Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Projekt Naturavita kojim je predviđeno razminiranje 25 četvornih kilometara u Osječko-baranjskoj županiji uspješno se provodi, istaknuto je na predstavljanju dosadašnjih rezultata u Osijeku.

Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić podsjetio je kako se projekt provodi na području Osječko-baranjske županije od lipnja 2015. do rujna 2023. godine, a njime su obuhvaćeni Park prirode Kopački rit i Regionalni park Mura Drava. Vrijednost projekta je 376,8 milijuna kuna, od čega 85% čine bespovratna sredstva iz EU Kohezijskog fonda, a preostalih 15% dolazi iz nacionalne komponente.

Riječ je o razminiranju 25 četvornih kilometara, a do sada je razminirano oko 98% planiranih površina, dok bi preostali dio trebao biti razminiran do kraja studenog. Projekt je bio podijeljen na pet velikih pod-projekata razminiranja, od kojih su četiri potpuno odrađena. Na svih pet pod-projekata pronađeno je nešto više od 5000 protupješačkih i protutenkovskih mina te neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava.

Nakon razminiranja slijedi geodetska izmjera, analitika i izdavanje potvrde o razminiranosti tog područja, što znači da bi cijeli projekt bio dovršen nakon Nove godine.

Potom slijedi obnova šumske površine na tom području. Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš najavio je sadnju autohtonih vrsta drveća, obnovu šumskih i protupožarnih puteva radi prevencije šumskih požara i obnovu četiri mosta na tom području što će zasigurno pridonijeti kvaliteti života stanovnika Osječko-baranjske županije. U planu je i izgradnja četiri poučno-rekreativne staze te obnova edukacijsko-posjetiteljskog centra za edukaciju djece i gostiju.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, pohvalio se kako Grad Osijek više nije minski sumnjivo područje jer su u okviru projekta Naturavita potpuno razminirani rubni dijelovi grada koji su graničili s područjem projekta. Ovim projektom također je prepolovljen i minsko sumnjivi prostor na području cijele Osječko-baranjske županije, nakon čega je ostalo još 25 četvornih kilometara pod minama. Riječ je o području Kopačkog rita koji se nalazi pod vodom i koji bi trebao biti očišćen od mina u sljedećih pet godina.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek


 Stranica prilagođena ispisu

Stenci Mopsa vakcinisa...
ONLINE INSTRUKCIJE PUT...
Namješten, komforan 2-...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:146

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hotel Osijek