Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Nekoliko okolišnih udruga (Zelena akcija, WWF Adrija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode) prošlog je tjedna podnijelo pred Upravnim sudom u Osijeku tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike jer su dopustili iskapanje 460.000 kubnih metara pijeska iz Drave.

Udruge su tužbu protiv Ministarstva podnijele zbog izdavanja rješenja za iskapanje pijeska Hrvatskim vodama bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu. U tužbi upozoravaju na manjkavost postupka izdavanja rješenja te nedosljednost procedura i kršenje zakona, pogotovo što se tiče izrade studija utjecaja na okoliš i ekološku mrežu. „Posljedice zahvata, koji se temelji na manjkavim i zastarjelim podacima elaborata, bit će jako velike i nepovratne, kako za prirodu tako i za lokalno stanovništvo“, izjavila je Branka Španiček iz WWF Adrije za Radio Osijek.

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 26. ožujka izdalo je rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 m3 pijeska iz Drave kod općine Petrijevci s ciljem smanjenja rizika od poplava bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu.

Udruge upozoravaju kako će iskapanje sedimenta u ovako velikim količinama rezultirati daljnjim ukapanjem korita rijeke i pogoršanjem ukupnog stanja nadzemnih i podzemnih voda, te svih o vodi ovisnih biljaka i životinja.

Udruge također upozoravaju kako je pravi cilj ovog zahvata zadovoljavanje potrebe građevinskih radova, a ne obrana od poplava, podsjećajući na nedavno priopćenje Osječko-baranjske županije u kojem stoji da će se izvađeni pijesak moći koristiti za potrebe gradnje autoceste na Koridoru Vc.

Obzirom da su radovi na iskapanju sedimenta započeli još krajem ožujka, okolišne organizacije su uz poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražile od Upravnog suda u Osijeku da izda i privremenu mjeru prekida radova.Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr/Arhiv


 Stranica prilagođena ispisu
05-12-2020 05:55:47 pm :: simo031
Istog trena bi svim tim udrugama ukinuo sve potpore koje dobijaju od države.
05-12-2020 08:00:49 pm :: NameNo
A imaju li te udruge kakve vjerodostojne elaborate koji dokazuju to što oni navode?? Upravo tako, ukinuti im sve potpore koje dobiju od države! Sami sebi zabranit vadit pjesak, pa će ga onda vadit Mađari i prodavat nam po 100 puta skupljoj cjeni, već viđeno sa Bosnom na Savi.. Nadam se da im neće proći.

Muzjak i zenka pekinez...
Naša odgajivačnica ima...
Iznajmljujem vikendicu...
POMERANSKI SPIC stenci...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:135

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Na mostu