Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Iako je većina Osječana već i zaboravila na problem komaraca u gradu (barem do proljeća iduće godine), sezona komaraca službeno i dalje traje.

Tako i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i dalje obavlja monitoring odraslih jedinki komaraca, a posljednji je obavljen 1. listopada kada je ukupno obuhvaćeno 10 postaja širom grada Osijeka.

Uzorkovalo se metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja. Uzorkovanjem metodom CDC-klopki obuhvaćena su područja: Josipovac, Višnjevac, Trvđa, Halaševo, Tvrđavica, Podravlje, Đavolja greda, Vinogradska, Nemetin i Sarvaš.

Najveće brojnosti jedinki odraslih komaraca tijekom promatranog 12-satnog razdoblja bile su na postajama Halaševo (33 jedinke), Vinogradska (31 jedinka) i Đavolja greda (19 jedinki). U samom gradu, pa i u prigradskim područjima, broj komaraca bio je zanemariv pa je tako, primjerice, u Višnjevcu uhvaćeno tek šest jedinki komaraca. Podsjetimo, u lipnju, na vrhuncu ovogodišnje najezde, bilo ih je više od 10.000.

Monitoring ličinki proveden je istoga dana na 20 postaja. 13 postaja bilo je suho, na 7 postaja bila je prisutna voda. Monitoring ličinki nije proveden na minsko sumnjivim područjima Sukladno rezultatima monitoringa, nije potrebno provoditi postupke dezinsekcije komaraca.

Obzirom da će vodostaji rijeka Drave i Dunava rasti, s monitoringom se nastavlja dalje te će se Preporuke za provedbu dezinsekcije komaraca izdavati po potrebi.

Inače, sezona komaraca, odnosno razdoblje redovnog monitoringa broja komaraca, traje do 1. studenog.Tekst: Osijek031.com
Foto: Drazen Jakabfi/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

INDIVIDUALNE INSTRUKCI...
Odgajivačnica Stefijan...
Stenci SREDNJEAZIJSKOG...
Zaštitni vizir za lice...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:221

Registrirani online (1): Mladjo


Objektiv031

Grad na dlanu