Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U utorak 1. listopada 2019. godine osječki Crveni križ održao je drugu konferenciju projekta „OsnaŽENA – Ojačajmo Starije i Nemoćne Aktiviranjem ŽENA“ na kojoj su predstavljeni rezultati provedenih i najavljene buduće aktivnosti u projektu. S obzirom na to da je projekt usmjeren na pružanje pomoći starijim i nemoćnim osobama, Međunarodni dan starijih osoba, bio je izvrsna prigoda za ukazati na važnost podrške koja se ovim projektom pruža upravo za osobe treće životne dobi, stoga su u programu sudjelovali i članovi Matice umirovljenika grada Osijeka. Žene zaposlene u projektu, kao i njihovi krajnji korisnici podijelili su svoja iskustva sudjelovanja u projektu te su posebno istaknuli pozitivne promjene u svakodnevici i poboljšanje kvalitete njihova života od kada su uključeni u projekt. Partneri i suradnici, kao i predstavnici osječkog Crvenog križa istaknuli su tom prilikom značaj projekta „OsnaŽENA“ za poboljšanja kvalitete života i smanjenje socijalne isključenosti starijih osoba, ali i važnost osiguravanja sredstava za kontinuitet pružanja usluga podrške i potpore starijim osobama u zajednici.

Kao što je već poznato osječki Crveni križ 30. svibnja 2018. godine potpisao je s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt naziva „OsnaŽENA – Ojačajmo Starije i Nemoćne Aktiviranjem Žena“ u ukupnoj vrijednosti 5.679.225,20 kuna. Projekt je u prijavljen u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a provodi se u partnerstvu s Gradom Osijekom, Centrom za socijalnu skrb Osijek i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Regionalnim uredom Osijek te u suradnji s Općinama Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka. Projekt ukupno traje 30 mjeseci, odnosno, od 30. svibnja 2018. do 30. studenog 2020. godine.

U okviru projekta osječki Crveni križ zaposlio je 1. listopada 2018. godine 35 žena koje, sada već godinu dana, rade na poslovima pružanja pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti starijim i nemoćnim osobama. Njima će se u okviru projekta omogućiti povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada kroz novih 24 mjeseca radnog staža, ali i kroz dodatno obrazovanje/osposobljavanje koje je planirano za kraj 2019. godine kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Kroz prezentaciju dosadašnjih rezultata voditeljica projekta istaknula je kako usluge iz projekta trenutno koristi 258 kućanstava na području provedbe projekta, odnosno, 292 jedinstvena korisnika. Naime, na području grada Osijeka 13 žena brine o 112 krajnjih korisnika, u Općini Čepin 10 zaposlenih žena brine o 82 krajnja korisnika, u općini Šodolovci 5 zaposlenih žena brine o 41 krajnjem korisniku, u općini Vladislavci 4 žene brinu o 32 krajnja korisnika, a u općini Vuka 3 zaposlene žene brinu o 25 krajnjih korisnika.

Projektne aktivnosti uključuju usluge za krajnje korisnike s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života i zdravlja. Riječ je o pomoći u dostavi namirnica, održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoći pri oblačenju i svlačenju, o brizi o higijeni, pomoći u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), te pružanju podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje, uključivanju u društvo te pratnji i pomoći u raznim društvenim aktivnostima.

Ukupno je do sada kroz projekt „OsnaŽENA“ i prvu godinu provedbe, pruženo je 34 555 usluga, odnosno, na području grada Osijeka pruženo je ukupno 13 223 usluge, općine Čepin 9 896, općine Šodolovci 5 624, općine Vladislavci 3 579 i općine Vuka 2 233 usluge.

Cilj je pružanja ovih usluga omogućiti korisnicima dobivanje pomoći u vlastitom domu, što je vrlo značajno s obzirom na činjenicu da starija životna dob neminovno donosi smanjenje tjelesnih i duševnih sposobnosti, povećava rizik od bolesti, invalidnosti i socijalne izoliranosti. Provođenjem ovakvog projekta nastoji se stvoriti osjećaj zadovoljstva i sigurnosti kod starijih ljudi, smanjiti osjećaj nemoći i napuštenosti i tako poboljšati kvalitetu njihova života. Potreba za ovakvim vidom izvaninstitucionalne skrbi raste kako raste i socijalna osjetljivost društva.

Tekst i foto: Dora Zlatarić, Voditeljica projekta OsnaŽENA-Ojačajmo Starije i Nemoćne Aktiviranjem ŽENA


 Stranica prilagođena ispisuDvosoban stan 54m2 Jug...
Za poslove u Sloveniji...
tek sam napunila 18god...
Upoznavanje i druzenje...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:151

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Maglovito