Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

25. studenog obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ujedno tim datumom započinje kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“ koja se svake godine obilježava i traje do 10. prosinca kada obilježavamo Međunarodni dan ljudskih prava.

Procjenjuje se da na jedan prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi 10 neprijavljenih, a kad govorimo o silovanjima na jedan prijavljen slučaj silovanja dolazi između 15-20 neprijavljenih. Nasilje je priča s tisuću lica jer nasilje ne poznaje dob, spol ni socijalni status te je duboko ukorijenjeno u svim sferama društva.

Vrste nasilja u obitelji su: psihičko, fizičko, ekonomsko, seksualno nasilje i uznemiravanje.

Službeni podaci policije pokazuju da je svake godine prijavljeno između 1400 i gotovo 2000 kaznenih djela, pri čemu je oštećeno između 1500 i 2100 osoba, od čega su žene žrtve u 75% do 80% slučajeva. Po broju žena koje su ubijene svake godine, iz podataka policije vidimo da se radi o broju od 22 do 45 žena godišnje.

Žene spadaju među najteže kolateralne žrtve u doba ove pandemije, ali su uglavnom kao takve prešućene. Njih čak 70% je zastupljeno u zdravstvenom sustavu, sustavu socijalne skrbi, odgojno obrazovanom sustavu i uslužnim djelatnostima.

Izuzetno je važna društvena osuda nasilja i učinkovito sustavno djelovanje svih institucija nadležnih za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinitelja. Usvojena Istanbulska konvencija ne primjenjuje se u potpunosti, potrebno je uvesti građanski odgoj u škole da naša djeca od malena usvajaju vrijednosti za tolerantno i zdravo društvo bez nasilja i diskriminacije.

Obvezujemo se da ćemo u svom saborskom mandatu aktivno sudjelovati u osvještavanju ovog rastućeg problema i pozivamo sve žene koje su žrtve nasilja da prekinu začarani krug šutnje. Budimo si međusobna podrška i ohrabrimo se za prijavljivanje svakog oblika zlostavljanja.


[Martina Grman Kizivat; Marina Opačak Bilić; Martina Vlašić; Iljkić Romana Nikolić]

[Sponzorirani članak]


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem autosjedalicu...
Na prodaju dva muzijak...
Prodajem stence nemack...
PRIPREME ZA PRIJEMNI I...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:143

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Križanje