Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Gradska liga protiv raka Osijek na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u gradskom poglavarstvu predstavila je EU projekt koji se odnosi na povećanje znanja i svijesti o ranom otkrivanju i prevenciji raka debelog crijeva, inače drugog karcinoma po učestalosti i među ženama i među muškarcima.

Riječ je o projektu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a kojemu su mogle pristupiti sve udruge, odnosno sve javne zdravstvene i privatne zdravstvene ustanove, kao i ustanove socijalnog rada koje se bave preventivnim i socijalnim radom na razini Hrvatske.

Projekt Gradske lige jedan je od samo 13 prihvaćenih projekata, a vrijednost mu je 507.000 kuna, od kojih je čak 497.000 nepovratnih sredstava. Provodit će se 18 mjeseci tijekom kojih se planiraju organizirati razne aktivnosti kako bi se podigla svijest i povećalo znanje o raku debelog crijeva, ali i raku dojke te raku vrata maternice.

Planirano je održati 18 tribina i predavanja te 6 okruglih stolova, a namijenjen je svim dobnim skupinama. Cilj projekta je obuhvatiti što širi krug građana jer samo njih 30% odazvalo se na testiranje u sklopu besplatnog nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.,Voditelj projekta Rudika Gmajnić istaknuo je kako već dulje vrijeme postoji tehnologija koja omogućuje rano otkrivanje i uspješno liječenje raka debelog crijeva, ali još ne postoji svijest kod korisnika.

Ovaj se karcionom, poput većine ostalih, najuspješnije liječi ako ga se što prije otkrije. Zbog toga će se u sklopu ovog projekta još intenzivnije raditi na prevenciji, odnosno osvještivanju građana kako bi se dostigao europski prosjek od 45-50% odaziva građana na testiranja.

U sklopu projekta, građani određenih godišta poštom će dobiti pozive na testiranja za utvrđivanje raka debelog crijeva. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo u najkraćem roku će napraviti analizu, a ukoliko je test pozitivan odmah se rade sljedeće dijagnostičke pretrage i nema nepotrebnog čekanja.

Predstavnicima Gradske lige protiv raka Osijek na 53 godine uspješnog djelovanja zahvalio je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je tom prigodom pozvao sve Osječane da se odazovu kada dobiju pozive za preventivne preglede.

Zamjenik gradonačelnika također je pozvao građane da u subotu 5. listopada dođu na Trg Ante Starčevića u vremenu od 10 do 13 sati i podrže humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisu
10-01-2019 09:48:59 pm :: akoide
20.000 kuna po okruglom stolu. Lijepo, lijepo. Da pogađam tko će uknjižiti te novce?
Mi damo Europi pare, ona te iste vrati nama u obliku sufinanciranja, a mi ih onda raskućimo, jer kao nije naše, dobili smo na poklon. Europa plaća, samo šišaj.0981380687-Iznajmljuj...
Nalazenje i druzenje s...
Tražim suradnike koji ...
Apartman Vezir se nala...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:144

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prometno