Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Osijeku održana je 16. po redu Zimska škola fizike za učenike osnovnih škola u organizaciji Odjela za fiziku, Agencije za odgoj i obrazovanje, Županijskog stručnog vijeća učitelja fizike Osječko-baranjske županije – Istok te podružnice Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Zimska škola fizike pruža učenicima priliku da sami uzmu aparaturu u svoje ruke i dožive fiziku na neposredan način, kroz igru, neopterećeni pogreškama i ocjenjivanjem.

Cilj škole je pobuditi kod učenika interes za fiziku i prirodne znanosti te da za svoj studij i životni poziv odaberu STEM područje. Na Zimskoj školi sudjelovalo je oko stotinu učenika sedmih i osmih razreda i četrdesetak učitelja.

Tema radionica za učenike sedmih razreda bilo je trenje, dok je tema za učenike osmih razreda bila elektromagnetizam. Radionice su pripremili nastavnici Odjela za fiziku, a vodili su ih studenti Odjela za fiziku, pod vodstvom nastavnika osnovnih škola. Na taj su način i budući nastavnici, a današnji studenti stekli vrijedno iskustvo u radu s učenicima, ali i osmišljavanju i izvođenju pokusa, koji su sastavni dio nastave fizike. Paralelno su se održavale i radionice za učitelje: Potreba fotografije u nastavi fizike, voditelja Matka Babića, prof., te Znanstveno obrazovanje od rane dobi, voditelja doc. dr. sc. Dalibora Paara s PMF-a u Zagrebu. Naglasak je bio na nastavi utemeljenoj na pokusima, a prikazano je i jedno moguće rješenje trenutnog problema: priručni set koji je razvijen u Brazilu s preko stotinu pokusa iz svih područja fizike koji olakšava učiteljima realizaciju suvremene nastave fizike.

Nakon završenih radionica, organiziran je kratak Okrugli stol za učitelje s osvrtom na upravo održane aktivnosti i planovima za iduću godinu. Kao i svake godine do sada, učenici su bili zadovoljni što su im otkrivene neke nove situacije u kojima mogu primijeniti znanja iz fizike, a nastavnici su školu napustili bogatiji za nove ideje koje mogu primjenjivati u nastavi.

Tekst i foto: Odjel za fiziku


 Stranica prilagođena ispisu

Zaštitni vizir za lice...
Zemljište za vikendicu...
BANKOVNI KREDITI...
Grafički dizajner s di...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:91

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kino Urania