Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Velik broj udruga civilnog društva s područja Osječko-baranjske županije okupljenih u neformalnu platformu MOTUS uputilo je priopćenje medijima u kojem izražavaju nezadovoljstvo poništavanjem Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2020.

Platforma MOTUS u priopćenju ističe kako je iznenađena obrazloženjem odluke o poništavanju natječaja te ukidanjem podrške jednom od najranjivijih i najvažnijih sektora društva.

MOTUS odluku smatra preuranjenom te je uputio apel Gradu, pozivajući se na Povelju o suradnji Grada i građanskih udruga, kao i druge akte u području ljudskih prava, da poništi istu te donese odluku o ponovnom otvaranju natječaja čim se okolnosti u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19 stabiliziraju.

Kao razlog poništavanja natječaja navodi se da je onemogućeno provođenje aktivnosti projekata i programa udruga zbog novonastale situacije u vezi pandemije virusa COVID-19. Navedeni razlog Odluke Platforma MOTUS smatra neutemeljenim jer je natječaj poništen već u ožujku, a većina projekata još uvijek se može realizirati do kraja 2020. godine. Osim toga, ovom odlukom se za potrebe pomoći poslovnom sektoru u potpunosti ukida podrška civilnom sektoru te se stječe dojam da je civilni sektor manje važan za naše društvo.

Motus podsjeća da se na natječaj Grada svake godine prijavljuju brojne udruge s projektima koji doprinose kvalitetnijem životu grada, pružaju socijalne usluge ranjivim i osjetljivim skupinama, doprinose očuvanju okoliša, osmišljavaju i organiziraju brojne manifestacije mladih te mnoge druge sadržaje. Podrška Grada kroz ovaj natječaj osigurava neophodna sredstva za njihov rad i provedbu projekata. Mnoge udruge imaju zaposlene djelatnike, te im je ovaj natječaj neophodna financijska podrška za održavanje broja zaposlenika i provedbu i puno većih projekata.

U priopćenju stoji kako predstavnici civilnog društva imaju puno razumijevanje za novonastalu situaciju i spremni su doprinijeti oporavku društva, ali teret oporavka društva mora biti ravnomjerno raspoređen na sva tri sektora društva - privatni, javni i civilni. Brojne udruge u ovoj situaciji pružaju pomoć kroz volonterski rad, dajući svoju imovinu, volontere i znanje na raspolaganje Stožeru civilne zaštite te nadležnim institucijama.

Priopćenje su potpisali Lejla Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek, Angel Čabarkapa iz Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Ines Novak iz Dječjeg kreativnog centra „DOKKICA“Tekst: Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

POVOLJNO! VODICE, STAN...
Iznajmljujem stan stud...
Mops hit crni štenci, ...
NASLOV: Trodjelni kale...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:149

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kohorta

Propustili ste? Pogledajte!