Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U utorak, 18. svibnja 2021. Osnovna škola "Grigor Vitez" u Osijeku proslavila je svoj 53. Dan škole. Kao dio programa bilo je svečano otvorenje knjižnice - kućice za knjige u školskom dvorištu.

Naime, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. godinu “Godinom čitanja“ u Republici Hrvatskoj (NN 147/2020).

U Odluci Vlade navedeno je da je Godina čitanja usmjerena provedbi Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom, razumijevanjem i kritičkim promišljanjem te povećanjem dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala.U cilju popularizacije knjige i kulture čitanja u široj zajednici i okruženju škole, ravnatelj Hrvoje Brod i prof. Purgar prihvatili su inicijativu majke učenika, gđe Josipe Prečić, da u školskom dvorištu postave knjižnicu - kućicu za knjige. Kućica će biti otvorena 24 sata, 7 dana u tjednu bez članarine i bez zakasnine. Funkcionirat će po uvriježenom principu Posudi knjigu - Pročitaj je - Vrati ili/i Donesi drugu knjigu! Znači svatko može uzeti knjigu, čitati je, vratiti je i po želji pridodati i pokoju vlastitu knjigu.

- Ovim smo projektom željeli istaknuti važnost pisane riječi, učiniti knjigu dostupnu svima, te potaknuti sve dobne skupine na čitanje. Vjerujemo kako će projekt biti prihvaćen na način kako je i zamišljen, odnosno da čitatelji donose vlastite naslove, te posuđuju one koji će biti dostupni u trenutku posuđivanja.

Daljnja nam je vizija da ovakvi projekti zažive u svakom kvartu. Također se radujemo kako ćemo uskoro vidjeti nove generacije kako u osječkim parkovima čitaju i razmjenjuju čitalačka iskustva.
- rekla je gđa. Prečić

Da bi na početku kućica bila puna knjiga pobrinuli su se donatori poput Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te nakladničke kuće Sretno srce i Semafora te privatni donatori no vjerujemo da će ideja zaživjeti u našem susjedstvu i da će se knjižnica redovito prazniti i puniti novim naslovima, istaknula je prof. Purgar.Budući da se Osnovna škola "Grigor Vitez" nalazi odmah pokraj Dječjeg vrtića Krijesnica, Doma zdravlja Jug II i ljekarne, mnogi roditelji i drugi prolaznici često prolaze preko školskog dvorišta pa je Škola željela ponuditi malu knjižnicu dostupnu svima.

Stoga ravnatelj i djelatnici Škole pozivaju građane na čitanje i razmjenu knjiga na ovom javnom mjestu, na druženje, razgovor o knjigama i darivanje knjiga, što žele prenijeti i na djecu i mlade.
Tekst i foto: OŠ "Grigor Vitez"


 Stranica prilagođena ispisu

Ženka Boston Terijera ...
Na prodaju engleski ŠP...
Prodajem štence VELŠKO...
Na prodaju stenci CANE...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:172

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Pješački most