Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Iako je kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 imala negativan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo, investicije na području Osječko-baranjske županije nisu stale.

Podsjetimo, Osječko-baranjska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak započele su tijekom 2018. godine zajedničku suradnju u realizaciji kreditnih programa HBOR-a u sklopu koje je Županija dodatno subvencionira kamate na kredite poduzetnika s dva postotna poena. Osječko-baranjska županija postala je tako jedina institucija u Republici Hrvatskoj koja je omogućila poduzetnicima kredite s kamatom od 0%.

Županija trenutno subvencionira kamatu kroz dva programa: Poduzetništvo mladih, žena i početnika i Investicije privatnog sektora, za koje je osiguran kreditni potencijal od 90 milijuna kuna.

Tijekom travnja Povjerenstvo za odabir poduzetničkih projekata iz kreditnih programa HBOR-a pozitivno je ocijenilo tri zahtjeva poduzetnika za subvencioniranjem kamate: jedan u okviru programa Poduzetništvo mladih, žena i početnika, te dva za program Investicije privatnog sektora.

Ukupna vrijednosti novih investicija je 10,8 milijuna kuna, od čega kreditna sredstva iznose 6,8 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija će s dva postotna poena subvencionirati kamate tijekom cijelog vremena otplate kredita.

Planirane investicije uključuju izgradnju proizvodne hale, kupovinu novog proizvodnog prostora kao i ulaganje u potrebne strojeve i opremu.

Osim programa HBOR-a, Osječko-baranjska županija izdvaja značajna financijska sredstva iz svog proračuna za subvenciju kamata na poduzetničke kredite i kroz druge kreditne linije kroz koje daje snažan poticaj gospodarstvu, prije svega pomažući mala i srednja poduzeća, ali i kroz kreditiranje poduzetnika početnika.

Kako bi se dodatno olakšala situacija poduzetnicima kod otplate kredita uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, Skupština OBŽ-a donijela je 23. travnja Zaključak o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima (moratorija). Ovim zaključkom omogućava se korisnicima subvencioniranih kredita realiziranih do 31. ožujka ove godine kod HBOR-a ili poslovnih banaka, moratorij na plaćanje obveza po kreditima u razdoblju do najduže šest mjeseci. Tijekom trajanja moratorija Županija će osim subvencije svoje kamate, podmiriti i trošak kamata jedinica lokalne samouprave koje su se uključile s dodatnom subvencijom.

Sve informacije o kreditnim linijama sa subvencioniranom kamatnom stopom kao i o mogućnostima korištenja moratorija poduzetnici mogu dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, telefonom na broj 031 221 881 ili mailom gospodarstvo[at]obz[dot]hr.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Bruno Colić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu





Nježna i mazna, mamica...
Odgajivacnica Bull Ter...
LABRADORI vrhunskog po...
Jazavičar, slatki mali...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:85

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Na mostu