Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Krajem rujna u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Regionalnom uredu Osijek, evidentirano je 14.840 nezaposlenih osoba, odnosno 39 osoba manje nego prethodnog mjeseca i 1.690 osoba manje nego u rujnu 2018. godine.

Evidentirano je 8.827 nezaposlenih žena, s udjelom od 59,5% naspram 40,5% nezaposlenih muškaraca. Gledano prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina (33,9%), dok udio mladih osoba u dobi od 15 do 24 godine iznosi 17,8%. Registrirana se nezaposlenost, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjila u svim dobnim skupinama.

Rast nezaposlenosti u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je kod osoba sa završenom četverogodišnjom i trogodišnjom srednjom školom. U odnosu na prethodni mjesec dominira smanjenje nezaposlenih sa završenim fakultetom za 157 osoba. Smanjenje nezaposlenih, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježeno je kod svih razina obrazovanja, a najizraženije kod osoba sa završenom trogodišnjom srednjom školom i fakultetom.

Povećan je i broj korisnika novčane naknade pa su tijekom rujna 1.723 nezaposlene osobe (11,6% od ukupnog broja nezaposlenih) koristile novčanu naknadu, što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje za 5 korisnika, a u odnosu na prethodnu godinu smanjenje za 180 korisnika.

Veći je broj evidentiranih ulazaka od izlazaka iz nezaposlenosti jer se u rujnu 2019. godine u evidenciju nezaposlenih prijavilo 1.848 novih osoba, dok je iz evidentirane nezaposlenosti otišlo ukupno 1.887 osoba. Zbog zapošljavanja (bilo po ugovoru o radu, ugovoru o djelu ili drugom obliku rada) evidenciju je napustilo 1.339 osoba, dok je 548 osoba brisano iz ostalih razloga: izlaska iz radne snage, odjave iz evidencije, nepridržavanja zakonskih odredbi i ostalo.

Što se tiče zapošljavanja prema ugovoru o radu, u rujnu je zaposleno 1.247 osoba, a promatrano po djelatnostima, najviše osoba zaposleno je u obrazovanju, prerađivačkoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te trgovini.

Tijekom mjeseca povećanje nezaposlenosti zabilježeno je u ispostavama Beli Manastir, Đakovo i Valpovo, dok je smanjenje zabilježeno u Donjem Miholjcu, Našicama i Osijeku (za 1,5% ili 90 osoba). U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je na čitavom području Osječko-baranjske županije, a najizraženije u Našicama i Osijeku (za 12,6% ili 833 osobe).

Inače, procijenjena stopa registrirane nezaposlenosti u Osječko-baranjskoj županiji u rujnu je iznosila 14,2%, dok je procijenjena stopa nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj iznosila 6,6%.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ana Tadić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

Povoljno prodajem grob...
Iznajmljujem jednosoba...
Na prodaju stenci Cane...
Postanite vlasnik najp...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:107

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Ulična rasvjeta