Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas prve 23 Odluke o financiranju projektnih prijedloga poduzetnicima koji su pozitivno ocijenjeni i najviše rangirani u sklopu Poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II“. Vrijednost predmetna 23 projekta je 276 milijuna kuna, od čega je 161 milijuna kuna iznos bespovratnih potpora, dok će najuspješnijim, pozitivno evaluiranim projektima unutar samog Poziva biti dodijeljeno ukupno 989,5 milijuna kuna. Odluku o financiranju dobila je i osječka tvrtka ORQA d.o.o. za projekt pod nazivom „Razvoj uređaja za prijenos video signala ultra niske latencije“. Ukupna vrijednost projekta je 9 milijuna kuna, dok je iznos bespovratne potpore 6,9 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a namijenjena su razvoju novih proizvoda, usluga, tehnologija ili poslovnih procesa, te povećanju privatnih ulaganja u segment istraživanja i razvoja kroz suradnju s drugim partnerima iz znanstvene i akademske zajednice.

Početak ovih projekata predstavlja novi val investicija koje su nam u trenutnim okolnostima prijeko potrebne kako bi se što prije vratili na stope gospodarskog rasta i oporavka. To je ujedno nastavak naših kontinuiranih napora za podizanjem inovativnosti i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva kroz ulaganja u znanost, nove tehnologije i inovacije. Gotovo svi projekti koje smo do danas sufinancirali predstavljaju suradnju znanosti i gospodarstva, a upravo takva suradnja i komercijalizacija znanstvenih rezultata podignut će Hrvatsku na međunarodnoj ljestvici konkurentnosti“, naglasio je ministar Horvat.

Tvrtka Orqa d.o.o. uložit će u industrijsko istraživanje koje će rezultirati razvojem elektroničkog uređaj za digitalni prijenos video signala visoke kvalitete s ultra niskom latencijom. Brzina prijenosa video signala bez utjecanja na njegovu kvalitetu, ključan je faktor kod obrambenih tehnologija i proizvoda dvojne namjene. Projekt će trajati 36 mjeseci, a provodit će se s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba.

Svi ovi projekti pokazuju kako su naši poduzetnici itekako spremni za nadolazeće izazove koje pred nas stavlja budući proračun EU, putem Višegodišnjeg financijskog okvira, koji će glavni fokus staviti na digitalnu transformaciju, nove ekološki prihvatljive tehnologije i održivo gospodarstvo“, rekao je zaključno Horvat i najavio kako je cilj ove Vlade već početkom idućeg mandata otvoriti natječaj IRI 3.

Poduzetnici iz Osječko-baranjske županije od 2015. godine do sada povukli su 281 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta financirano je u tom razdoblju sveukupno 248 projekata za povećanje razvoja novih proizvoda i usluga, izgradnju proizvodnih kapaciteta, poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti, inovacije, internacionalizaciju poslovanja, razvoj poslovne infrastrukture, certifikaciju proizvoda i dr.Tekst i foto: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta


 Stranica prilagođena ispisu

LABRADOR RETRIVER – st...
POMERANAC BOO ŠTENCI N...
ISKORISTITE NOVE POGOD...
LABRADOR RETRIVER, izv...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:139

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Trg Vatroslava Lisinskog

Propustili ste? Pogledajte!