Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Upravni odjel za urbanizam Grada Osijeka je odlučio da nije njihov problem što se osobe starije životne dobi ne znaju spojiti na livestream putem aplikacije "Zoom" te javna rasprava nije odgođena.

Međutim, građani su uspjeli srušiti snagom argumenata i zakonskih propisa jednu ideju koju je Grad Osijek pokušao provesti u djelo, a to je da ako netko financira privatnim kapitalom izmjenu urbanističkog plana ima pravo i na uređenje odnosno uništenje javnih površina, konkretno Promenade, a što je uostalom i potvrđeno na javnom izlaganju održanom 28.12.2020.

Ovakva opasna ideja zasigurno bi prošla da nije bilo građana okupljenih u inicijativu “Bijela lađa” s ciljem zaustavljanja netrasparentnih procesa. S velikim zadovoljstvom možemo reći kako su građani spriječili:
- prijedlog da se vodoopskrbna mreža stavi ispod pješačke i biciklističke staze na promenadi te da se u slučaju kvara promenada može raskopati, dakle promenada ostaje nedirnuta
- prijedlog da se brišu granice regionalnog parka Drava – Mura, dakle granice ostaju kakve su bile
- prijedlog da se kod širenja nekretnine obrišu riječi "unutar postojećih vanjskih gabarita zgrade", navedena rečenica ostaje u urbanističkom planu
- prijedlog da se obriše tekst "od ukupnog broja parkirališnih mjesta najmanje 5% mora biti osigurano za vozila osoba s invaliditetom“, taj tekst i dalje ostaje

- Inicijativa apelira na gradonačelnika Ivana Vrkića da navedenu točku Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka ne stavi na sjednicu Gradskog vijeća sve dok nadležna tijela (a mislimo na nadležni Sud i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) ne utvrde sve sporne činjenice oko prodaje građevinskog zemljišta privatnom investitoru.

Držimo da kao građani imamo pravo na navedeno obzirom da već sama činjenica kako je Grad Osijek dopustio navedenu prodaju, iako privatni investitor nije u roku uplatio kupovninu te da je građevinsko zemljište od skoro 900 m2 sa stopostotnom izgrađenošću prodano za 120 eura/m2, ukazuje kako postoje sporne činjenice oko prodaje zemljišta.


Također, u tijeku je sudski postupak kojim se traži povrat navedenog zemljišta u vlasništvo Grada Osijeka. Imovina Grada Osijeka nije privatna imovina već je ona javna imovina građana koji svojim porezima financiraju rad Grada. Primjerice, porez prilikom prodaje nekretnine koju plaća kupac je direktan prihod proračuna Grada Osijeka.

Držimo da je vrijeme da svaki kandidat za gradonačelnika/icu kaže svoj stav o navedenoj problematici.

Za sve koje zanimaju rezultati javne rasprave isti se nalaze na linku.

Predlažemo da Grad Osijek organizira informatičku edukaciju za sve osobe starije životne dobi kako bi se u budućnosti izbjegli ovakvi slučajevi. Samo ideja.
-

Peticija #zaZeleni još uvijek je dostupna na linku.Tekst: Edita Kalajdžić
Foto: Građanska inicijativa "Bijela lađa"


Pročitajte i..
Stanari Gornjodravske obale organizirali mirno okupljanje protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe
Stanari Gornjodravske obale organiziraju mirna okupljanja protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe
Veliko zanimanje građana za javnu raspravu o izgradnji na prostoru Bijele lađe


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem razni elektro...
Stenci ENGLESKOG BULDO...
Egzotični, plavi štenc...
www.apartmani-dragica....

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:100

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Križanje