Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Nemetinu, u blizini Osijeka, sadnjom mladica hrasta započela je obnova 300 hektara šume u sklopu projekta "Naturavita", vrijednog 377 milijuna kuna.

Projekt se provodi na području Osječko-baranjske županije te obuhvaća šume i šumska zemljišta u zaštićenim i "Natura 2000" područjima, na području Parka prirode Kopačkog rita i u Regionalnom parku "Mura - Drava".

Cilj projekta je obnova šumskog fonda u zaštićenim područjima i razminiranje minski sumnjivih područja, a aktivnost čišćenja šumskih područja od mina u tom je projektu sto posto završena. Uklonjeno je više od 5.500 minsko-eksplozivnih sredstava što je bila predradnja kako bi se započelo s aktivnostima obnove šumskog fonda, što, uz ostalo, uključuje sadnju jasena i hrasta lužnjaka te zamjenu euroameričkih topola domaćim topolama. Tijekom provedbe projekta bit će posađeno oko 2,5 milijuna sadnica.

U sklopu biološke aktivnosti obnovit će se 1021 hektar šuma koje su bile onečišćene minama, šuma u kojima se zbog ratnih djelovanja nije mogla provesti pravodobna obnova i koje su zahvaćene sušenjem i propadanjem. Za provedbu te aktivnosti namjerava se izdvojiti 46,7 milijuna kuna, nešto više od 12 posto ukupne vrijednosti projekta, a u rasadnicima Hrvatskih šuma za tu će se namjenu proizvesti više od 2,5 milijuna sadnica šumskog drveća.

U sklopu projekta obnovit će se i posjetiteljski centar "Podravlje", 33 kilometra prometnica, ponajprije protupožarnih, ali će služiti i za druge svrhe, poput turizma.

Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak istaknula je kako je projekt "Naturavita" jedan od najvećih projekata zaštite prirode u Hrvatskoj sufinanciran europskim novcem.

Projekt se s 85% financira novcem iz EU fondova, a partneri su Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Hrvatske vode te Javna ustanova Park prirode Kopački rit. Razdoblje provedbe projekta je od 23. lipnja 2015. godine do 23. rujna 2023. godine.Tekst: Osijek031.com
Foto: Irena Franjić


 Stranica prilagođena ispisu

stan za 3 studenta ili...
Stan na dan ili Renta ...
Tražimo žene i muškarc...
Iznajmljujem vikendicu...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:152

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Na mostu