Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Svake godine 25. svibnja obilježava se Međunarodni dan nestale djece s nadom da će sva djeca za kojom se još uvijek traga biti pronađena te kao znak sjećanja na svu djecu koja nikada nisu pronađena. Nestanak djece smatra se jednom od najrizičnijih situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela, kao što su zlostavljanje, iskorištavanje ili trgovina ljudima.

U Republici Hrvatskoj tijekom 2019. godine po statistici MUP-a zabilježeno je 326 udaljenja djece iz obiteljskog doma i 1.135 iz odgojnih ustanova. U čak 38 slučajeva udaljenja iz obiteljskog doma dijete je bilo mlađe od četrnaest godina, a posebno zabrinjava podatak da je u osam slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

U svrhu borbe protiv fenomena nestale djece, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu vodi posebnu telefonsku liniju 116000 - Nacionalni broj za prijavu nestale djece (Harmonizirani europski kratki kod 11600 – usluge s posebnom socijalnom osjetljivosti ) čime pruža važnu uslugu građanima Republike Hrvatske u svrhu zaštite njihovih najmlađih sugrađana. Veliki dio rada Centra za nestalu i zlostavljanu djecu usmjeren je na kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima koje se mogu javiti tijekom bijega djeteta. Također, u zadnjih nekoliko godina veliki dio europskih zemalja usmjerava svoju borbu prema zaštiti djece na internetu, kao jednom od rizičnih čimbenika da dijete bude žrtva otmice ili trgovine ljudima.

Od samih početaka zalažemo se za kvalitetniju suradnju policije, CZSS, ustanova koje pružaju smještaj djeci i ostalih relevantnih tijela, a posebno za uspostavu tzv. ''Amber Alert'' sustava koji funkcionira u većini europskih zemalja kao jedan od odličnih alata za brzi pronalazak djeteta. Ured pravobraniteljice također u svojim je preporukama izdvojio važnost uspostave „Amber Alert“ sustava.

Kako bi se doprinijelo dobrobiti djece, potrebni su nam novi alati, bolja suradnja, dugoročno održiva rješenja i veći interes za navedene tematike. Najveći pokazatelj napretka društva upravo je izgradnja odnosa i pružanje pomoći onim najranjivijima – našoj djeci!

[Sponzorirani članak]


 Stranica prilagođena ispisu

Štenci MALTEZERA, ošte...
ZAGREB, CENTAR, NOVOGR...
Prodajem dvosobni stan...
Nemačke ovčarke, dve ž...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:92

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kohorta

Propustili ste? Pogledajte!