Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta, od provjere tjelesne temperature na ulazu, obvezno korištenje zaštitnih maski i rukavica, držanje razmaka od dva metra, bez rukovanja i okupljanja u većim skupinama, danas je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana 29. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije.

Usvojen je Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju proračuna Osječko-baranjske županije za 2020. godinu. Obzirom da će se negativni učinci epidemije odraziti na proračune jedinica lokalne samouprave i proračunske korisnike, Skupština je donijela odluku o ograničavanju korištenja sredstava iz ovogodišnjeg županijskog proračuna. Odlukom se predviđa preuzimanje samo onih obveza i rashoda nužnih za obavljanje osnovnih poslova, obustavu zapošljavanja službenika i namještenika na neodređeno i određeno vrijeme i sklapanja novih ugovora o djelu.

Usvojena je i Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Proračunom kojom se obustavljaju rashodi koji se odnose na donacije i pomoći, osim ako za to postoji opravdani razlog, a obustavljaju se svi javni pozivi i postupci javne nabave. Iznimno se mogu pokretati novi postupci ako je nabava potrebna radi provedbe mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, zbog nabave materijala i opreme za borbu protiv epidemije i ako je nabava nužna za redovno funkcioniranje proračuna.

Župan Ivan Anušić najavio je i gospodarske mjere Osječko-baranjske županije koje su u izradi. Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog zaključka o subvencioniranju kamata na kredite poduzetnika za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima te Prijedlog odluke o subvencioniranju kamata na kredite građana realizirane u okviru projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima. Iako županija subvencionira 1% kamate, a gradovi i općine dodatnih 1%, Županija će za vrijeme odgode plaćanja obveza po kreditima građana subvencionirati postotak kamatne stope i županije i gradova odnosno općina.

Ujedno je, zbog osiguranja dodatnih sredstva za nabavu materijala i opreme u borbi s epidemijom koronavirusa, u Skupštini prihvaćen prijedlog o povećanju sredstava proračunske zalihe s 800.000 na 2,5 milijuna kuna.

Govoreći o projektima koji će se nastaviti realizirati i u okolnostima epidemije korona virusa, Anušić je za idući tjedan najavio posjet premijera Andreja Plenkovića te potpisivanje ugovora o nastavku gradnje hrvatske dionice međunarodnog cestovnog 5C koridora i otvorenje mosta na Dravi kod Petrijevaca na toj dionici. Kazao je kako se jedan dio projekata, zbog novonastale situacije, neće moći realizirati u planiranim rokovima, ali će se inzistirati na nastavku projekta izgradnje lučkog terminala za rasute terete u Osijeku te regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, kao ključne infrastrukturne točke za poljoprivredne proizvođače.

Anušić je još jednom zahvalio svim službama koje sudjeluju u borbi protiv korona virusa i osiguranju normalnog funkcioniranja života u uvjetima epidemije te je ocijenio kako se, u slučaju nastavka usporenog rasta broja oboljelih može očekivati daljnje popuštanje mjera nacionalnog Stožera Civilne zaštite. Ipak, Anušić je upozorio građane kako se, unatoč popuštanju nekih mjera, i dalje treba pridržavati epidemioloških preporuka o ograničavanju socijalnih kontakata kako bi se zadržali sadašnji trendovi.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu

Stenci POMERANCA sprem...
Bayliner Trophy T21BAY...
Osijek, prodajem potpu...
Iznajmljujemo vise sta...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:112

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Na mostu