s Predstavljen novi projekt mađarsko-hrvatske prekogranične suradnje "2RegionsZOOSustain"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječki Unikom započeo je novi projekt u čijem je središtu Zoološki vrt Osijek, iako njegovi stanovnici nisu u njega uključeni.

Naime, riječ je o projektu mađarsko-hrvatske prekogranične suradnje "2RegionsZOOSustain" čija je početna konferencija održana jučer na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Vrijednost projekta čiji su nositelji zoološki vrtovi u Osijeku i Pečuhu je gotovo 300.000 eura, trajat će 20 mjeseci (od 1. rujna 2020. do 30. travnja 2022. godine), a najvažniji cilj projekta je kroz ciljane aktivnosti iz područja zaštite okoliša poboljšati kružno gospodarstvo i održivost koja postaje sve aktualnija, posebice u svjetlu klimatskih promjena kojima smo izloženi.

Na uvodnoj konferenciji razgovaralo se o primjerima dobre prakse u korištenju obnovljivih izvora energije i inovativnih platformi za edukaciju. Direktor osječkog Unikoma Davor Vić rekao je kako će se tijekom trajanja projekta održati brojne edukacije vezane uz zeleno obrazovanje u osječkom ZOO vrtu, a najvažnija je stvar izrada elaborata o potencijalu korištenja obnovljivih izvora energije.

Taj elaborat će pokazati može li se drvna masa iz otpada koristiti za grijanje nastambi životinja iz ZOO vrta koje ne pripadaju ovom klimatskom podneblju. Drvnu masu bi dobili iz komunalnog otpada koji se prikuplja na ulicama, a dodatne koristi su to što glomazni otpad više ne bi završavao na odlagalištu već bi išao u obradu, a očekuju se i znatne uštede na računima za grijanje tijekom zimskih mjeseci. U tu svrhu sredstvima iz projekta nabavit će se drobilica visokog kapaciteta za usitnjavanje drvene komponente glomaznog otpada.

Osim toga projekt uključuje i izradu studije potencijala korištenja obnovljivih izvora energije u osječkom Zoološkom vrtu, izradu prekograničnog edukacijskog materijala za edukaciju za okoliš u predškolskom i osnovno školskom obrazovanju, kao i promociju koncepta kružnog gospodarstva i korištenja obnovljivih izvora energije kroz konferencije, elektronske medije i društvene mreže, dok će kolege iz Pečuha svoj dio novca uložiti u instalaciju solarnih panela na terariju i akvariju Pečuškog Zoološkog vrta te kupnju električnog vozila s nultom emisijom štetnih tvari.Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek/KI


 Stranica prilagođena ispisu
"Za poslove u Hrvatsko...
Na prodaju stenci bern...
Aljmaš, Mišino brdo - ...
Stenci pomeranca na pr...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:229

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zelenilo

Propustili ste? Pogledajte!