Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kako smo već pisali, jučer je u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana 33. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Osim informacija o projektu izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, na dnevnom redu bila je 21 točka, među kojima su Izvješće Župana o radu u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine, informacije o stanju i razvojnim mogućnostima turizma na području županije, izvješća o stanju i problematici zdravstvenih ustanova čiji je osnivač OBŽ, o poslovanju Zračne luke Osijek, o radu Turističke zajednice Osječko-baranjske županije itd.

Uobičajeno, na početku sjednice vijećnici su županu Ivanu Anušiću postavljali pitanja. Župan je izrazio zadovoljstvo što Meggleovu mljekaru u Osijeku preuzima Belje plus, članica Fortenova grupe, odnosno što će se proizvodnja nastaviti, zadržati radna mjesta za stotinjak radnika, kao i suradnja sa svim kooperantima.

Više pitanja vijećnika odnosilo se na aktualno stanje u Osječko-baranjskoj županiji, od epidemiološke situacije i stanja u zdravstvenim ustanovama do posljedica epidemije koronavirusa na gospodarstvo i život građana. Između ostalog, župan je rekao kako smo se od prvog vala koronakrize uspješno obranili, a drugi val tek pokušavamo prebroditi. Pri tomu je naglasio važnost županijskih potpora.Potpore Osječko-baranjske županije višestruko su povećane te sada iznose 17 milijuna kuna, a usmjeravamo ih prema poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i OPG-ovima koji se bave turizmom. Samo je gospodarstvu za obrtnike i poduzetnike osigurano 11,2 milijuna kuna. Imamo pozitivan trend i kada je riječ o zaposlenim osobama nakon prvog vala koronavirusa u ožujku i travnju, a smanjen je i broj nezaposlenih. Otvoreni su novi obrti, velikim dijelom zahvaljujući našim potporama, ali i prekvalifikacijama te doškolovanjima dugotrajno nezaposlenih osoba koje provodimo već nekoliko godina, a za što ove godine izdvajamo 300.000 kuna. Statistika pokazuje da 60% osoba koje se doškoluju i prekvalificiraju nađe posao“ rekao je Anušić.

Na pitanja o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, Anušić je rekao kako u ovom trenutku u Razvojnom sporazumu imamo 10 velikih strateških projekata u vrijednosti 3,3 milijarde kuna. To su izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek u vrijednosti više od dvije milijarde kuna, zatim Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u vrijednosti 98 milijuna kuna, obnova i modernizacija Zračne luke Osijek vrijedna gotovo 380 milijuna kuna, početak izgradnje Gospodarskog centra vrijednog 350 milijuna kuna, revitalizacija prostora OLT-a u vrijednosti od 150 milijuna kuna, obnova Hrvatskog narodnog kazališta i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, ulaganja u Sveučilište J. J. Strossmayera, u istraživanja geotermalnih izvora te obnovu željezničkog kolodvora u Osijeku.

Naravno, svi ti projekti generirat će i sekundarni razvoj gospodarstva, pa očekujem da će konkretni rezultati vrlo brzo biti vidljivi“, zaključio je Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić-Milardović istaknula je kako je, prema podacima Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osijeku, za 505 osoba manji broj nezaposlenih u odnosu na prošli mjesec, a istovremeno je povećan broj zaposlenih za 1.183 osobe, dok je broj novoosnovanih obrta u odnosu na prošlu godinu veći za 240. Posebno je naglasila kako je i dalje otvoren javni poziv za poduzetnike radi ublažavanja problema u poslovanju izazvanih epidemijom koronavirusa za što je u proračunu Županije osigurano pet milijuna kuna.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu
ako stvarno to zelis o...
Iznajmljujemo vise kom...
Prodajem kuce westi te...
Na prodaju štenci jork...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:144

Registrirani online (1): mata


Objektiv031

Oblaci