s Osijek najspremniji za zelenu tranziciju od velikih hrvatskih gradova
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Konzultantska kuća Apsolon po prvi je put u Hrvatskoj provela analizu spremnosti hrvatskih gradova na zelenu (energetsku) tranziciju.

Istraživanje je obuhvatilo 20 najvećih hrvatskih gradova, koji su podijeljeni u tri kategorije (veliki, srednji i mali gradovi) prema broju stanovnika koji žive u njima. Od slavonskih gradova u istraživanje su bili uključeni Osijek u kategoriji velikih gradova (više od 100.000 stanovnika), Slavonski Brod u kategoriji srednjih gradova (50.000 – 100.000 stanovnika) te Vinkovci, Đakovo i Vukovar u posebnoj kategoriji malih gradova (manje od 35.000 stanovnika).

Indeks spremnosti gradova na zelenu (energetsku) tranziciju je složeni indeks sastavljen od pet pojedinačnih indeksa (strateško energetsko planiranje, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije, potrošnja energije u sektoru zgradarstva, potrošnja energije u sektoru prometa i potrošnja energije u sektoru javne rasvjete), a studiju zaključuje Kompozitni indeks kojim su definirani i gradovi prvaci prema ukupnoj spremnosti na zelenu (energetsku) tranziciju.

Glavni ciljevi studije bili su istražiti spremnost 20 najvećih hrvatskih gradova na zelenu tranziciju te dati uvid u aktualno stanje na području energetike. Osim analize aktualnog stanja, studija predstavlja i primjere dobre prakse kojima je ideja inspirirati ostale gradove na uključivanje u zelenu tranziciju.

Prema Kompozitnom indeksu Grad Osijek pokazao se kao najspremniji za zelenu (energetsku) tranziciju među velikim gradovima u Hrvatskoj, dok je među malim gradovima to Đakovo.

Osim toga, Osijek je prema kriteriju donošenja strateških dokumenata na području energetike te njihove javne dostupnosti podijelio prvo mjesto s Rijekom i Zagrebom, dok je samostalno najbolji u potrošnji energije u sektoru javne rasvjete te njezinom trošku i emisijama CO2.


Đakovo je zauzelo prvo mjesto u kategorijama potrošnje energije u sektoru zgradarstva i sektoru javne rasvjete, dok je u kategoriji strateškog energetskog planiranja prvo mjesto podijelio s Koprivnicom. Kao najbolji u kategoriji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora među gradovima s manje od 35.000 stanovnika istaknuli su se Vinkovci.

Rezultate istraživanja možete pronaći ovdje.


Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Dostupni stenci Americ...
Stenci PATULJASTE PUDL...
ŠARPLANINCI, kvalitetn...
FRANCUSKI BULDOZI - pr...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:163

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Čamci