Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[14.10.2019.] Najavljen je prosvjedni štrajk u OBŽ


[10.10.2019.] Postupak mirenja Vlade i prosvjetnih djelatnika nije uspio! Stoga će prosvjetni djelatnici od danas u svim školama u zemlji štrajkati sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva za povećanje koeficijenata složenosti poslova od 6,11 posto svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja.

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je kako je Vlada u potpunosti odbila njihove zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja, pa je zato propalo mirenje uoči današnjeg štrajka.

Vlada je nudila kroz dodatke povećanje osnovice od 2 posto 1. listopada i 2 posto 1. lipnja 2020. godine, što je za sindikate neprihvatljivo i zato je mirenje neuspješno završilo”, kazao je Mihalinec. Najavio je kako danas počinje štrajk u sustavima osnovnog i srednjeg školstva.

Štrajk bi danas trebao trajati od 8 do 13 sati prema uputama sindikata i štrajkaških odbora, a o ravnateljima i školama ovisit će kako će biti organizirana dežurstva za djecu.

Štrajk je zamišljen kao cirkularni štrajk, što znači da će prvog dana, u četvrtak, cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će sudjelovati po nekoliko županija kako nastava ne bi bila blokirana u svim školama u isto vrijeme. U prostorijama sindikata svaki dan će se objavljivati podaci o odazivu na štrajk te će se obavještavati javnost o tome kada će i koja županija štrajkati.

Iako se u većini škola neće održati nastava, iz Sindikata, kao i iz Ministarstva napominju kako sigurnost djece, kao i njihova prava na obrazovanje, ne smiju biti zanemarena. Stoga su škole dobile naputak od Ministarstva kako organizirati rad dok traje štrajk.

Ministrica Divjak je uputila pravila prema kojima škole moraju postupati za vrijeme štrajka. Kazala je kako sigurnost djece, prava i interesi učenika trebaju biti na prvom mjestu i njih treba uskladiti sa štrajkom učitelja. Najvažnije je, kaže ministrica, da su vrata škole otvorena i da se u uvjetima štrajka osigura odgojno-obrazovni ili neki drugi rad za djecu koja su u školi.

Svaka škola dužna je na svojim stranicama objaviti upute o radu škole kao i kontakt osobe i email adresu na koju se roditelji i učenici mogu javiti sa svojim pitanjima.

Ravnatelji su dužni organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebice s učenicima od 1. do 4. razreda (niži razredi) i onima koji su uključeni u produženi boravak. Također, ravnatelji će odrediti osobu za kontakt koja će biti zadužena za davanje svih važnih informacija vezanih uz održavanje štrajka u svakoj školi.

U osnovnim školama gdje su manja djeca, osigurat će se čuvanje djece. Dio učitelja ili profesora mora ostati s djecom te voditi računa o njihovoj sigurnosti.

Iz sindikata najavljuju kako će štrajk trajati onoliko dugo koliko će to sindikalni članovi htjeti, odnosno sve dok Vlada ne promijeni uredbu o koeficijentima o složenosti poslova.Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem dobro očuvan ...
Splav se nalazi na sam...
Provjerite što Vam zvi...
Prodajem gradevinsko z...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:106

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Laku noć grade