Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kroz projekt „Poučno pješačka staza Tvrđavica“ prostor popularne osječke „šumice“ na lijevoj obali Drave konačno će biti revitaliziran. Riječ je o prostoru između osječkog visećeg mosta i kupališta Copacabana, inače omiljenoj rekreativnoj zoni Osječana. Naime, nakon sječe drveća 2013. godine, a potom i pošumljavanja cijelog prostora s više od 6.000 sadnica autohtonih vrsta, došlo je vrijeme da se prostor dodatno obogati postavljanjem različitih građevina i sadržaja, s ciljem poticanja građana na boravak u prirodi.

- Danas započinju radovi na projektu „Poučno pješačka staza Tvrđavica“ vrijednom oko 100.000 eura, od čega je iznos potpore iz proračuna EU 85 %, dok ostalih 15 % potpora ide iz proračuna Republike Hrvatske. Lijepa je ovo vijest za naše sugrađane, s obzirom da su mnogi negodovali nakon sječe 2013. godine, a omiljeni prostor „šumice“ dugogodišnji je ukras grada Osijeka. Nažalost, prijetila je opasnost šetačima i posjetiteljima, pa je tada uklonjena alohtona vrsta euroameričke topole, a posađeni su hrast, jasen, trešnja, bijela topola i vrba. Uslijedile su godine usklađivanja i traženja rješenja za revitalizaciju prostora, s obzirom da se ovo područje nalazi u gospodarskoj jedinici Darđanske šume, a također je u obuhvatu područja Natura 2000 te Regionalnog parka Mura–Drava. Konačno smo uspjeli i sada su pred nama radovi, koji bi trebali završiti za šest mjeseci, a koji podrazumijevaju postavljanje pješačkih staza od prirodnih materijala, dva vidikovca, nadstrešnice sa stolovima i stolicama te obavijesne ploče - objasnio je Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek.

Podršku projektu i konačnoj realizaciji dugogodišnje ideje revitalizacije ovog prostora na području Mjesnog odbora Lijeva obala grada Osijeka dao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

- Uvijek napominjemo kako su važni rekreacija i boravak u prirodi, osobito u posljednje vrijeme kada nam životni tempo djelomično određuje i pandemija koronavirusa. Osječanke i Osječani vole rekreaciju, prostor oko mostova i osobito ovdje s lijeve obale Drave uvijek je bio vrlo živ, a zahvaljujući ideji Hrvatskih šuma, sada će posjetitelji imati i dodatni sadržaj. Kada se jednog dana uredi kupalište i kada uvežemo i skate park i šetnicu kroz šumu, dobit ćemo izvrsno mjesto, jedan moderniji i ugodniji prostor za rekreaciju i boravak u prirodi u neposrednoj blizini grada - rekao je župan Anušić.

Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
03-04-2021 08:12:19 pm :: akoide
Dobro je da su posadili i hrast. To će povećati brzinu trčanja rekreativaca ljeti. Naime baš negdje kad su sađene te biljke do nas je stigla i hrastova mrežasta stjenica, krvopija žešća od komaraca. Najviše obožava slabo odjevene šetače ispod hrastovih krošanja, a neće joj biti mrski ni kupači na obližnjoj Kopiki.
03-07-2021 07:09:25 pm :: worm_
Prema snimcima iz 2013 šuma je bila potpuno zdrava. Koja je opasnost prijetila od euro-kanadske topole šetačima???? Prema katastru tom šumom upravlja: JAVNO VODNO DOBRO U OPĆOJ UPORABI U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE, NA UPRAVLJANJU HRVATSKIH VODA. Očigledno se drvna masa prodala i sada se sa istog zamljišta "muze" dodatnih 85 milijuna eura EU novca.....Zbog čega nije mogla ostati izvorna šuma?????

Vidoviti Emanuel, tali...
PATULJASTI ŠNAUCER -mu...
PRIPREME ZA PRIJEMNI I...
prodajem dva lustera.J...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:137

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prolaz