Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prošlog tjedna (6. srpnja) Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a proveo je monitoring odraslih komaraca na području Grada Osijeka.

Uzorkovalo se metodom čovjek-aspirator na ukupno 21 postaji i metodom CDC-klopki tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 14 postaja.

Monitoringom odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator bila su obuhvaćena područja Juga II, Brijesta, Briješća, Cvjetnog naselja, Iktusa, Podravlja, Tvrđavice, Centra, Bosutskog naselja, Sjenjaka, Retfale, Višnjevca, Josipovca, Tenje, Klise, Donjeg grada, Vinogradske ulice, Nemetina, Sarvaša, Uskih njiva te Pampasa.

Uzorkovalo se i metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 14 postaja. Uzorkovanjem metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant obuhvaćena su područja Josipovca, Pampasa, Halaševa, Đavolje grede, Juga 2, Vinogradske, Nemetina, Sarvaša, Višnjevca, Podravlja, Tenje, Klise, Cvjetnog naselja, Iktusa.

Zbog izlijetanja komaraca iz Parka prirode Kopački rit na svim postajama utvrđene su povećane brojnosti jedinki odraslih komaraca. Najveći broj jedinki utvrđen je na postaji Đavolja greda (5732 jedinke komaraca tijekom 12 sati), Nemetin (3675 jedinki komaraca tijekom 12 sati), Halaševo (2322 jedinke komaraca tijekom 12 sati) i Vinogradska ulica (2209 jedinki komaraca tijekom 12 sati). Zbog povećanih brojnosti komaraca izdana je preporuka prema Gradu za provedbu adulticidne dezinsekcije komaraca iz zraka i sa zemlje.

Aviotretiranje se provelo u četvrtak na području Sarvaša, Nemetina i Podravlja, a tretiranje sa zemlje od Ulice kneza Trpimira prema istoku. Dan kasnije provelo se aviotretiranje na području Pampasa, Višnjevca, Josipovca i Halaševa te tretiranje sa zemlje od Ulice kneza Trpimira prema zapadu.

Dana 6. srpnja proveden je monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka na 20 postaja. 11 postaja bilo je suho, na 9 postaja bila je prisutna voda. U tijeku je i monitoring ličinki komaraca na području Osječko-baranjske županije na 300 postaja.

Vodostaj rijeke Drave je u blagom porastu (61 cm danas ujutro), dok je vodostaj Dunava u blagom opadanju (254 cm danas ujutro). Prema projekcijama, vodostaj Drave će stagnirati, a vodostaj Dunava će nastaviti padati.

S monitoringom se nastavlja dalje te će se Preporuke za provedbu dezinsekcije komaraca izdavati po potrebi.Tekst: Osijek031.com
Foto: Cacan/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

POSAO NA INTERNETU 100...
Na prodaju štenad fran...
Tražim ženu ( 35-45 go...
Registracija je bespla...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:188

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kohorta

Propustili ste? Pogledajte!