s Stižu nove osobne iskaznice, služit će i kao zdravstvena i e-osobna
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatski sabor izmijenio je krajem prošle godine Zakon o osobnoj iskaznici. Novi Zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a donosi brojne promjene i novine.

Među novinama koje donosi izmjenjeni Zakon o osobnoj iskaznici su te da će osobne iskaznice na novom čipu sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina.

Izgled osobne iskaznice djelomično se mijenja, pa će osobna iskaznica na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica.

Izmjenjena je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje su se izdavale bez roka trajanja na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta na navršenih 70 godina, pa će se osobama s navršenih 70 godina osobna iskaznica izdavati s rokom trajanja od 40 godina.

Rok za postupno ukidanje osobnih koje ne udovoljavaju novim kriterijima je deset godina.

Također su izmijenjene odredbe postojećeg Zakona o osobnoj iskaznici koje su propisivale obvezu sudjelovanja obaju roditelja u postupku izdavanja osobne iskaznice djetetu. Izmjene Zakona omogućit će da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta.

Prema izmjenama Zakona, osobnu iskaznicu morat će ishoditi i osoba koja je navršila 16 godina i kojoj je sud u izvanparničnom postupku dopustio sklapanje braka u skladu s Obiteljskim zakonom ako ima prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Na poleđini osobne iskaznice nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.

Nove osobne iskaznice praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU.

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu moći aktivirati digitalnu iskaznicu tako što će preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici.Tekst: Osijek031.com
Foto: Mup.hr


 Stranica prilagođena ispisu
Pomeranci BOO čistokrv...
Štenad Engleskog buldo...
Prodajem prvoklasne št...
  Želite da izbegnete...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:224

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zelenilo

Propustili ste? Pogledajte!