Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na dječjem igralištu na Sjenjaku danas su postavljene prve table s natpisom „Gledamo te! Očisti za svojim psom!“ koje podsjećaju vlasnike pasa na obvezu čišćenja za svojim ljubimcem.

Riječ je o zajedničkom projektu Grada, Unikoma, Udruge Prias i Odsjeka prevencije PU osječko-baranjske. Cilj projekta je osvijestiti građane Osijeka, vlasnike pasa, da čiste iza svojih ljubimaca jer, kako je upozorila Alenka Medak iz Udruge Prias, pasa je u Osijeku sve više, a time i problem psećeg izmeta postaje sve izraženiji. Izmet onečišćava prirodu, ispušta neugodne mirise, a i potencijalni je izvor zaraze, stoga će se table postaviti kod svih dječjih igrališta i parkova za pse u gradu.Davor Vić, direktor Unikoma, podsjetio je kako je diljem grada postavljeno više spremnika za izmet, ali on se može baciti i u bilo koji koš za smeće jer se oni redovno prazne. Vić je još jednom apelirao na vlasnike pasa za više odgovornosti, dodavši kako se približava zima, a istzraživanja pokazuju da su upravo zima i snijeg razdoblje kada se na gradskim ulicama može naći najviše „psećih pozdrava“.Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota istaknuo je kako je Osijek pet friendly grad te kako je gradska uprava uspostavila odličnu suradnju s Udrugom Pobjede i Udrugom 9 života koje se brinu o napuštenim psima, odnosno mačkama na području grada. Tako je prošle godine uspješno udomljeno 400 pasa u Azilu u Nemetinu, Grad je dopustio prijevoz kućnih ljubimaca u posebno označenim vozilima javnog prijevoza, otvoreno je više parkova za pse u svim dijelovima grada, zabranjeno je držanje pasa na lancu, a Grad financira čipiranje i kastraciju pasa iz Azila.Osim toga, Grad je financirao i tiskanje vodiča za vlasnike pasa i mačaka te je sudjelovao u organizaciji više edukativnih predavanja u svim gradskim četvrtima. Piližota je najavio i kako se radi na tome da se udruzi 9 života osigura primjeren prostor za brigu o mačkama, čime će Osijek postati prvi grad u Hrvatskoj s takvim prostorom.

Novi projekt postavljanja tabli košta svega 5000 kuna, a za početak će diljem grada biti postavljeno 40-ak tabli. U sklopu projekta uslijedit će nekoliko predavanja u prosincu, a u planu je i tiskanje još jedne brošure za vlasnike pasa.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu

Prodaja stenaca BUL TE...
Profesionalni majstori...
Vrhunski štenci nemačk...
stan za 3 studenta ili...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:78

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Ulična rasvjeta