Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Izložba “Igor Čabraja, Predrag Pavić, Igor Ruf“ donosi radove trojice umjetnika koji žive i rade u Zagrebu.

“Pavić se uklapa u svoju dosadašnju praksu vlastoručne izrade onoga što već postoji ili onoga što je moguće kupiti, ponovo u cilju karikaturalna određenja umjetničkog postupka kao besmislene djelatnosti. Upravo angažiranje svih svojih kapaciteta u izradu nečeg nepotrebnog, što uostalom već i postoji, duhoviti je nož u leđa što ga sam sebi zabija, ilustrirajući kontekst djelatnosti kojom se predano i strasno bavi.

Rufovi novi radovi kao da dodatno isprepliću tematski dosljedno profanu, žanrovski duhovito neonadrealističku, a formativno multimedijalnu mrežu. U čijem se središtu Ruf, s tijelom pauka, ne ponaša poput predatora, nego poput neimara. Odnosno, sudeći po skulpturi “Bista glista / taj u svaku rupu mora pogledati”, poput svojevrsna vodiča situacijama u kojima je lijepo biti. Štoviše, da bi se mali što ugodnije osjećao, kad već nije doma u Arizoni, izabran je i odgovarajući izložbeni format: 'diorama (franc. diorama, od grč. διοράειν: prozirati, vidjeti kroz) - uprizorenje neke scene uz pomoć modela, maketa, figura, pozadinske slike, ambijentalnoga svjetla i sl. Izrađuje se u prirodnoj veličini ili u smanjenome mjerilu, a osobito se rabi za prikaz životinja i biljaka u prirodnom staništu.’ Pa dok autor uživa u adekvatnom galerijskom uprizorenju svog zamišljaja, mali se opušteno sunča pod snažnim umjetnim svjetlom za rast biljaka u zatvorenom prostoru.

Grafičar Čabraja smješta se između dvojice kipara izražajnim medijem, ali i izborom sadržaja. Dok redimejdist Pavić proizvodi predmete iz realnosti koji postoje ili se mogu kupiti, a neonadrealist Ruf materijalizira vizije izvan sektora stvarnosti, transferist Čabraja fokusira crtu razdjelnicu. Sadržaj jest stvarnost, izvorni materijal jest bila fotografija, koja je u međuvremenu, promijenivši medij, promijenila i sadržaj, postala je slika stvarnosti. Ili, recimo, ono kako grafika vidi stvarnost, što se događa kada se ona prebaci na ploču, pa zatim akvatintom otisne na papir. Ili, drugim riječima, kada se stvarnost pretvori u svojevrstan binarni kod, kada tehnologija izrade izbriše nijanse između crnog i bijelog, tada se ona ogoli na svoju strukturu, postaje njen uzorak.“ (iz teksta Borisa Greinera)

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Osijeka.

Radno vrijeme Galerije Kazamat:
srijeda, četvrtak i petak od 17 do 20 sati
subota i nedjelja od 10 do 13 sati
ili prema dogovoru

Tekst: HDLU Osijek
Foto: Ivana Škvorčević i Slaven Lozušić


Najava: Galerija Kazamat: Otvorenje izložbe "Ruf, Pavić, Čabraja"


 Stranica prilagođena ispisu

Kantu za mast oko 60 L...
KING OF RINGS odgajiva...
"Predavanje engleskog ...
Prodajem gradevinsko z...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:131

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Na mostu