Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Gradsko vijeće na svojoj današnjoj sjednici nije prihvatilo odluku o nagodbi s tvrtkom Strabag i njezinim partnerima kojim bi se mirno riješio spor koji se vodi između gradova osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije, odnosno ZOIS.

Kao razlog nepristajanja na nagodbu, odvjetnik Grada Željko Švedl naveo je da je Strabag podnio zahtjev Gradu za sklapanje nagodbe obzirom da je Vrhovni sud priznao međunarodni pravorijek po kojemu bi gradovi zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod Antunovca trebali platiti 122 milijuna kuna, a prema ponuđenoj nagodbi 84 milijuna kuna. Međutim, prijedlog je ostalih gradova osnivača da se odbije prijedlog nagodbe zato što Strabag istovremeno vodi sporove na Trgovačkom sudu protiv svih uključenih gradova koji je prvostupanjski završio tako da je njihov tužbeni zahtjev odbijen koji je identičan međunarodnom pravorijeku. Stoga je teško prihvatiti ili predložiti sklapanje nagodbe dok se ne izjasni Visoki trgovački sud, a na tu bi se odluku moglo čekati i 2 do 4 godine.

Na sjednici je izglasan i prijedlog o podizanju dvaju dugoročnih kredita od preko 90 milijuna kuna, jednog od 58 i pol, te drugog od 33 milijuna kuna. Manji kredit je za IT park, za Centar za posjetitelje, te razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe, dok je veći za energetsku obnovu dječjih vrtića i škola, izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata, završetak uređenja Kulturnog centra, oborinsku odvodnju u Industrijskoj zoni Nemetin te za stanogradnju. Rok otplate je 15 godina, a kamata iznosi 1,17%.

Na „aktualcu“ se raspravljalo o gospodarskoj zoni Nemetin, za koju je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević istaknula kako trenutačno ondje radi tri tvrtke s preko 100 zaposlenih, a očekuje se rad 11 tvrtki sa znatno većim brojem zaposlenih nego je prvotno predviđano.

Na pitanje o 5G mreži i njezinoj sigurnosti, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš napomenula je kako će se kroz testnu fazu, koja se trenutačno provodi u Osijeku, ispitati sigurnost 5G mreže, no o njezinim dobrobitima za gospodarstvo i neškodljivosti dovoljno govori činjenica da je jedna Švicarska, koja je znatno napredija od Hrvatske, odavno pokrivena 5G mrežom gotovo 100%.

Očekivano, oporba je napala gradsku vlast zbog nedavnog poskupljenja vode, komunalne naknade i odvoza smeća, ali su pohvalili inicijativu gradonačelnika Vrkića o smanjenju prireza s 13 na 10%.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Screenshot/Osječka TV


 Stranica prilagođena ispisu

Iznajmljujem dvosoban ...
Pomeranski spic stenci...
Tri studentice ,traže ...
Sibirski Haski štenci....

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:123

Registrirani online (2): os1411, Redakcija 031


Objektiv031

Kroz crveno