznenih djela organiziranog kriminaliteta u odnosu na lanjsko prvo polugodište, evidentirano je 58 kaznenih djela, dok je za 5,2 posto povećan broj kaznenih djela iz područja zloporabe droga, odnosno zabilježeno je 81 kazneno djelo.

Za zlouporabe droga prijavljeno je 40 počinitelja, evidentirana su 122 konzumenta opojnih droga od kojih je 115 muškaraca i sedam žena. Od toga 65 je novih, odnosno dosad nepoznatih konzumenata (59 muškog i šest ženskog spola). Novoevidentirana su i četiri muška maloljetnika. Prijavljen je 71 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, što je povećanje za 44,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je povećanje gospodarskog kriminala za 24,3 puta više nego što ga je bilo u istom razdoblju prošle godine. Naime, lani su evidentirana 23 kaznena djela gospodarskog kriminaliteta, dok je ove godine zabilježeno čak 558. Procijenjena materijalna šteta počinjenjem tih kaznenih djela iznosi 23,3 milijuna kuna, a najbrojnija su iz opsega zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju (287) i krivotvorenju službene i poslovne isprave (225).

Ukupna prijavljena materijalna šteta svih evidentiranih kaznenih djela počinjenih tijekom prvih šest mjeseci ove godine na području grada Osijeka procijenjena je na 31,6 milijuna kuna, što je za 62,3 posto više od istog razdoblja godinu ranije kada je iznosila 19,7 milijuna kuna.

Osam osoba u Osijeku počinilo je samoubojstvo, a 15 ih je pokušalo počiniti samoubojstvo. Na području grada zatečeno je pet osoba koje su nezakonito prešle državnu granicu, dok nije bilo prisilno udaljenih osoba.

Kada je o prometu riječ, u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježeno je povećanje broja prometnih nesreća za 11,3 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Evidentirane su 424 prometne nesreće u kojima su stradale 143 osobe, od kojih je jedna poginula, 11 je teže, a 131 osoba lakše ozlijeđena. Vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola prouzročìlì su osam prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno 12 osoba. Najčešće druge okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su nepoštivanje prednosti prolaska, brzìna neprimjerena uvjetima, nepropisna vožnja unazad te nepropisno uključivanje u promet. Povećan je i broj prometnih prekršaja kojih je zabilježeno 7704, od kojih su 2804 bila nepropisna brzina, 667 prekršaja zbog korištenja mobitela u vožnji, 664 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 751 prekršaj nepropisnog parkiranja i zaustavljanja.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
11-03-2021 06:12:09 pm :: pirko
Kada policija tako revno radi svoj posao, čudo kako prijestupnici nisu uočili priliku....
Prodajem sadnice Paulo...
Odgajivačnica DAM PRES...
Na prodaju štenci Rusk...
Odgajivačnica Petar Ve...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:93

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Trg Vatroslava Lisinskog